Actualitate
Miercuri, 5 iulie 2023: Turneul Internațional Stradivarius – „IN THE MOOD FOR LOVE”, revine la Sebeș
Turneul Internațional Stradivarius, ajuns în acest an la a XVI-a ediție, denumit „IN THE MOOD FOR LOVE”- este o invitație adresată publicului la Meditație, Reflecție și Iubire. O conexiune în armonie de sunete între vioară și pian, între muzica marilor compozitori universali și naționali, adusă în fața publicului de Violonistul Alexandru Tomescu și a lui Vioară Stradivarius Elder-Voicu, acompaniat de pianista Adela Liculescu.
„De câte ori nu am simțit că în fața trăirilor noastre cele mai înalte, mai intime, pe scurt – în fața iubirii adevărate, cuvintele noastre devin neputincioase, incapabile să zugravească tot ceea ce simțim? Cred că muzica oferă și aici un posibil răspuns, un limbaj care se adresează direct sufletului, reușind să exprime inexprimabilul. Vreau să vă asigur că lucrările pe care vi le propun în programul acestui turneu reprezintă doar o mică parte, chiar una infinitezimală din tot ce înseamnă muzica legată de iubire. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, toată muzica vorbește despre iubire, în cele mai spectaculoase si neașteptate feluri. Dacă îl pot parafraza pe Marin Preda, dacă – iubire nu e, atunci nici muzica nu-și mai are rostul…
Mă simt foarte privilegiat să o am alături de mine în această călătorie muzicală, fascinantă pe pianista Adela Liculescu – un artist de o sensibilitate remarcabilă, alături de care voi da viață lucrărilor semnate de Kreisler, Massenet sau Franck. Turneul Internațional Stradivarius nu ar fi fost posibil fără sprijinul constant al partenerilor noștri, fără munca asiduă a echipei de organizare. Și toate acestea nu ar fi avut niciun rost dacă nu ați fi existat Dumneavoastră, publicul nostru pentru care suntem gata oricând să ne dăm tot sufletul pe scenă. Mulțumindu-vă tuturor, vă urez audiție placută!” spune violonistul Alexandru Tomescu.
Turneul se desfășoară în perioada 20iunie-9iulie 2023, cu un număr de 17 concerte, cu durata unui concert de 75 minute, în 17 localități urbane și rurale din România.
Este un turneu dedicat muzicii romantice, armoniei, dragostei care animă cele mai frumoase sentimente cunoscute de oameni. Compozițiile vin din perioada romantismului târziu, exprimate prin lucrări de Jules Massenet cu „Meditație” din Opera „Thais”, Fritz Kreisler – „Liebesleid”, Fritz Kreisler – „Liebesfreud”, Edward Elgar – „Salut d’ amour”, Camille Saint-Saëns – „Introducere și Rondo Capriccioso” sau Cesar Franck – „Sonata în La Major” și câteva bissuri surpriză.
Pianista Adela Liculescu declară că ”Sunt foarte bucuroasă și onorată de colaborarea cu Alexandru Tomescu. Împreună am pregătit un program deosebit de frumos, cu muzică romantică, pe care abia așteptăm să îl prezentăm în 17 locații din România pe parcursul Turneului Internațional Stradivarius. Vă așteptăm în număr cât mai mare la concerte, să ne bucurăm împreună de muzică pentru că va fi un program de neuitat!”.
Turneul Internațional Stradivarius 2023 – “IN THE MOOD FOR LOVE” deschide seria de 17concerte, în 17localități, pe 20iunie, ora 19:00, la Tulcea-Teatrul “Jean Bart”, 21iunie, ora 19:00 la Galați-Teatrul de Operă și Operetă “Nae Leonard”, 23iunie, ora 19:00/Iași-Palatul Culturii, Sala “Henri Coandă”, 24iunie, ora 13:00/Mihăileni/Botoșani-Căminul Cultural, pe 25iunie, ora 18:00 la Suceava-Teatrul Matei Vișniec, 26 iunie, ora 19:00, Ghimeș/Bacău-Biserica Romano-Catolică, 28iunie, ora 19:00- Satu-Mare-Filarmonica “Dinu Lipatti”, 29iunie, ora 19:00, Oradea-Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Nicolae”, pe 1iulie, ora 19:00 la Timișoara Capitală Culturală Europenă la Filarmonica “Banatul”, 2iulie, ora 20:00-Sibiu- Muzeul de Istorie, 3iulie, ora 19:00, Bistrița/Crama Jelna, 4iulie, ora 19:00, Brașov/Biserica Neagră, 5iulie, ora 19:00, Sebeș, Catedrala Lutherană-Evanghelică, 6iulie, ora 20:00/Târgu-Jiu-Parcul Coloana fără sfârșit a lui Brâncuși, 7iulie, ora 19:00, Hobița- Casa Memorială “Constantin Brâncuși”, 8iulie, ora 19:00-Filarmonica “Oltenia”-Craiova, iar turneul se va încheie pe 9iulie, ora 19:00, București- Sala Radio.
“IN THE MOOD FOR LOVE”- Turneul Internațional Stradivarius este dedicat și în acest an unei cauze de interes public, prin mesajul #ConectațilaFapteBune – Bursa “Adrian Tomescu”, prin care propunem publicului să se implice și să vină în sprijinul tinerilor artiști, astfel pot dona pentru această cauză.
“Anul acesta, Turneul Stradivarius, a cărui ediție se intitulează «In the Mood for Love», ne propune un traseu al acestui sentiment care însumează peste 4000 de kilometri, se parcurge în 21 de zile și are 17 «popasuri» în diverse locuri din țară. Acolo ne dau întâlnire Alexandru Tomescu și vioara lui, dar și Adela Liculescu și pianul ei. «In the Mood for Love» evocă și ceea ce simțim noi, cei din BRD, față de muzica clasică, pe care o susținem cu consecvență de decenii și pe care astfel o putem oferi cu drag clienților noștri și tuturor iubitorilor de muzică. Vă invităm să petrecem împreună o vară de neuitat, presărată cu muzică și iubire”, a spus Flavia Popa, Secretar General BRD, Partener Principal.
Turneul Internațional Stradivarius este un proiect care are loc an de an prin generozitatea și încrederea pe care Partenerii proiectului o investesc. Datorită susținerii lor financiare, emoționale și de comunicare au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse, iubitoare de muzică clasică, iar astăzi am ajuns la ediția a XVIa.
Pentru această încredere, încurajare și pentru că mesajul nostru este transmis publicului prin dumneavoastră, Vă MULȚUMIM!
Parteneri și Sponsori:
BRD GROUPE SOCIETE GENERAL- PARTENER PRINCIPAL
SPONSORI: ANGELLI, POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII, AQUA CARPATICA, SÂMBUREȘTI, AUCHAN RETAIL, TOYOTA CRAIOVA- PARTENER MOBILITATE, SECURITAS ROMÂNIA – PARTENER SECURITATE, F64, IBIS STYLES București,
PARTENERI INSTITUȚIONALI&MEDIA: RADIO ROMÂNIA, TVR, AGERPRES, RFI, OBSERVATORUL CULTURAL, CĂRTUREȘTI, VERIDICA.RO, HAUTE CULTURE
PRODUCĂTORI: FUNDAȚIA CULTURALĂ ”REMEMBER ENESCU”, BRANDYOU-UP, KUB
CO-ORGANIZATORI: Teatrul „Jean-Bart” Tulcea, Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, Muzeul de Istorie-Sibiu, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” și Primăria Sebeș, Crama Jelna-Bistrița-Năsăud, Primăria Mihăileni/Botoșani, Centrul Cultural „Bucovina” și Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Biserica Neagră-Brașov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeș-Făget/Bacău, Degustarium și Oameniiinspiră.ro –Ghimeș-Făget/Bacău, Centrul Muzeal „Moldova” – Palatul Culturi și Primăria Iași, Rotary Club Târgu-Jiu, Primăria Peștișani și Casa Memorială „Brâncuși” Hobița-Gorj, Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu-Mare, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica „Oltenia” Craiova și Orchestrele Radio România.
Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro și FB&INSTAGRAM- alexandru tomescu oficial
Departament Comunicare Turneul Stradivarius & Alexandru Tomescu
@contact@rememeberenescu.ro/anca.gheorghe@brandyou-up.ro

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.