Rămâi conectat

Actualitate

Între 10 și 12 noiembrie 2017, Sebeşul va găzdui cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”

sebesinfo.ro

Publicat

în

În perioada 10 – 12 noiembrie 2017, Sebeşul va găzdui cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu” – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc.

Devenit deja o tradiţie, evenimentul aduce pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, locaţia de desfăşurare a evenimentului, cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor, dar şi tineri artişti dornici să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.

Festivalul este structurat în două secţiuni: prima secţiune vizează concursul de interpretare dedicat soliştilor vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 14-35 ani, iar cea de-a două secţiune vizează recitalurile artiştilor consacraţi.

Programul Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”:

Vineri, 10 noiembrie 2017:

– ora 14,00: primirea oficiala a concurenţilor de către Primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor;

– ora 15,00: preselecţia concurenţilor înscrişi – înregistrarea audio a preselecţiei; comunicarea rezultatelor preselecţiei urmată de tragerea la sorţi a intrării în concurs;

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017:

  • ora 10,00: lansare de carte, Casa Memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm
  • ora 11,30: repetiţiile concurenţilor cu orchestra
  • ora 18,00: concurs de interpretare a cântecului popular românesc
  • ora 19,30: recitaluri artişti consacraţi

Stana Stepănescu

Dumitru Fărcaș

Dorel Vișan

Sava Negrean Brudașcu

Duminica, 12 noiembrie 2017:

  • ora 11,00: deliberarea juriului
  • ora 18,00: premierea concurenţilor şi gala laureaţilor
  • ora 18,45: recitaluri artişti consacraţi

Adina Hada și Grupul vocal “ Felician Fărcaşiu”

Tudor Florea

Andreea Ghițiu

Emilia Dorobanțu

Dinu Iancu Sălăjanu

Cornelia și Lupu Rednic

Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Acompaniază: Orchestra “Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

 Regulamentul Festivalului – concurs naţional de interpretare a cântecului popular românesc „FELICIAN FĂRCAŞIU”

Obiectivul festivalului este acela de a descoperi şi promova noi talente interpretative, de a pune în valoare cântecul popular autentic şi de-al introduce în circuitul valorilor spirituale, de a realiza o prezentare nealterată a frumuseţii costumului popular din diferite zone culturale ale ţării.

Condiţii de participare.

La concurs sunt invitaţi să participe solişti vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 14-35 ani.

Repertoriu.

Atât la preselecţie, cât şi în concurs, soliştii vor prezenta două cântece, din zona din care provin, unul cu acompaniament orchestral, altul fără acompaniament orchestral (doină, bocet, baladă). Se va acorda un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu.

Înscrierile.

Concurenții vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin: prima melodie – fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis) și cea de-a doua melodie – cu acompaniament, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans.

Concurenții au obligația de a trimite, odată cu Fișa de înscriere, partitura muzicală, un link de trimitere către o înregistrare audio/video sau înregistrarea audio a melodiei cu acompaniament pe care doresc să o prezinte în concurs.

Fișele de înscriere și partiturile muzicale/link-urile/înregistrările vor fi trimise, până cel târziu în data de 7 noiembrie  2017, ora 18.00, pe adresa Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, bd. Lucian Blaga, nr. 45, cod poştal 515800, fax: 0258/732844, tel.: 0258/732939, sau prin e-mail la adresa: cclb_sebes@yahoo.com.

Desfăşurarea concursului.

Vineri, 10 noiembrie 2017, la ora 15.00, debutează preselecţia concurenţilor, care va avea loc la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, din Sebeş. Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, la ora 11.30, vor începe repetiţiile concurenţilor cu orchestra, iar de la ora 18.00, concursul. Festivitatea de premiere şi gala laureaţilor vor avea loc duminică, 12 noiembrie 2017, de la ora 18.00.

Concursul se va desfăşura sub forma unui spectacol cu public în sala ”Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi.

Câştigătorul marelui premiu va fi invitat de onoare pentru susţinerea unui recital la următoarea ediţie a festivalului.

Unul din elementele de noutate pentru ediția din acest an este acela că publicul din sala de spectacol va avea posibilitatea să-și voteze interpretul favorit (căruia i se va acorda premiul de popularitate), prin intermediul unor formulare care vor fi oferite odată cu biletele de acces. Procedura de vot pentru premiul de popularitate se va încheia sâmbătă, 11 noiembrie, la ora 23.00.

Juriul.

Aprecierea concurenţilor va fi făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical, etnografie, etc. Membrii juriului sunt: doamna Elise Stan, domnul Dumitru Fărcaș, doamna Gabriela Rusu Păsărin, doamna Doina Işfanoni, domnul Alexandru Pal, domnul Gelu Stan și, pentru prima oară, din juriu face parte și un urmaș din familia lui Felician Fărcașiu, doamna Lelia Irimie.

Premiile.

Organizatorii acordă următoarele premii, pe baza clasamentului stabilit de juriu:

  • Marele premiul al festivalului: 5.000 lei
  • Premiul I: 3.500 lei
  • Premiul II: 2.000 lei
  • Premiul III: 1.500 lei                             
  • Un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu: 1.000 lei
  • Premiul de popularitate: 1.000 lei

Toate premiile sunt în valoare netă.

Juriul are competența de a nu acorda sau de a redistribui premiile.

Tuturor concurenţilor li se vor acorda diplome de participare.

Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XV – a, Sebeş, va fi televizat și difuzat pe unde radio prin intermediul Radiodifuziunii Române.

Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu” sunt: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.

Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Accesul la cele două seri de spectacol se face pe baza biletelor puse în vânzare prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Costul unui bilet este de 5 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Avatar

    vlad tepes

    06.11.2017 la 15:16

    Castiga cine trebuie sau cine canta cel mai bine!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Arta, un răspuns la chemarea naturii pentru artistul plastic Eugen Măcinic, originar din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Eugen Măcinic s-a născut pe 5 martie 1964, în Sebeș. Este absolvent al Facultății de Arte Vizuale a Universității din Oradea. A terminat liceul la profil real (matematică-fizică) și în paralel a studiat pictura în cadrul Școlii Populare de Artă din Sebeș.

Din 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la tabere de creație și i-au fost organizate numeroase expoziții, de grup și personale, atât la Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, cât și în alte localități din țară și din străinătate.

„Din anii copilăriei am remarcat atașamentul și aplecarea spre artă, spre frumos, spre culoare. Născut în inima Transilvaniei, România, stilul care mă definește și care îmi este cel mai drag este stilul peisagistic armonizat de melancolie și pace. Tehnica care mă reprezintă este acuarela, dar uleiul, pastelul și creionul îmi sunt dragi de asemenea. Pentru mine pictura e o plăcere, sunt spontan şi o fac cu mare uşurinţă, am acea scânteie necesară creaţiei”, așa descrie artistul tehnica, stilul și dragul de artă pe care îl poartă în suflet încă de mic copil. Cât privește actul artistic creator în sine, pictorul spune: „Toate lucrările mele trec prin filtrul sufletului, mă reprezintă, redau sinceritatea şi liniştea care mă caracterizează”.

Fiind o prezență constantă pe simezele multor muzee și galerii din țară și din străinătate, a intrat, firește, și în atenția criticilor de artă. „Eugen Măcinic se recomandă prin acuarelele sale ca un pictor sensibil, sincer empatic cu natura înconjurătoare, căci pentru artist natura a fost și rămâne principala sursă de inspirație creativă”, spune despre artist Maria Olimpia Tudoran Ciungan, critic și istoric de artă.

„Pictura artistului sebeșean Eugen Măcinic poate fi definită ca o adevărată vocație, ca un crez autentic, cu care pictorul se identifică și căruia nu ezită să-i jertfească resursele sale cele mai tainice de trăire și de gândire”, afirmă, la rândul său, criticul de artă Luiza Barcan.

Eugen Măcinic este pasionat și de muzică. Cântatul la acordeon îi acompaniază deseori momentele de relaxare. „Pictez cu notele muzicale sau cânt în culori”, îi place să zică despre lucrurile care îl atrag cel mai mult. Sursele de inspirație, mărturisește, îi sunt la doi pași: „Frumosul, cum îl văd eu, este lângă noi și trebuie doar să-l descoperim. Dar, fiind artist, vreau să-l și imortalizez”. „După părerea mea, rolul picturii este acela de a înnobila omul, de a-l face mai bun, mai sensibil la frumos, de a-l schimba în bine”, afirmă Eugen Măcinic. Acesta își aduce aminte și de primii pași pe tărâmul creației: „Pot spune că e și o moștenire pe linie paternă faptul că mă exprim artistic și că mă simt atașat de pictură și de creativitatea artistică în general. Tatăl meu, fiind un creator și în muzică și în pictură, a fost, în egală măsură, un reper și un ghid pentru mine pe acest drum. Pot spune că mi-a dat direcția în artă”.

„O spontaneitate care curge”, acuarela este o tehnică dificilă, admite Eugen Măcinic: „Trebuie să parcurgi în acuarelă niște etape obligatorii în a construi o lucrare bună, de calitate. Și, într-adevăr, foarte important de menționat, este că în acuarelă nu prea e loc de intervenții repetate ulterioare celei inițiale, precum în lucrări în ulei sau în acril. Înclin să le dau dreptate celor care spun că, din perspectiva la care m-am referit, acuarela este, poate, cea mai grea tehnică”. Modelul primordial în actual creator i-a fost Nicolae Grigorescu.

„Fiind copil, am plecat cu Nicolae Grigorescu, pictorul național, cel aproape de țăran, de sufletul țărănesc. Dar, încet-încet, trebuie să lucrezi după cum simți şi să îţi dezvolţi propriul stil. Ceea ce, cred eu, am reuşit”, dezvăluie Eugen Măcinic.

Perfect adaptat modalităților de comunicare contemporane, artistul din Sebeș este prezent constant pe rețelele sociale cu crâmpeie din rodul activității sale. Are și o pagină proprie pe internet, „Eugen Măcinic – artist plastic”, unde sunt „expuse”, în „cataloage online”, o parte dintre lucrări. După ce anul trecut l-a găsit prin diverse locuri ale țării, pentru expoziții sau tabere de creație, dar și peste granițe, cu două prezențe de o particularitate aparte, în Coreea de Sud și la Balcic, Eugen Măcinic așteaptă cu încredere provocările lui 2024.

„Principala dorință pentru noul an este legată de sănătatea proprie și a celor apropiați, dar și de necesara pace în jurul nostru, în lume în general…”, spune artistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lasătul Secului, o seară de poveste în cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Seara de ieri a fost una de poveste pentru locuitorii cartierului Mihail Kogălniceanu din sebeș, unde după mulți ani de pauză a fost „reînviată” o tradiție profundă și plină de semnificați, marcarea Lasătul Secului (începerea Postul Paștelui).

„În această seară, sub cerul Sebeșului, am reînviat o tradiție profundă și plină de semnificație – Lasătul postului Paștelui. În îmbrățișarea caldă a cartierului Mihail Kogălniceanu, focul cu hopaita a fost mai mult decât o strălucire în noapte; a fost un far călăuzitor pentru comunitatea noastră, aducându-ne împreună, ca o mare familie.

Această seară nu a fost doar despre a păstra tradițiile, ci și despre a construi punți între trecut, prezent și viitor, învățând unii de la alții și celebrând unitatea care ne face puternici.

Vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați fost prezenti și ați contribuit la această seară magică. Fiecare zâmbet și clipă petrecută împreună ne face să apreciem și mai mult frumusețea comunității noastre”, a scris pe facebook, Adrian Bogdan, fostul viceprimar al Sebeșului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 20 martie 2024, Sebeșul rămâne fără apă potabilă. Vezi motivul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Municipiul Sebeș va rămâne fără apă potabilă timp aproape o zi, miercuri, 20 martie 2024, din cauza unor lucrări de cuplare a caminului de vane CV0 și a mai multor camine de intersecții.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Sebes informează consumatorii că în data de 20.03.2024, in intervalul orar 02.00-20.00, furnizarea apei potabile va fi întreruptă în orasul Sebes, in scopul efectuarii lucrarilor de cuplare a caminului de vane CV0 si a mai multor camine de intersectie. Aceste lucrari fac parte din proiectul Primariei municipiului Sebes <<Modernizare străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor>>. Rugam consumatorii sa isi asigure rezerva de apa necesara pe perioada intreruperii. La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258810521, 0258810463, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis APA CTTA Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes