Actualitate
Mișcarea antipoluare constituită la Sebeș la prima dezbatere publică
Protestele de stradă desfășurate săptămânile trecute la Sebeș, împotriva poluării, s-au mutat în casa de Cultură “Lucian Blaga” din municipiu, transformându-se în dezbatri publice. Prima de acest gen a fost organizată duminică, 15 martie 2015, începând cu orele 16:00 și a durat peste trei ore.
Au participat peste 130 de persoane iar discuțiile au atins numeroase aspecte legate de activitatea industrială din Sebeș, poluarea și impactul acesteia asupra sănătății populației și numeroasele nereguli la care au fost complice instituții ale statului și diferiți aleși locali care au ocupat funcții publice de-a lungul ultimilor ani.
La prezidiu au stat reprezentanții Grupul de Initiativa Civica Sebes și ONG Prima Natura, Anișoara Ștefan, Ana Monica, Monica Chindriș Ignat, Ana Hațegan și un mai nou susținător al cauzei, Nicolae Comici.
De-o parte și de alta a reprezentanților mișcării anti poluare din Sebeș, au fost așezate scaune destinate șefilor unor instituții cu responsabilități în domeniul sănătății publice și unor reprezentanți ai comunității, care au rămas însă neocupate. În locul acestora au fost așezate simbolic siluete din carton pe care erau scrise numele funcțiilor sau a profesiilor pe care organizatorii și-ar fi dorit să fie prezenți la dezbaterea publică – prefect, șef Garda de Mediu, director Direcția de Sănătate Publică Alba, consilier loca, medic, preot.
Organizatorii au făcut precizarea că cei în locul cărora stau așezate siluetele de carton nu au fost invitați în mod expres, însă au nutrit speranța că, având în vedere responsabilitatea funcțiilor sau profesiilor lor, vor participa la eveniment. S-au înșelat!
Vă prezentăm mai jos o sinteză a celor mai importante idei, informații prezentate în cadrul dezbaterii publice:
Sub diferite formulări, s-a repetat ideea că foarte multe persoane din Sebeș, conștiente de neregulile juridice de la nivelul autorităților locale privind avizarea fabricii de formaldehidă din Sebeș și mai ales de impactul poluării asupra sănătății localnicilor, TAC. Elitele, preoții, medicii de familie, sunt câteva dintre profesiile sau categoriile sociale amintite de organizatori,
care, susțin ei, într-o comunitate sănătoasă ar fi trebuit să li se simtă prezența la astfel de demersuri civice.
Un anunț important făcut de liderii mișcării antipoluare din Sebeș se referă al transformarea Grupului de Inițiativă Civică Sebeș într-un ONG cu același nume. Practic, se vor înceope demersurile pentru ca GIC Sebeș să devină o formă juridică de reprezentare a cetățenilor din Sebeș, care “nu mai au încredere în aleși și vor să își apere singuri interesele lor, interesele comunității”.
“Nu vom mai permite niciunui ales local să își bată joc de noi, de țară. Vom avea grijă să nu mai ajungă să ne reprezinte oameni care pun propriul interes deasupra interesului comunității. Vom susține doar pe aceia care pot proba calități profesionale și umane, care pot demonstra că vor și pot să îi reprezinte cu adevărat pe cei care trăiesc aici”, a spus Monica Chindriș Ignat, cuvintele ei fiind urmate de aplauze.
A luat cuvântul și Nicolae Comici, care după ce a prezentat un scurt istoric al poziției comunității locale vizavi de poluarea cu formaldehidă – începând cu referendumul din 2007, care deși invalidat din cauza prezenței insuficiente la vot, a arătat că peste 90 la sută din locuitorii municipiului nu doresc fabrica de formaldehidă – a faptuluii că aleși din Consiliul Local Sebeș au respins de trei ori un proiect de hotărâre privind realizarea unui studiu de impact asupra sănătății populației – amintind de asemenea modul de acțiune al companiei Kronospan care a fost obligată în 2009 să demoleze noua fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, întrucât aceasta fusese construită ilegal, șamd
Concluzia desprinsă de Comici a fost că primăria, membrii Consiliului Local Sebeș din perioada 2008-2012 sunt responsabili într-o mare măsură pentru situația actuală privind poluarea din Sebeș.
Acesta a susținut că Primăria Sebeș a eliberat la date de 21 martie 2013 autorizația de construire pentru instalația de formaldehidă Kronochem în lipsa unui certificat de urbanism valabil. Cel aflat la dosar, în baza căruia s-a eliberat documentul, era expirat de peste patru luni, respectiv din data de 28 octombrie 2012. În consecință, a afirmat Comici, autorizația respectivă, precum și celelate avize (aviz de mediu), sunt lovite de nulitate.
Cu privire la acest aspect a fost sesizat prefectul, care la rândul său a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, care nu a avut până în prezent nicio reacție.
De asemena, pentru că primarul Gheorghe Dăncilă, cu bună știință, nu ar fi respectat legea în acest caz, pe numele său a fost depusă o sesizare penală pentru abuz în funcție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș. La aflarea veștii, cele peste 100 de persoane aflate în sală au izbucnit în apaluze.
A luat cuvântul și Ioan Bogdan, un om de afaceri din Alba Iulia, care a citit dintr-un presupus studiu realizat de specialiști de la Universitatea Agricolă din Cluj-Napoca în colaborare cu un laborator din Turda, la solicitarea unui mare fermier din zona Sebeș. Astfel, potrivit concluziilor acestui studiu invocat de Bogdan Ioan și studiu care a analizat solul de pe o suprafața de 100 de hectarede teren agricol cultivat cu grâu în zona Lancrăm, solul în zonă este acid și nisipos iar bolile fiziologice a plantelor se datorează fenomenului poluant de la platforma industrială din Sebeș.

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.