Rămâi conectat

Administrație

Pe terenul dorit de Zewa, tinerii din Sebeş îşi vor construi locuinţe

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

locuinte_tineriÎn urmă cu aproape un an, consilierii locali din municipiul Sebeş aprobau un proiect de hotărâre prin care aproape 3,6 hectare de teren, situate lângă fabrica Pehart Tec din Petreşti, urmau să fie vândute prin licitaţie publică deschisă.

Terenul era vizat de compania Zewa, care dorea să construiască aici cel mai mare parc logistic de prelucrare a hârtiei igienice din Europa de Sud-Est. Terenul se află în domeniul privat al municipiului Sebeş, este situat în Petreşti, în imediata apropiere a fabricii Pehart Tec. Investiţia ar fi trebuit să ajungă la 50-100 de milioane de euro şi urmau să fie create aproape 300 de locuri de muncă. Până la urmă, proiectul nu s-a mai realizat şi terenul a rămas să „găzduiască” gunoaiele aruncate „la întâmplare” de localnici. Potrivit primarului municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, primăria a scos la licitaţie o parte din teren. O altă parte s-a parcelat şi va fi oferită tinerilor, pentru a-şi construi case, în conformitate cu prevederile Legii 15/2003. Primarul Dăncilă a mai spus că în acea zonă sunt aproape 40 de locuri de casă. Tinerii mai pot să primească terenuri pentru a-şi construi locuinţe şi într-o altă zonă din municipiul Sebeş, pe strada Energiei.
Activitatea Pehart Tec merge mai departe
Fabrica de articole din hârtie Pehart Tec din Petreşti, al cărei proprietar este omul de afaceri Ioan Tecar, a realizat în primele 9 luni ale anului o cifră de afaceri de 188,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 42,5 milioane de euro, o creştere cu 5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „În acest an ne-am axat, în principal, pe consolidarea poziţiei companiei pe piaţă, având în vedere trendul crescător al mărcilor private existente în reţelele de magazine şi diversitatea acestora. Din acest motiv, am încercat să creştem notorietatea mărcilor proprii, fapt care a dus implicit şi la creşterea vânzărilor“, a declarat Ioan Tecar, proprietarul grupului MG-Tec, din care face parte şi fabrica de hârtie Pehart Tec. În urma investiţiilor derulate până în prezent, capacitatea de producţie a fabricii Pehart Tec a crescut cu aproximativ 30 la sută. Pe piaţa internă, produsele companiei Pehart Tec ajung în marile lanţuri de magazine sau sunt comercializate prin intermediul distribuitorilor. Totodată, produsele Pehart se exportă în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia. Fabrica de hârtie din Petreşti a fost înfiinţată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Activele fabricii, aflate în pragul falimentului, au fost achiziţionate în anul 2005, cu două milioane de euro, de MG TEC Grup Cluj. Imediat după cumpărarea vechii fabrici, proprietarul a investit peste 8 milioane de euro, iar în 2009 a realizat singura investiţie majoră din judeţ, în valoare de 26 de milioane de euro; s-a pus în funcţiune cea mai mare şi modernă linie de producţie tissue, 100% celuloză, din România. În prezent, firma Pehart TEC din Petreşti are aproape 400 de angajaţi.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.

Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.

Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).

Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.

Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.

Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.

Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.

În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.

Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.

Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.

Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes