Rămâi conectat

Actualitate

Flori și un drapel tricolor au fost depuse la mormântul lui Carl Filtsch din Veneția, în numele județului Alba

sebesinfo.ro

Publicat

în

Carl Filtsch, considerat ca fiind micul geniu al muzicii romantice din secolul al XIX-lea, originar din Sebeș, a fost comemorat, astăzi, de autoritățile din județul Alba, la împlinirea a 191 de ani de la nașterea acestuia.

Astfel, prin intermediul unui român din județul Alba, care locuiește în Italia, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” au depus flori și un drapel tricolor la mormântul lui Carl Filtsch din Cimitirul San Michele din Veneția.

Cel care a pus în practică acest gest simbolic a fost Cristian Burde, un român originar din județul Alba, care, deși este stabilit în Italia împreună cu familia, de aproape 20 de ani, a promovat mereu valorile românești. Cristian a acceptat, vineri, cu fericire și emoție, să străbată drumurile Italiei pentru a aduce un sincer omagiu lui Carl Filtsch (artistul de geniu născut în Sebeș, dar înmormântat la Veneția).

Cristian Burde este românul care antrenează în numeroase stagii de pregătire a trupelor speciale, pe plan internațional, în tehnicile de apărare și supraviețuire Krav Maga (a antrenat în peste 200 de acțiuni de pregătire în 14 țări, dintre care amintim Israel, Polonia, Rusia, Franța, Italia, Monaco). Pregătirea desăvârșită în Krav Maga și-a dobândit-o în cele peste 400 de stagii de pregătire la care a luat parte de-a lungul timpului în Israel, Germania, Franța, Olanda, Irlanda și multe alte țări.

„Nu putem decât să îi mulțumim și să îl felicităm pe Cristian Burde pentru acest gest mic, dar cu o încărcătură simbolică și emoțională pentru noi toți, cei care iubim cultura și valorile românești. Mereu, la fiecare antrenament de pe plan internațional, Cristian Burde nu uită să aibă la el drapelul tricolor și să se prezinte, cu mândrie, că este român. Mă bucur că de această dată ne-a fost alături și împreună cu el am reușit să îl comemorăm pe Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș, al cărui mormânt se află departe de locurile natale”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În această săptămână, se desfășoară „Zilele Muzicale Carl Filtsch”, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeș, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea. Carl Filtsch a fost elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” vor debuta, sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 19:00, cu un concert extraordinar „In memoriam Carl Filtsch”, eveniment care va avea loc în Biserica Evanghelică din Sebeș.

Programul va cuprinde un moment susținut de pianista Ana Silvestru cu lucrări precum: Franz Schubert – Balada „Erlkönig“ (transcripție pentru pian: Franz Liszt), Carl Filtsch – Romance sans Paroles op. 3, nr. 1, Frédéric Chopin – Nocturna op. 27, nr. 1, Dinu Lipatti – Il pleure dans mon cœur (transcripție pentru pian: Ana Silvestru) și George Enescu – Rapsodia Română op.11, nr. 1. Concertul va fi completat de Cvartetul de Coarde al Județului Alba, care va interpreta Cvartetul nr. 15 în Re minor, KV. 421 de W. A. Mozart.

Evenimentul se va desfășura cu public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de răspândire a virusului SARS-COV-2, iar accesul va fi permis gratuit, în limita numărului de locuri disponibile. Locurile pot fi rezervate și electronic printr-un e-mail transmis la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – augustinbena@mail.com.

Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 30 mai 2021, cu difuzarea filmului scurt „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producție artistică ce are ca scop promovarea personalității pianistului din Sebeș. La realizarea filmului a lucrat o echipă formată din Cătălin Cădan (producător), Daniel Lungu (scenariu și regie), Zoltan Lorincz, Cătălin Cădan,

Cornel Gruian (cameramani), Dorin Galdău și Claudiu Miclăuș (asistenți imagine), Andi Dumitrache și Cătălin Cervicescu (consultanți), Dan Roșu (înregistrări audio), Anca Cădan (makeup), Silviu Roșu, Eduard Cădan și Dan Purcelean (actori). Muzica filmului este formată din fragmente muzicale extrase din lucrările lui Carl Filtsch.

Manifestările dedicate lui Carl Filtsch se vor încheia, luni, 31 mai 2021, cu diseminarea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch, realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Lucrările vor fi transmise școlilor și liceelor de artă din România pentru a putea fi folosite de copiii pianiști.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în colaborare cu Biserica Evanghelică Sebeș.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

A început cea de-a XLIV-a ediție a Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de la Sebeș și Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

De 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu și Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi. Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură a artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Motociclist de 32 de ani din Sebeș, rănit într-un accident rutier produs la Alba Iulia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 15.30, pe B-dul. Încoronării din Municipiul Alba Iulia, un bărbat de 29 de ani, din comuna Doljesti, județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă de un bărbat de 32 de ani, din Municipiul Sebeș.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 19 mai 2024: Întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

În grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, din Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, poetul și scriitorul Mircea Dinescu, urmează să lanseze volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni.”

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”. Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes