Învățământ-Cultură
Începutul anului școlar vine cu vești bune pentru elevii de la Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” din Sebeș
Primăria Municipiului Sebeș a obținut o finanțare nerambursabilă europeană (Fondul Social European – POCU 2014-2020) de peste 700.000 de euro (3.238.486,30 lei) pentru proiectul ”Parteneriat pentru acces egal la educație” cod proiect 107777, cu o durată de 36 de luni.
Proiectul prevede finanțarea programelor de tip școală după școală la Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” din Sebeș, precum și instruirea cadrelor didactice, dotarea unităților de învățământ și acordarea gratuită de rechizite și hrană pentru preșcolarii și școlarii din grupul țintă.
Beneficiarii activităților proiectului vor fi 290 de copii și elevi precum și 130 de cadre didactice, după cum urmează: 30 de copii de vârstă antepreșcolară de 2-3 ani, cuprinși în activități educaționale; 80 de copii de vârstă preșcolară care fac parte din grupuri cu risc de părăsire timpurie a sistemului de învățământ; 180 de elevi (cu vârste corespunzătoare învățământului preuniversitar); 120 de membri ai personalul didactic – personal didactic din învățământul preuniversitar și personal de sprijin din școli (mediatori școlari, consilieri școlari etc.); 10 manageri școlari (echipe manageriale de la nivelul școlilor și personal al partenerilor sociali în educație, inclusiv din ONG-uri).
Printre efectele pozitive ale punerii în practică a proiectului vor fi : Creșterea participării la educația ante-preșcolară prin activități activ – participativ-interactive a copiilor de vârstă ante-preșcolară și a participării la învățământul preșcolar în Municipiul Sebeș precum și acordarea de sprijin financiar și material acestora pentru facilitarea accesului la educație pe perioada a 5 semestre școlare; Diminuarea riscului de părăsire timpurie a școlii de către elevi prin participarea la programe de tip școală prietenoasă și acordarea de sprijin financiar și material pentru creșterea frecvenței școlare pe perioada a 5 semestre școlare; Sprijinirea tranziției școlare a copiilor în momentele critice pentru evitarea riscului educațional și diminuarea riscului de abandon școlar. OS 4. Dezvoltarea unor metode și mijloace inovatoare privind creșterea participării ante-preșcolare, preșcolare și școlare; Creșterea capacității profesionale a personalului didactic privind prevenirea și reducerea abandonului școlar prin participarea la cursuri de instruire în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și principiilor școlii inclusive.
În noul an școlar care bate la ușă și în anii următori elevii și profesorii sebeșeni vor beneficia de sprijin financiar european și de dotări moderne astfel încât procesul de învățământ să fie tot mai performant, în beneficiul tuturor.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.