Actualitate
MMAP afirmă că impactul asupra mediului şi sănătăţii populației ca efect al măririi capacităţii de producţie a Kronospan trebuie reevaluat
Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că “impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii KRONOŞPAN Sebeş SA trebuie reevaluat.”
Astfel, potrivit unui comunicat remis presei în această dup-amiază de MMAP, “documentaţia depusă de SC Kronoşpan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.
Conform concluziilor Comisiei MMAP, emiterea Deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.
Practic, în luna decembrie, Ministerul Mediului a eliberat prin intermediul filialei sale – Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu autorizația integrată de mediu prin care se validau datele din vechea autorizație integrată de mediu cu privire la creșterea capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei. Astăzi, în urma contstațiilor depuse de ONG-uri, Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul aceluiași minister a decis reluarea procedurii finalizate în decembrie.
Facem precizarea că este vorba despre autorizația integrată de mediu (nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01 martie 2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu) pentru activitatea industrială de pe întreaga platformă industrială Kronospan – prin care compania solicita actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei.
Nu este vorba despre instalația de producție formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, documentație depusă de Kronokem Sebeș (un SRL din Grupul Kronospan) aflată în procedura de evaluare pentru emietrea autorizației integrate de mediu.
Bogdan Presecan
Text integral comunicat MMAP:
„Comisie MMAP: Mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica Kronoşpan Sebeş va fi reevaluată
Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că documentaţia depusă de SC Kronoşpan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.
Reamintim că SC KRONOŞPAN Sebeş SA a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba, revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 t/an la 40.000 t/an. Ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.
După emiterea acestei decizii, MMAP a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal, la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile cât şi de persoane fizice.
Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor de către Comisia pentru analiza contestaţiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC KRONOŞPAN Sebeş SA, constituită la nivelul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Membrii Comisiei au analizat documentaţia care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOŞPAN Sebeş SA, precum şi alte informaţiile solicitate de către Comisie de la APM Alba.
În urma analizei contestaţiilor primite, a documentaţiei care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOŞPAN Sebeş SA, precum şi a informaţiilor suplimentare solicitate de către Comisie de la APM Alba, Comisia a decis că impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii KRONOŞPAN Sebeş SA trebuie reevaluat.
Motivele principale care au stat la baza acestei decizii se referă la faptul că documentaţia depusă de SC KRONOŞPAN Sebeş SA pentru obţinerea revizuirii autorizaţiei integrate de mediu trebuie completată.
Astfel, conform concluziilor Comisiei MMAP, emiterea Deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.
Totodată, Comisia a dispus completarea documentaţiei, ca urmare a modificărilor majore suferite de legislaţia specific în domeniu, pe durata desfăsurări iîntregii proceduri de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu.
De asemenea, Comisia a decis completarea documentaţiei SC KRONOŞPAN Sebeş SA de solicitare a revizuirii autorizaţiei integrate de mediu cu analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, având în vedere sursele identificate în cadrul analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional, cu luarea în considerare a efectelor altor activităţi ce se desfăşoară în zona luată înconsiderare (traficul în interiorul amplasamentului operatorului economic, traficul rutier pe DN1, activitatea SC HOLTZINDUSTRIE SA, activitatea viitoare a SC KRONOCHEM Sebeş SRL) cel puţin în ceea ce priveşte indicatorul formaldehidă şi pulberi.
În plus, după ce SC KRONOŞPAN Sebeş SA va completa documentaţia conform solicitării, Comisia a dispus ca APM Alba să o supună analizei detaliate în cadrul procedurii cu reconsiderarea, după caz, a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu şi a condiţiilor stipulate în proiectul de autorizaţie integrată de mediu, după caz. Analiza se va efectua în funcţie de informaţiile noi, apărute ca urmare a evaluării impactului cumulat al măririi de capacitate propuse cu toate proiectele şi activităţile de pe amplasamment şi platforma industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.
DIRECȚIA DE COMUNICARE ȘI RELAȚIA CU PARLAMENTUL”

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.