Actualitate
Mercury Kids, povestea celui mai nou loc de joacă din Sebeș. O afacere pornită de la zero și un vis devenit realitate
Mercury Kids, locul de joacă deschis recent în Sebeș, pe strada 24 ianuarie, Nr. 9, a reușit să câștige rapid aprecierea celor mici și încrederea părinților.
Inaugurat în luna aprilie de două două tinere antreprenoare, Mercurean Nicoleta și Mercurean Laura, la Mercury Kids au fost organizatepână acum o mulțime de petreceri tematice pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani,în care au fost puse dispoziția celor mici cele mai noi echipamente de joacă precum un dispozitiv modular cu tobogan, masă de fotabal și hokey, bucătărie cu banc de lucru și diverse jucării.
De asemenea, în zilele de 1 și 2 iunie, copiii au avut parte de intrare liberă pentru a descoperi ce oferă locul de joacă.
La Mercury Kids se organizează și petreceri tematice la care atracțiile principale sunt cele două mascote și participanții pot beneficia de pictură pe față. Se stice că copii adoră să devină anumite personaje din povești.
Ideea de a amenaja un centru de joacă le-a venit celor două tinere din dorința de a ajuta la dezoltarea Municipiului Sebeș, fapt pentru care unele dintre petrecerile tematice organizate au fost gratuite.
„Era un vis din copilărie, să am o astfel de activitate dedicată copiilor, iar în același timp să ajut și părinții să își vadă copiii fericiți. Mai ales că știm cu toții de câtă organizare este nevoie, plus dezordinea ce rămâne în urmă distracției celor mici”, ne-a declarat Nicoleta.
Până acum s-au organizat mai multe de 50 de petreceri, iar cele două asociate spun că vor să își dezolvete permanent afacerea cu jucării noi, activități educative și ateliere de creație.

Actualitate
Incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, la un depozit situat pe strada Călărași. Intervin pompierii militari din Sebeș și Aiud
Detașamentul de pompieri Sebeș și Detașamentul de pompieri Alba au intervenit în seara zilei de joi, 15 mai 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, pe strada Călărași, din Sebeș.
„Detașamentul de pompieri Sebeș în cooperare cu Detașamentul de pompieri Alba intervin pentru stingerea unui incendiu în mun. Sebeș, str. Călărași. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit de material lemnos. Forțe alocate: 4 x ASAS (2 x Det. Sebes, 2 x Det. Aiud), SVSU Sebes și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde mocnit rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a materialului lemons. La momentul de față, incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.
Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.