Rămâi conectat

Actualitate

Ipoteze privind efectele cometei ISON asupra Pământului | Sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

*Cum  ar putea Cometa ISON să ne afecteze | sebesinfo.ro

*La sfârşitul anului vom putea asista la un adevărat spectacol ceresc oferit de cometa ISON

* Teoria conspiraţiei?! Ruşii au descoperit cometa anul trecut,iar americanii se pregătesc anul acesta de Apocalipsă!

 Cometa ISON, descoperită de astronomi ruşi în luna septembrie a anului 2012, dă fiori reci astronomilor din întreaga lume. Se vehiculează faptul că la sfârşitul anului 2013, cometa se va apropia foarte mult de Soare şi că ar putea lovi Terra!!!

cometa ISONÎn această perioadă, cometa ISON este unul dintre cele mai dezbătute subiecte astronomice. Pentru cercetători aceasta este foarte interesantă din punct de vedere al studiului, trecând prin sistemul nostru solar, în timp ce pentru cei care cred în teoriile fataliste, această cometă va aduce cu sine  sfârșitul lumii.

„Potrivit studiilor realizate de NASA, cometa ISON, numită și “cometa secolului” va ajunge toamna aceasta, pe 28 noiembrie, foarte aproape de soare, ceea ce o va face extrem de strălucitoare, iar dacă va “supraviețui” apropierii de astrul nostru luminos, atunci pe data de 26 decembrie va ajunge la cea mai mică distanță de Pământ, scrie ziua news.

Primele studii ale orbitei cometei prevăd că va atinge periheliul (punctul cel mai apropiat de Soare) la 28 noiembrie 2013, la o distanţă de aproximativ 1.800.000 km de centrul Soarelui. Raza Soarelui fiind de 700.000 km, acest lucru semnifică faptul că această cometă va trece la aproximativ 1.100.000 km de suprafaţa Soarelui. Orbita sa aproape parabolică sugerează faptul că ar fi putut ieşi direct din Norul lui Oort şi că nu a intrat niciodată în Sistemul Solar Intern.

Cometa este înconjurată de un halou de gaz, format în urma evaporării gheţii de pe suprafaţa sa, şi are o luminozitate mare. Cu cât se apropie mai mult de Soare, cu atât cometa străluceşte mai tare, deoarece la temperaturi ridicate gheaţa se topeşte mai rapid. Cometa ISON are o structură tipică, fiind alcătuită din praf cosmic şi resturi în amestec cu gheaţa, cu un nucleu solid.

Teoria conspiraţiei spune că, pe 28 noiembrie, sub influenţa Soarelui, ISON s-ar putea sparge în bucăti mai mici, ale căror traiectorii imprevizibile ar putea lovi şi Terra,  iar America de Nord şi Sud vor fi paralizate datorită EMP Pulse (impuls electromagnetic de joasă frecvență cu o durată scrută însă de putere foarte mare) emis de către Soare în urma impactului.

„Într-o dezbatere televizată, Janet Napolitano, Secretar al Securității Interne din Statele Unite a confirmat că situația planetei este la limită și că, cel mai probabil, va avea loc o furtună electromagnetică de proporții care ar putea paraliza Statele Unite și probabil chiar întreg globul.

“Un Cyber 9/11 (prin acest termen se face aluzie la tragedia de la World Trade Center, însă la nivel cibernetic)  s-ar putea întâmpla oricând. Ar putea lua multe forme, însă o să vă dau un exemplu care îmi vine acum în minte: ce se întâmplă când se opreşte electricitatea? Am văzut asta în timpul uraganului Sandy şi am văzut că are impact în toate: nu vom mai avea căldura în case, nu vom mai putea pune benzină la pompă, nu vom mai avea lumină noaptea. Dacă ne uităm la infrastructura statului nostru, acolo unde este ea vulnerabilă, vom vedea că punctul slab este reţeaua cibernetică a lumii în care trăim. O formă a Apocalipsei este iminentă și  e o chestiune de timp, acesta fiind și motivul pentru care FEMA adună alimente și se pregătește pentru un dezastru de proporții”, a declarat Janet Napolitano, potrivit ziuanews.

Dacă  nu se va sparge, în februarie anul viitor ISON va fi atât de aproape de Pământ, încât coada ei va mătura Terra, ceea ce va duce la un nor de praf în straturile superioare ale atmosferei şi va împiedica pentru câteva ore/zile pătrunderea radiaţiei ultraviolete de la Soare, astfel,  implicit, va duce la scăderea temperaturii pe suprafaţa scoarţei terestre.

“Pentru planeta noastră, pericolele sunt de două feluri.În primul rând, dezintegrarea acestei comete ar putea fi periculoasă pentru Pământ în sensul în care Terra ar putea să-și intersecteze traiectoria sa evolutivă cu traiectoria de dispersie a resturilor cometei. Este un risc nu atât de mare… depinde în câte bucăți se dezintegrează, a zis Laurențiu Primo la Meritocrația, potrivit dc.news.ro.

 De asemenea, acesta întăreşte ideea secretarului Securității Interne din Statele Unite: “În al doilea rând, un impact între o cometă și Soare are repercusiuni de natură electromagnetică. Va avea loc un impuls electromagnetic chiar înainte de ciocnire. Pentru sănătatea noastră, nu înseamnă foarte mult, dar pentru tehnologie va fi ceva devastator. Imaginați-vă ce ar fi lumea noastră fară telefon, laptop sau alte astfel de produse”, spune acesta.

 Potrivit ultimelor fotografii realizate de telescopul Hubble, cercetătorii au constat că ISON, care își trage numele de la telescopul cu ajutorul căruia a fost descoperită: International Scientific Optical Network, este o cometă mică, diametrul capului fiind de doar 6,5 kilometri.

Cometa ar fi vizibilă cu ochiul liber, cu oarecare dificultate, încă de la începutul acestei luni, noiembrie. La începutul lunii decembrie va avea loc marele spectacol ceresc la care vom asista cu toții. Pe 26 decembrie cometa se va apropia cel mai mult de Terra, aflându-se la o distanță de 64 de milioane de kilometri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.

În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.

Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.

În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025

• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.

Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.

Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.

Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO

ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.

• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.

Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).

• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.

Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.

Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.

Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

• Informații de background:

La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes