Actualitate
Paradă a portului popular la Petrești, de Ziua Universală a Iei
Astăzi și mâine, la Petreşti, are loc „Sărbătoarea Iei”. Unul dintre cele mai interesante momente din calendarul manifestărilor a fost parada portului popular, în fruntea ei aflându-se Fanfara din Petrești.
”Scopul acestui eveniment este de a promova ia, ca simbol al portului popular românesc, în strânsă legătură cu tradiţiile legate de sărbătoarea Sânzienelor și a Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezatorul. Dorim să contribuim la promovarea valorilor româneşti în rândul tinerei generații, în contextul în care, în data de 24 iunie este marcată Ziua Universală a Iei. Comunitatea locală va îmbrăca un aer de sărbătoare, iar portul popular va fi în centrul atenţiei”, transmite Primăria Sebeș.
• Programul zilei de sâmbătă, 24 iunie, cuprinde:
Orele 9.00 – 12.00 – Prăznuirea Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), la Biserica Ortodoxă ”Schimbarea la față” și Biserica Ortodoxă ”Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur din Petrești
12.00 – 13.00 – Expoziţie de costume populare și fotografii vechi ilustrând portul popular, la Muzeul Parohiei I, Biserica Ortodoxă ”Schimbarea la față” Petrești
13.00 – 13.30 – Parada Portului Popular, însoțită de Fanfara din Petrești;
13.30 – 14.30 – Premierea celor mai autentice costume populare și înmânarea diplomelor pentru cei mai reprezentativi promotori locali, ai folclorului românesc, meșteri populari, făuritori de frumos, care au promovat valorile și tradițiile culturale strămoșești
14.30 – 15.00 – Standuri cu vânzare obiecte de artizanat și handmade, confecționate de voluntarii Asociației Temerarii Transalpina în cadrul atelierelor de creație și artizanat; standuri cu produse tradiționale locale;
15.00 – 16.00 – Spectacol de muzică și dansuri populare, susținut de soliști, ansambluri și formații artistice de folclor românesc și săsesc, local
• Duminică, 25 iunie:
Între orele 13.00 – 15.00, va fi organizat un picnic în natură, împreună cu tinerii și copiii din Petrești, care vor decora biciclete cochete cu flori, îmbrăcați în ii tradiționale, pentru a culege flori de sânziene.
Asociaţia Temerarii Transalpina are drept scop promovarea şi susţinerea intereselor comune ale tinerilor pe plan local, naţional şi internaţional, în vederea creării posibilităţilor de participare a acestora la viaţa socială, cultural-artistică şi sportivă, prin realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la dezvoltarea societăţii/comunităţii, din punct de vedere economic, social, educaţional, cultural, ecologic, turistic şi sportiv.

Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii biserici parohiale, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Sebeș
Marți, 27 mai 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Sebeș VI.
Începând cu ora 17.00, acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba de binecuvântare noii biserici parohiale, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. La finalul, părintele Vasile Frățilă, preot al parohiei Sebeș VI începând cu luna noiembrie a anului 2019, a fost hirotesit întru iconom, în semn de prețuire și apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă depusă în ogorul Bisericii strămoșești. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii au primit din partea Ierarhului Alba Iuliei Diplome de aleasă cinstire.
Piatra de temelie a bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Municipiul Sebeș a fost așezată în data de 23 august 2003, parohia Sebeș VI fiind înființată doi ani mai târziu. În perioada 2005-2019, comunitatea parohială de aici a fost păstorită de către părintele Alin Matei. Lucrările de construcție și înfrumusețare a noii biserici au fost demarate în toamna anului 2010. În prezent, locașul de cult este finisat la interior și exterior, fiind pregătit pentru oficierea slujbelor religioase. Lucrările de edificare au fost realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Centrului Eparhial, al Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Sebeș, precum și al credincioșilor din zonă.
Actualitate
Miercuri, 28 mai 2025: Concert omagial Carl Filtsch, în compania pianistei japoneze Chiyo Hagiwara
Miercuri, 28 mai 2023, la ora 12.00, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, va organiza un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.
Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.
Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa treisprezece compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839”, „Romanze ohne Worte 1840”, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843”, „Impromptu inb – Moll 1843”, „Introduction und Variationen Op. 2”, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.
Și în acest an, Sebeșul este onorat de prezența pianistei japoneze Chiyo Hagiwara, care va concerta din nou la evenimentul dedicat lui Carl Filtsch. Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, Chiyo Hagiwara a studiat sub îndrumarea unor cunoscuți profesori, ca: Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár Sr., Csíky Boldizsár Jr. şi Junko Massaglia.
Pianista niponă a intrat pentru prima data în contact cu opera lui Carl Filtsch în timpul studiilor cu Csíky Boldizsár Sr. şi Csíky Boldizsár Jr., iar numele ei este legat de introducerea în muzica clasică japoneză a creațiilor acestuia. În luna aprilie a anului 2017, CD-ul cu compoziţiile copilului minune de la Sebeş, în interpretarea ei, a ajuns pe primul loc în „Billboard Japan Top Albums”. Astfel, lucrările lui Carl Filtsch au pătruns în cultura japoneză, unde se bucură și în prezent de o apreciere unanimă, reflectată și în revistele culturale şi în mass-media niponă.
Chiyo Hagiwara a susţinut recitaluri de pian în Japonia, Franţa și România – la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sighişoara, Odorheiu-Secuiesc, în incinta Castelului Peleș, la Cetatea Câlnicului (monument UNESCO) şi la Sebeş. În ultimii 20 de ani, a susţinut numeroase concerte, în calitate de solistă, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, iar în 2020 a încheiat seria de reprezentaţii a tuturor concertelor pentru pian compuse de Johann Sebastian Bach, împreună cu Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki.
În anul 2020 pianista a lansat un nou CD cu compoziții proprii, numit „Poetry and Dance”, în acelaşi an creând „Senzonshō”, un instrument musical de percuţie care foloseşte mai multe clopote „Senzon” (folosite în ritualurile budiste), la care a interpretat propriile compoziții şi nu numai, susţinând reprezentaţii în sanctuare, temple, precum şi la diverse evenimente. În 2021 a lansat primul ei CD „Senzonshō”, numit „Amano Iwato Suite”, cu propriile sale compoziții.
De-a lungul timpului, Chiyo Hagiwara a fost răsplătită cu mai multe premii şi distincţii. În anul 2017, i s-a decernat „Yamato City Culture and Art Future Award”, în 2019, la Paris, a câştigat locul al III-lea la Concursul International de pian „Concours Musical de France”, iar în 2023 a fost laureată a concursului „Okayama Online Music”, pentru interpretarea la „Senzonshō”.
• Programul zilei de 28 mai 2025
Ora 12:00, moment omagial la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice
Ora 12:15, Biserica Evanghelică Sebeș
Concert omagial Carl Filtsch – în compania pianistei Chiyo Hagiwara, invitată specială din Japonia.
Actualitate
23-25 mai 2025: Ediție de colecție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș. Vezi programul
Lucian Blaga (9 mai 1895, Lancrăm, Sebeș, comitatul Sibiu – 6 mai 1961, Cluj) – poet, filosof, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român.
Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga și 45 de ani de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, reprezentanți a numeroase instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române – cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc un eveniment de înaltă ținută la care vor participa, în calitate de invitați ai Editurii Școala Ardeleană de la Cluj-Napoca: ÎPS Andrei Andreicuț, Andrei Marga, Marius Bojită, Daniel Silva Perdigao, Eugeniu Nistor, Mircea Popa, poeții clujeni Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu, alături de directorul editurii, Vasile George Dâncu, onorând evenimentul de la Sebeș cu prezența lor.
Programul festivalului din acest an include alte două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, 120 de elevi din Sebeș fiind voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 (LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC)
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean. Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
CS gr. I dr. Eugeniu Nistor, Atacul perfid al lui Mihai Beniuc și intrarea lui Lucian Blaga în vizorul Securității. Cosmologia blagiană și critica „Diferențialelor divine”;
Conf. univ. dr. George David, Opera poetică a lui Lucian Blaga din perspectiva inteligenței artificiale (II);
CS gr. II dr. Bogdan-Vasile Danciu, Debutul învăţământului psihologic românesc în secolul al XIX-lea;
Pr. prof. univ. dr. George Remete, Sentimentul paradisului la Dante și Ioan Alexandru;
Prof. univ. dr. Mircea Popa, Liciniu – fratele mai puțin cunoscut al lui Lucian Blaga;
Drd. Gheorghe Vințan, Lucian Blaga între metafizică și metaforă;
Drd. Nadia-Diana Arsin, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș și pandemia de Coronavirus;
Fabio Melano (Italia), Promovarea lui Lucian Blaga în cultura italiană prin traduceri (online);
Lansări de carte:
CS gr. I Eugeniu Nistor și drd. Nadia-Diana Arsin – prezentarea publicațiilor Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, ediția a XLV-a, Caietele Blaga și Pașii Profetului, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2025;
Conf. univ. dr. Anca Sârghie, Lucian Blaga – profesor și mentor, Editura Junimea, Iași, 2024;
Prof. dr. Coculiana Acăr, Paradigma luminii în viziunea lui Lucian Blaga. O perspectivă semiotică, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2025.
CS gr. I Eugeniu Nistor, Filosofie, elan creator și polemici culturale. Studii și eseuri, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2025;
Prof. univ. dr. Mircea Popa, Presa germană din Transilvania despre români: un proiect neterminat, Editura Philobiblon, Cluj-Napoca, 2025;
CS gr. I Eugeniu Nistor și drd. Nadia-Diana Arsin – promovarea dramaturgiei blagiene, lansarea ediției anastatice a dramei Daria, de Lucian Blaga, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2025;
CS gr. I Eugeniu Nistor și drd. Nadia-Diana Arsin – promovarea dramaturgiei blagiene, lansarea edițiilor anastatice ale dramelor Fapta și Înviere, de Lucian Blaga, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2025.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, director Vasile George Dâncu, și invitații săi: ÎPS Andrei Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Andrei Marga, Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu, Mircea Popa și Eugeniu Nistor.
1. Eveniment editorial la 130 de ani de la nașterea Poetului: Lucian Blaga, Poemele luminii, ediție aniversară. Prezintă: Eugeniu Nistor, Mircea Popa;
2. Cuvânt de admirație pentru Lucian Blaga, rostit de ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Prezintă: Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders;
3. Alocuțiune Daniel Silva Perdigao (Portugalia): Lucian Blaga și țara mea natală. Prezintă: Virgil Mihaiu;
4. Lansarea noilor volume din Colecția Școala Ardeleană de Filosofie: Filosofia prezentului de Andrei Marga și Filosofie și spiritualitate românească de Eugeniu Nistor. Prezintă, alături de autori, Vasile G. Dâncu;
5. Lumina a crescut enorm la Cluj… Lucian Blaga evocat de poeți clujeni: Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu. Participanții vor rosti un gând despre marele scriitor, o poezie preferată din creația blagiană și un poem propriu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 (SEBEȘ și LANCRĂM)
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Prof. univ. dr. Ilie Moise, Câteva considerații privind permanențele culturii românești la Lucian Blaga;
Conf. univ. dr. Amalia Pavelescu, „Un secret al poeziei: ceea ce se poate spune implicit să nu se spună explicit” – dicton blagian nu doar poetic, ci și filosofic;
Conf. univ. dr. Anca Sîrghie, Asistenții profesorului Lucian Blaga;
Prof. univ. dr. Ileana Costea, Promovarea lui Lucian Blaga în SUA;
Prof. dr. Zenovie Cârlugea, Colaborările sub anonimat ale lui Lucian Blaga la revista „Gândirea” (1921-1923);
Monica și Demostene Sofron, Lucian Blaga și creația lui Sigismund Toduță;
Zoia Elena Deju, Lucian Blaga acum un veac. „Perioada Lugoj” și „saltul decisiv al vieții mele” (1924-1926);
Prof. dr. Coculiana Acăr, Mitul ancestral Zamolxe – reflex al noilor începuturi;
Prof. univ. dr. Maria Ana Tupan, Psyche-Mythos-Figura: triunghiularizarea spațiului la Lucian Blaga. O perspectivă jungiană;
Conf. univ. dr. Gabriel Hasmațuchi, Lucian Blaga, începuturi filosofice;
Nicolae Suciu, Dramaturgia lui Lucian Blaga. Cântecul orfic și absolutul;
PhD Michael S. Jones (SUA), Filosofia lui Lucian Blaga în lumea liberă (online);
Lansări de carte:
Prof. univ. dr. Cristian Stamatoiu, De-figurarea reflexului antropologic al spectacolului în absența reconfigurării (Dinamici teatrale prin mentalul colectiv discontiguu și prin cel izolant), Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2025;
Maria Dalba, România este Dacia, Editura Unirea, Alba Iulia, 2024;
Prof. dr. Zenovie Cârlugea, 50 de ani cu… Lucian Blaga – retrospectivă editorială. Lansare de carte: Lucian Blaga. Studii. Portrete. Eseuri. Cronici literare, Editura Eikon, București, 2025.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 (SEBEȘ și LANCRĂM)
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Organizatorii festivalului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Parteneri: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, Editura Ardealul Târgu Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Casa Corpului Didactic Alba, Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul German Sebeș, Biserica Evanghelică Sebeș, Societatea Ars Transilvaniae România, Fundația Transilvania Leaders, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică – Sibiu, Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș, Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.