Învățământ-Cultură
Paul Filip, singurul absolvent cu ZECE la Bacalaureat din Sebeș, admis la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca
Paul Filip, absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din municipiul Sebeș, care a obținut media zece la examenul de Bacalaureat 2017, va studia Facultatea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, unde este deja admis în urma simulării examenului de admitere la care a obținut punctaj maxim. Informatica l-a pasionat de mic și are speranțe că și în România poarte performa în acest domeniu.
Paul Filip este unul dintre cei cinci absolvenți din județul Alba care a luat media zece la examenul de Bacalaureat.
”Aș începe prin a mărturisi că nu mă așteptam chiar la această performanță. Știam că notele la matematică și informatică vor fi extrem de bune, speram că ceea ce am scris la română va fi bine, însă corectarea la limba română poate fi uneori subiectivă, dar se pare că am reușit. Cred că această performanță este rodul unui studiu susținut de-a lungul tuturor celor patru ani de liceu. Acest lucru a fost posibil doar prin ambiție, perseverență, seriozitate și studiu continuu. Pot să spun că matematica a fost întotdeauna punctul meu forte, o combinație perfectă între moștenirea de familie – mama mea fiind profesoară de matematică – și îndrumarea profesorilor deosebiți pe care i-am avut la clasă, cărora le mulțumesc deosebit și pe această cale: domnul profesor Petru Todor și doamna profesoară Liliana Lorintz”, a spus Paul, întrebat despre secretul succesului său.
Absolvent al Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, Paul a terminat specializarea matematică-informatică, iar la proba la alegere a profilului și specializării a ales, așa cum era de așteptat, informatica.
”Informatica m-a fascinat încă de mic. Îmi dau seama cât de vast este acest domeniu și mă bucur că am reușit să deslușesc câteva din tainele ei prin intermediul unor oameni minunați: domnul profesor Marius Muntean și doamnele profesoare Daniela Drăguș și Monica Lebădă. Limba română nu este domeniul meu predilect, dar indiferent ce ai face în viață, comunicarea are un rol deosebit de important și aceasta nu se poate realiza fără a stăpâni foarte bine limba și a avea cunoștințe din literatura națională. Mulțumesc, de asemenea, doamnelor profesoare Adelina Damian-Fekete și Georgeta But”, a spus absolventul.
El este admis la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca în urma simulării examenului de admitere la care a obținut punctaj maxim.
”Informatica m-a pasionat de mic și de atunci am știut că acesta va fi domeniul în care îmi doresc să profesez. De câțiva ani, evoluția acestui domeniu în țara noastră se află pe un teren ascendent și am speranțe că și aici pot performa. În același timp, nu exclud eventuale specializări/stagii de perfecționare în străinătate, deși poate e prea devreme să vorbesc despre aceste lucruri”, a mai spus Paul.
După aflarea rezultatelor, el spune că se simte ”norocos” deoarece a avut ”sprijinul necondiționat” al celor din jurul său.
”Din punct de vedere material, consider ca pregătirea pentru acest examen a implicat cheltuieli minime. În opinia mea, sistemul educațional românesc încă mai oferă profesori valoroși și eu am avut parte de câțiva dintre aceștia”, a declarat Paul.
Potrivit unui raport trimis, miercuri, de Inspectoratul Școlar Județean Alba, procentul de promovabilitate la Bacalaureat, la nivelul județului, înainte de contestații, este de 79,76%, mai mare decât anul trecut când a fost 72,73%.
Potrivit sursei citate, la examen s-au înscris 2.620 de elevi, dintre care au fost prezenți 2.520, iar promovați 2.010. În Alba au fost acordate, în total, 301 note de zece.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Ionela
05.07.2017 la 22:34
Felicitari si mult succes !!!