Administrație
În anul 2018, bugetul Sebeșului a sărăcit cu peste 5 milioane de euro din cauza tăierilor de la Centru
Fără doar și poate, norocul Sebeșului îl reprezintă în continuare investitorii străini care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului. Potrivit Primăriei municipiului Sebeș, încasările realizate de municipalitate din taxe și impozite de la primii 10 mari contribuabili reprezintă 46,34 la sută din totalul încasărilor de impozite și taxe locale și 10,78% din întregul buget local.
Primul în topul marilor contribuabili din Sebeș a rămas compania Daimler AG prin filiala Star Assembly, care fabrică cutii de viteză automate pentru Mercedes Benz, contribuția companiei germane crescând la 21,36% (față de 13,60% în 2018) din totalul încasărilor la capitolul impozite și taxe. Acest lucru are la bază în principal extinderea capacităților de producție. Este urmată de Kronospan cu 10,42%, Holzindustrie Schweighofer – 3,86%, Romaqoua Grup – 2,46%, Hidrocontrucția Sebeș – 2,18%, Pehart Tec S.A. – 1,74%, Alpin 57 Lux SRL – 1,45%, Savini Due SRL – 1,06%, Elis Pavaje SRL – 1,01%, Kaufland România – 0,80%.
Reprezentanții primăriei nu au specificat sume concrete, invocând secretul financiar.Bugetul realizat al municipiului Sebeș (încasări efective) a fost în 2018 de 56.172.205 lei, cu peste 25 de milioane de lei mai mic decât în 2017 (81.440.893 de lei) și a fost structurat astfel: venituri proprii – 55,35 milioane de lei (28,9 milioane de lei cote din impozitul pe venit; 6,4 milioane de lei cote din TVA și 20,01 milioane de lei din alte surse – impozite și taxe locale); alocări de la bugetul de stat – 316.310 lei; subvenții de la Consiliul Județean Alba – 128.513 lei; fonduri UE – 376.141 lei.
Execuția bugetară la finalul lui 2018 a fost de 62,46 milioane de lei, iar excedentul raportat a fost de 19,67 milioane de lei. În 2016, Dorin Nistor moștenise de la administrația Dăncilă un excedent-record de aproape 5 milioane de euro, care în mare parte a fost utilizat pentru demararea unor investiții noi.
• Investiții în valoare de peste 7,6 milioane de lei derulate în 2018
În 2018 cele mai importante investiții derulate de Primăria Sebeș însumează, potrivit propriilor lor raportări, 7,6 milioane de lei, cele mai importante realizări menționate fiind:
• reabilitare şi extindere clădire Primăria municipiului Sebeș 1.095.073,05 de lei (lucrări de reabilitare clădire, investiţie în derulare cu finalizare în 2019);
• modernizarea străzilor Unirii și Grădinilor din Petrești – 1.047.730 de lei (modernizare stradă – carosabil, trotuare, zone verzi, cămine apometre, canalizaţie pentru reţele edilitare, investiţie în derulare cu finalizare în 2019);
• modernizare străzilor Crișan, Sebeș, Ulița de Mijloc și Ulița de Sus Lancrăm, strada Mihai Eminescu din Petrești – 995.106 lei (investiție în derulare cu finalizare în 2019);
• sistem de supraveghere video pentru siguranța cetățenilor în municipiul Sebeș – 669.918 lei (lucrare recepționată);
• modernizarea strada Ion Creangă – 604.260 de lei (investiție recepționată);
• modernizarea străzilor Abatorului și Spicului – 579.825 de lei (investiție recepționată);
• reabilitare rețea de apă pe strada Dorobanți – 560.150 de lei (investiție recepționată);
• reabilitare și revitalizare Parc Arini – 519.214 lei (montare post TRAFO și lucrări aferente);
• puncte de aprindere iluminat public în municipiul Sebeș – 229.343 de lei (lucrare în derulare cu finalizare în 2019);
• achiziție imobil situat în Sebeș, str. Lucian Blaga nr. 3-5 – 1.371.546 de lei.
Deși lucrurile s-au ameliorat vizibil în continuare, la Sebeș, infrastructura lasă încă de dorit, avariile la rețeaua de apă și canalizare sunt destul de dese, iar numărul drumurilor neasfaltate rămâne considerabil. Alte multe dintre lucrări se află încă în faza de întocmire a documentațiilor sau de licitație. Deși dispune de bani relativ mulți, și investițiile de care are nevoie Sebeșul sunt ample și costisitoare.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.