Rămâi conectat

Actualitate

Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, Sebeș, ediția a XLI-a: Câștigătorii concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 iulie 2021, grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș a găzduit festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Cu prilejul acestei ediții, pe adresa concursului de creație au sosit 177 de lucrări (la categoriile poezie, eseu, traducere și artă plastică), 72 la secțiunea „Adulți” și 105 la secțiunea „Elevi”, dintre acestea 39 fiind premiate.

Atmosfera festivă a fost asigurată de Ordinul Scutierilor de Mühlbach și de Fanfara din Petrești, care s-au îngrijit să ofere o primire specială invitaților. Andrei Albu a recitat poezii de Lucian Blaga, iar Alexandra Pamfilie și Mihail Mihalache au încântat asistența cu vocile lor. Evenimentul s-a încheiat în compania membrilor activi ai Cenaclului „Lucian Blaga” Sebeș.

Din juriul concursului au făcut parte: doamna Dorli Blaga, cercetător științific I dr. Eugeniu Nistor, poetul Ion Mărgineanu, prof. Sanda Burță, conf. univ. dr. Florin Coșuleț, prof. Gheorghe Suciu, prof. dr. Monica Grosu, scriitoarea Maria Cornelia Postescu, prof. univ. dr. Cristian Stamatoiu, prof. Cornelia Cosma, prof. Anca Drăghiță, prof. Lucia Dreghiciu, prof. Roxana Suciu, lect. univ. dr. Călin Anghel, drd. Alin Gavrilă – artist plastic și pictorul Eugen Măcinic.

• SECȚIUNEA ADULȚI

1. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Poezie

Premiul I: TUDOR NICOLETA, municipiul Slobozia, județul Ialomița
Premiul al II-lea: DINU CALIOPI-ALINA, municipiul Alexandria, județul Teleorman
Premiul al III-lea: COZAN DORIN, satul Iosupeni, comuna Cotnari, județul Iași și GOJA ANCA, municipiul Baia Mare, județul Maramureș
Mențiune: POPA SAVU, orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu
Premiul Editurii Ardealul și al Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România: DAISA KARLA-GILDA-ELENA, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj
Premiul revistei de literatură și filosofie „Târnava”: BĂLAN-POP CORNELIA, municipiul Satu Mare, județul Satu Mare
Premiul revistei „Dacoromania”: DINDELEGAN MIHAELA-MARIA, municipiul Oradea, județul Bihor și BLAGA ANCA, municipiul Târgu Mureș, județul Mureș
Premiul revistei „Dacica Latinitas”: BORCEA ANA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 47 de poeți. Poeziile au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

2. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Eseu

Premiul I și premiul revistei „Izvoare filosofice”: IENCIU MANUEL AVRAM, municipiul Târgu Mureș, județul Mureș
Premiul al III-lea: MOLDOVEANU CRISTINA-MONICA, municipiul București

Notă: premiul al doilea nu s-a acordat; nu s-au acordat nici mențiuni; la această secțiune a concursului au fost înscrise opt lucrări. Lucrările au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

3. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Artă Plastică

Premiul I: CHERESTEȘ DORU-SORIN, orașul Baia Sprie, județul Maramureș
Premiul al II-lea: TODICĂ GABRIEL, municipiul Fălticeni, județul Suceava
Premiul al III-lea: DOGARU ADINA-MONICA, municipiul Medgidia, județul Constanța

La această secțiune au participat 6 lucrări. Nu s-au acordat mențiuni. Premiul întâi a obținut nota 10 din partea fiecărui membru al juriului.

4. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Traducere

Premiul I: MONTANARI MARIA-CRISTINA, orașul Cugir, județul Alba
Premiul al II-lea: MOLDOVEANU CRISTINA-MONICA, municipiul București
Premiul al III-lea: CIOBÎCĂ CEZAR FLORIN, municipiul Botoșani, județul Botoșani
Mențiune: IFTIME ADINA-ALEXANDRA, municipiul Botoșani, județul Botoșani

La această secțiune au participat 11 lucrări.

• SECȚIUNEA ELEVI

5. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Poezie

Premiul I: BARNA DARIA, municipiul Brad, județul Hunedoara
Premiul al II-lea: MIHALACHE MIHAIL, comuna Bănești, județul Prahova
Premiul al III-lea: PLĂCINTĂ ALEXIA, municipiul Suceava, județul Suceava
Mențiuni: DĂIAN PETRE-MIHAI, municipiul Sebeș, județul Alba
DONCUȚ ȘTEFANIA-VALENTINA-ALEXANDRA, orașul Zlatna, județul Alba
BOȚOAGĂ ROXANA-MIHAELA, orașul Zlatna, județul Alba

La această secțiune au participat 42 de tineri poeți. Poeziile au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

6. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Eseu

Premiul I: SOCOL MARIA, localitatea Șăulia, județul Mureș
Premiul al II-lea: SOCOL ANTONIA, localitatea Șăulia, județul Mureș
Premiul al III-lea: FOLDVARI-LIPOVAN ADRIANA-CRISTINA, localitatea Zlatna, județul Alba
Mențiuni: BOȚOAGĂ ROXANA-MIHAELA, orașul Zlatna, județul Alba
CAPĂTĂ ANDREEA-MARIA, municipiul Sebeș, județul Alba
LAZĂR CLEOPATRA-ELENA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 15 tineri eseiști. Lucrările au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

7. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Artă Plastică

Premiul I: BRUMBEA BRÂNDUȘA STELIANA, municipiul Alba Iulia, județul Alba
Premiul al II-lea: HĂPRIAN OANA, comuna Daia Română, județul Alba
Premiul al III-lea: DOBRA ANA-MARIA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 31 lucrări. Nu s-au acordat mențiuni. Premiul întâi a obținut nota 10 din partea fiecărui membru al juriului.

8. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Traducere

Premiul I: ȘERBĂNESCU LAURA-DIANA, municipiul Alba Iulia, județul Alba
Premiul al II-lea: ICHIM PARASCHIVA-MIRIAM, municipiul Bacău, județul Bacău
Premiul al III-lea: MONDEA MINA, municipiul Deva, județul Hunedoara
Mențiuni: SUCIU ANIELA, localitatea Sâncel, județul Alba
ELINESCU CRISTINA, satul Meriș, județul Mehedinți

La această secțiune au participat 17 lucrări.

Municipiul Sebeș a fost onorat de participarea fiecărui concurent în parte.
Felicitări câștigătorilor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat de 40 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a incendiat mai multe cabluri electrice, pe strada Pădurenilor

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 14 iulie 2025, în jurul orei 02.30, polițiștii de ordine publică din Municipiul Sebeș au constatat faptul că, pe strada Pădurenilor din Municipiu, o persoană a incendiat deșeuri, respectiv cabluri electrice.

În urma verificările efectuate, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Sebeș.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O geantă în care erau 65.000 de lei, uitată pe o bancă dintr-o parcare de pe Autostrada A10, predată polițiștilor din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă care conținea suma de 65.000 de lei, găsită într-o parcare de pe Autostrada A10 în zona Oarda.

„Gândurile noastre bune se îndreaptă către domnul din imagine, care, în această dimineață, a predat polițiștilor din Municipiul Sebeș o geantă în care se afla suma de aproximativ 65.000 de lei, în bancnote de euro și lire turcești, precum și alte bunuri. Bărbatul a găsit geanta respectivă pe o bancă, într-o parcare de pe Autostrada A10, în zona localității Oarda. Polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut geanta, fiind vorba despre o femeie din Câmpia Turzii, județul Cluj. Vă mulțumim, stimate domn, pentru spiritul civic de care ați dat dovadă!”, a transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 13 iulie 2025: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș la Viena”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeș are plăcerea de a vă invita la Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, care va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș.

Evenimentul cultural este realizat de doamna Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. Intrarea este liberă.

• CARL FILTSCH (1830 – 1845)

La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea, pe 28 mai 1830, al zecelea copil al lui Josef Filtsch, preotul paroh al comunității evanghelice săsești. Era vinerea înainte de Rusalii. Bucuria nașterii copilului cuprinde întreaga parohie. Ulițele și locuitorii orașului sunt dominate de atmosfera premergătoare sfintei sărbători. În fața caselor, mestecenii tineri, simboluri ale fertilității, ale unui nou început, ocrotesc totodată
împotriva spiritelor nefaste și reprezintă semne de bun augur pentru drumul vieții noului născut, Carl. Nimeni nu bănuia că acest drum va fi scurt, ca bătaia din aripi a unei libelule.
Henriette Gärtner

Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Milan Solomon

Milan Solomon are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych, în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța si SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch”, unde a câștigat premiul I (la categoria A), totodată Premiul Mozart Juvenorum oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, doamna Silviu Sbârciu și Premiului „Peter Szaunig”, acordat de doamna Dagmar Dusil.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes