Învățământ-Cultură
Festivalul de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca”, desfășurat la Sebeș, și-a desemnat câștișătorii
Cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” desfășurată la Sebeș în perioada 15-17 aprilie 2016 a constituit o sărbătoare a performanței și a excelenței artistice, dar și un spațiu de întâlnire cu profesioniști de excepție care fac din teatru un ”modus vivendi”.
Festivitatea de deschidere ce a avut loc în prezența domnului primar Alexandru Dăncilă, domnului viceprimar Adrian Bogdan, doamnei inspector școlar prof. Adriana Boghici, domnului prof. Eugen Bobar, directorul Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș și domnului prof. Constantin Șalapi, director al Centrului Cultural ”Lucian Blaga” a continuat cu concursul de interpretare dramatică a trupelor de elevi-actori ce au reprezentat școli de elită din București, Arad, Fălticeni, Mangalia, Roman și Sebeș.
Performanțele artistice ale liceenilor au fost evaluate de un juriu prezidat de distinsa actriță a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” din București, doamna Adriana Trandafir. Alături de ea, s-au aflat doamna Manuella Popescu – realizator-Centru Cultural Media-Redacția Teatru București și criticul de teatru și film, Rareș Tileagă.
Jucate în registru comic sau grav, spectacolele prezentate de actorii care au lăsat uniforma pentru costumele de scenă au dezvăluit uimitoare resurse de talent și sensibilitate răsplătite generos cu aplauzele publicului-spectator.
Cele două zile de concurs au fost urmate de ”lecția de actorie” a invitatei de onoare a festivalului constituind un emoționant spectacol susținut de actrița Adriana Trandafir.
Festivitatea de premiere a încheiat solemn seria evenimentelor desfășurate pe scena Centrului Cultural ”Lucian Blaga” prin decernarea următoarelor premii:
MARELE PREMIU și TROFEUL FESTIVALULUI – trupa ”Thaliamar” coordonator Aura Stuparu (Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia) pentru spectacolul ”Manual de folosință al adolescentului”
PREMIUL I – trupa ”Birlic” coordonatori: pr. Liviu Mihăilă, prof. Gheorghe Dascălu (Colegiul Național ”Nicu Gane” Asociația ”Fălticeni Cultural”) pentru spectacolul ”Despre amor, umor și omor”
PREMIUL AL II-LEA – trupa COLB, coordonator: prof. Tereza Cândea (Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș) pentru spectacolul ”Romulus cel Mare”
PREMIUL AL III-LEA – trupa GONG, coordonator Cătălina Bostan (ROMAN) pentru spectacolul ”Cabaretul cuvintelor”
MENȚIUNE – trupa Theater AMG, coordonator Georgiana Maria (Liceul Teoretic ”A.M. Gȕtterbrunn” Arad) pentru spectacolul ”Bărbierul din Sevilla”
PREMIUL SPECIAL al juriului – trupa ”Arthesium”, coordonator: Cosmin Cornici (Liceul Teoretic ”Hiperyon” București) pentru spectacolul ”Omul cu patru fețe”.
PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE FEMININĂ – Denisa Todireanu (Thaliamar) – coordonator Aura Stuparu; Flavia Cristea (Arthesium) – coordonator: Cosmin Cornici
PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE MASCULINĂ – Alex Jitea (Thaliamar) – coordonator Aura Stuparu; Vlad Pânzaru (GONG) – coordonator Cătălina Bostan
PREMIUL SPECIAL PENTRU DIRECȚIA DE SCENĂ – Trupa ”Birlic”
PREMIUL PUBLICULUI PENTRU CEL MAI BUN AFIȘ – Trupa ”Arthesium”
PREMIUL ASOCIAȚIEI ”GISAS” – Grupul de statui vivante (Raluca Pătrânjan, Delia Sărăcuț, Denisa Stan) – COLB
Succesul celei de-a șasea ediții a festivalului ”Radu Stanca” a fost asigurat nu numai de calitatea participanților și de profesionalismul invitaților, ci și de elevii voluntari coordonați de doamnele profesor Ana Fântână, Georgeta But, Lucia Dreghiciu, Mihaela Dobromir, Diana Ștefan și Mioara Bulbucan care s-au implicat în organizarea evenimentului. Editarea tehnică a elementelor vizuale (regulament, invitații, afișe, diplome, programe) a fost asigurată de domnul Vasile Spătariu, informatician al colegiului.
Atmosfera festivalului a fost animată de emoția și energia trupelor de dans coordonate de doamnele profesor Cristina Candrea și Ema Șalapi – Fantasy Dance, dar și de micile folkiste pregătite de doamna Corina Corpodean. Toate evenimentele înscrise în programul festivalului au fost moderate cu grație de actrița Bianca Goadă.
Mai mult decât un eveniment cultural, cea de-a șasea ediție a festivalului a fost o întâlnire de suflet cu oameni de o extraordinară delicatețe, eleganță și profunzime dublate de o inepuizabilă energie care pot constitui modele de viață.
Inițiat de trupa COLB, Festivalul Național de Artă Dramatică ”Radu Stanca” organizat de Colegiul Național ”Lucian Blaga”, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba și Asociația ”Gisas” a instituit o tradiție a valorii axată pe valențele formative ale educației prin teatru.
Scriindu-și povestea din 2010, Festivalul Național de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” se îmbogățește an de an cu experiențe de neuitat menite să-i inspire pe adolescenți în alegerea teatrului ca alternativă educațională ce cultivă atitudini și valori etern- valabile.
Director de festival, prof. Tereza Cândea

Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Învățământ-Cultură
Rezultate foarte bune obținute de elevii Liceului Tehnologic Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei din Aria Curiculară „Tehnologii” – Industrie Textilă și Pielărie
În perioada 23-26 aprilie 2025, a avut loc, la Câmpia Turzii, OLIMPIADA DIN ARIA CURRICULARĂ „TEHNOLOGII”, INDUSTRIE TEXTILĂ ȘI PIELĂRIE, FAZA NAȚIONALĂ. Liceul Tehnologic Sebeș a fost reprezentat, cu mândrie, de 3 elevi:
– Gălățan Nicolae Mugurel – clasa a XI-a D;
– Andor Debora – clasa a XII-a C;
– Lazăr Monica – clasa a XII-a C.
Eleva ANDOR DEBORA a obținut PREMIUL III la faza națională a concursului. De pregătirea elevilor s-au ocupat doamnele profesoare Cîmpean Didina și Maniu Daniela.
De asemenea, în data de 12 aprilie 2025, elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș au participat la FESTIVALUL REGIONAL „ADRIANA POPA”, desfășurat la Sibiu, unde au obținut premii la diferite secțiuni:
– FLOREA ANA GEORGIANA și MĂRAR AMALIA – LOCUL II – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Cîmpean Didina;
– DAMIAN LOREDANA și GHENESCU NICOLA – LOCUL I – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Maniu Daniela;
– DURDUC CĂLIN, MĂRGINEAN ALIN și PITARCĂ ANDREI – LOCUL I – coordonator prof. Maniu Daniela.
La CONCURSUL „VALENȚE CULTURALE ALE SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ” au obținut:
– BARB CARINA și GRĂDINARU DARIA – PREMIUL II – coordonator prof. Cîmpean Didina
– FURDUI RAUL și CĂLIN GEORGE – PREMIUL III – coordonator prof. Kellinger Marcel
– MANOLACHI DIANA și POPESCU ANDREEA – PREMIUL III – coordonator prof. Maniu Daniela.
FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !