Administrație
Kronochem, „iertată” în justiție de la plata unor impozite în valoare de 8 milioane de lei, impuse de Primăria Sebeș
Societatea Kronochem Sebeş SRL a câștigat în justiție prima etapă a procesului prin care contestă impunerea unor taxe și impozite în valoare de peste 8 milioane de lei de către Primăria Sebeș.
Procesul se derulează la Curtea de Apel Alba Iulia din martie 2018, iar o primă hotărâre a fost pronunțată pe data de 18 octombrie 2022.
Reprezentanții Kronochem Sebeș SRL, divizia chimică a companiei Kronospan Sebeș SA, au solicitat anularea unor decizii de impunere aferente perioadei 2014 – 2020, cu o valoare totală de 8.450.745,16 lei. Doar pentru anii 2019 și 2020, Direcția Venituri a Primăriei Sebeș a calculat impozite totale de 3.036.824 lei, pentru fiecare an.
Disputa a apărut din cauza fabricii de producție a formaldehidei despre care compania susține că nu este o construcție propriu-zisă și o instalație care poate fi demontată oricând.
Bătălia juridică dintre cele două părţi datează din 2016, când Primăria Sebeş a emis o decizie de impunere prin care s-a recalculat suma pe care societatea trebuie să o plătească în contul eliberării autorizaţiei de construire emisă pentru construcţia noii fabrici de formaldehidă.
S-a solicitat plata sumei de 594.031 lei, reprezentând „diferenţă rezultată în urma regularizării autorizaţiei de construire” şi a sumei de 166.328 lei, reprezentând majorări de întârziere.
Kronochem a pierdut, definitv, procesul respectiv, iar instanţa a stabilit, tot cu această ocazie, că respectiva construcţie nu este o instalaţie, aşa cum susţineau reprezentanţii firmei, ci o construcţie, caz în care se încadrează la altă categorie de impozitare.
Ulterior au fost emise ale dispoziții de impunere, care toate au fost contestate în instanță.
• Investiție de peste 60 de milioane de lei
Kronochem a precizat că „instalaţiile tehnologice pentru producerea formaldehidei sunt bunuri mobile care pot fi demontate şi mutate în altă fabrică şi ca atare nu reprezintă lucrări fixate în pământ cu caracter permanent şi nici nu sunt încorporate cu caracter permanent în fundaţiile de beton, iar după cum rezultă din doctrina de specialitate calificarea de bun imobil este condiţionată de caracterul permanent al fixităţii sau al încorporării lor atât în cazul construcţiilor cât şi al altor lucrări”.
Plecând de la această decizie, Curtea de Conturi Alba a obligat Primăria Sebeş să calculeze impozitele pentru fabrica de formaldehidă ca pentru orice construcţie, raportat la valoarea de investiţie de 61.552.517 lei.
Administrația locală s-a conformat și a calculat impozite și taxe în valoare totală de 8,45 milioane de lei.
„Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 43.331/154/24.04.2019 şi Decizia de impunere pentru anul 2019 nr. 2019-3261/16.01.2019 în ceea ce priveşte suma de 3.036.824 lei, reprezentând impozit pe clădiri pe anul 2019. Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 61.881/05.10.2020 şi Decizia de impunere pentru anul 2020 nr. 15986/26.02.2020 în ceea ce priveşte suma de 3.036.824 lei, reprezentând impozit pe clădiri pe anul 2020. Menţine în rest actele atacate. Exonerează reclamanta de la plata sumei de 8.450.745,16 lei”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia din 18 octombrie 2022, cu referire la perioada 2019 – 2020.
Hotărârea poate fi contestată la Înalta Cute de Casație și Justiție.
Kronospan Sebeș produce plăci stratificaste din Lemn (PAL și MDF) și a fost timp de mulți ani în centrul unor dezbateri cu privire la poluarea zonei municipiului Sebeș.
Sursa: adeverul.ro

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.