Actualitate
Exponatul lunii iulie – 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Ierbar realizat de Alexandru Borza, între anii 1949 și 1952
Exponatul lunii iulie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ierbar realizat de Alexandru Borza (1887-1971) la începutul anilor ’50 ai secolului trecut.
Acesta face parte dintr-o colecție mai amplă de plante, adunate de marele botanist român între 1949 şi 1952, care a fost achiziționată de muzeul din Sebeș la scurt timp după constituire. Este alcătuită din 15 ierbare înrămate, fiecare cuprinzând între 9 şi 14 plante, acestea fiind primele exponate înregistrate în inventarul colecţiei de știinţele naturii, în anul 1957.
Planșa-ierbar pe care o propunem ca exponat al acestei luni reunește, sub titlul „Plante interesante dela Râpa Roșie a Sebeșului și Râpa Lancrămului”, 13 exemplare de floră din zona Sebeșului, specifice ecosistemelor Râpei Roșii și Râpei Lancrămului: „Otrățel (Onosma Viride)”, „Piciorul cocoșului iliric (Ranunculus illyricus)” „Fereguță neagră (Asplenium Adiantum-nigrum)”, „Bârcoace (Cotoneaster integerrima)”, „Cosaci umflați (Astragalus vesicarius)”, „Studeniță (Arenaria Biebersteinii)”, „Clocoței (Clematis integrifolia)”, „Ciolobot de stâncă (Centaurea atropurpurea)”, „Pir cu creastă (Agropyron cristatum)”, „Fl. sărăturilor tătărească (Goniolimon tataricum)”, „Garoafa Sebeșului (Dianthus superbus varietas demissorum)”, „Jaleș ardelenesc (Salvia transsilvanica)” și „Oiță (Anemone silvestris)”.
Alexandru Borza s-a născut la Alba Iulia în anul 1887. A studiat teologia la Budapesta, apoi, în acelaşi oraş, urmându-şi pasiunea din copilărie, a urmat cursurile Facultății de Științe Naturale și Geografie, pe care le-a terminat în anul 1911. Şi-a încheiat studiile cu susţinerea doctoratului, în anul 1913, cu o teză de botanică. În anul 1919 a fost numit profesor și director al Institutului de Botanică Sistematică al Muzeului și Grădinii Botanice de la Universitatea „Daciei Superioare” din Cluj. În anul 1920 a început organizarea Grădinii Botanice, după un plan bine stabilit, care, în linii mari, a rămas același până în prezent.
La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în noiembrie 1944, a devenit rector al Universităţii „Regele Ferdinand I” din Cluj, dar, neconformându-se viziunii asupra politicii de cadre a comuniştilor, a intrat destul de repede în dizgrație, fiind demis din funcţie în luna martie a anului următor. În 1948 a fost îndepărtat din învăţământ, împreună cu alţi profesori. Un apropiat l-a anunţat că urmează să fie arestat şi trimis la închisoare și, pentru a evita asta, a luat decizia să părăsească Clujul. Securitatea a descins, la scurt timp, la domiciliul familiei Borza, percheziţionându-i casa. Întrebată unde este profesorul, doamna Borza i-a informat pe ofiţerii prezenţi că nu cunoaşte cu exactitate locul în care se afla, ştiind doar că este plecat în „excursie de studii”.
Această „excursie”, un adevărat „exil”, a durat șapte ani, perioadă în care a cutreierat numeroase locuri din ţară, fiind adăpostit de apropiaţi. Era pus în gardă de cunoscuți sau de străini de posibilitatea unei percheziţii sau chiar a unei arestări, fiind întotdeauna cu un pas în faţa Securităţii. Astfel, a pribegit în toată ţara, studiind flora şi fauna din aproape toate regiunile istorice.
Între 1949 şi 1951 a cutreierat Valea Sebeşului, unde a revenit şi în toamna anului 1952. De „excursia de studii” întreprinsă în zonă se leagă şi realizarea celor 15 planşe-ierbar aflate în colecția de stiințele naturii a muzeului din Sebeș.
Cercetările întreprinse de el asupra florei si vegetației ţării au stat la baza elaborării unor lucrări de referință pentru botanica românească, amintind aici cărțile Conspectul florei României (1947-1949) și Flora și vegetația Văii Sebeșului (1959).

Actualitate
Duminică, 1 iunie 2025: Sărbătoarea Copilăriei, la Sebeș. Vezi programul
Dragi copii, ce faceți de 1 IUNIE? Teatru și aventură, sport, muzică, dans, spectacol, întâlniri cu personajele preferate, înghețată și voioșie – aceasta este, în câteva cuvinte, oferta Primăriei Sebeș din acest an.
Pentru a marca Ziua Internațională a Copilului, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au pregătit evenimente recreative dedicate celor mai mici cetățeni ai orașului. Dimineața zilei de duminică, 1 iunie, va începe cu un spectacol de teatru pentru copii, „Vrăjitorul din Oz”, prezentat de trupa Gepetto coordonată de prof. Lavinia Donose, care va juca pe scena centrului cultural. Parcul Tineretului se va transforma apoi într-un parc de distracții, cu aparate de joacă, tobogane și carusele, în care vom petrece împreună o zi frumoasă și plină de activități. Vom descoperi echipamentele și dotările echipajelor de poliție, jandarmerie, pompieri sau ambulanța medicală. Puteți alege să fi „ciclo-aventurieri” de Sebeș și să vă bucurați de toate provocările propuse de membrii Clubului CicloAventura Sebeș. La cross-ul care va avea loc în zona centrală a orașului s-au înscris deja sute de copii, care vor fi recompensați cu premii. Clubul Sportiv SHINKAMI coordonat de sensei Leonte Daniel va face o scurtă demonstrație de arte marțiale, în Parcul Tineretului.
De la întâlnirea cu copilăria nu vor lipsi personajele de poveste, mascotele, Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Școala de muzică „DoReMi” și Alexandra Pamfilie, Clubul Copiilor.
Petrecerea se va încheia cu o spuma party pe muzica pregătită de DJ-ul copiilor.
Vă invităm să petrecem împreună o zi frumoasă, cu zâmbete și surprize!
SĂRBĂTOAREA COPILĂRIEI, LA SEBEȘ
DUMINICĂ, 1 IUNIE 2024
PARCUL TINERETULUI
Orele 10.00-17.00: CICLOAVENTURIER la SEBEȘ
Trasee de ciclism, concursuri cu premii
CENTRUL CULTURAL „LUCIAN BLAGA” SEBEȘ
Ora 11.00: „VRĂJITORUL DIN OZ” – spectacol de teatru pentru copii cu trupa Gepetto
CENTRUL MUNICIPIULUI SEBEȘ
Ora 17.00: SPORT XPERIENCE – competiții de cross pentru copii cu premii și surprize
PARCUL TINERETULUI
Ora 15.00: PARC DE DISTRACȚII PENTRU COPII
Echipaje de poliție, jandarmerie, pompieri, salvare vor prezenta copiilor echipamentele și dotările specifice activităților pe care le desfășoară
Ora 18.00: PARADA COPIILOR CU FANFARA DIN PETREȘTI ȘI PERSONAJE DE POVESTE
Demonstrație de arte marțiale cu Clubul Sportiv SHINKAMI (coordonator Leonte Daniel)
SPECTACOL cu ȘCOALA DE MUZICĂ „DOREMI” & ALEXANDRA PAMFILIE, TRUPA DE DANSURI SĂSEȘTI, CLUBUL COPIILOR SEBEȘ, MOMENTE DE MAGIE
SPUMA PARTY & DJ PARTY PENTRU COPII
Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii biserici parohiale, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Sebeș
Marți, 27 mai 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Sebeș VI.
Începând cu ora 17.00, acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba de binecuvântare noii biserici parohiale, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. La finalul, părintele Vasile Frățilă, preot al parohiei Sebeș VI începând cu luna noiembrie a anului 2019, a fost hirotesit întru iconom, în semn de prețuire și apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă depusă în ogorul Bisericii strămoșești. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii au primit din partea Ierarhului Alba Iuliei Diplome de aleasă cinstire.
Piatra de temelie a bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Municipiul Sebeș a fost așezată în data de 23 august 2003, parohia Sebeș VI fiind înființată doi ani mai târziu. În perioada 2005-2019, comunitatea parohială de aici a fost păstorită de către părintele Alin Matei. Lucrările de construcție și înfrumusețare a noii biserici au fost demarate în toamna anului 2010. În prezent, locașul de cult este finisat la interior și exterior, fiind pregătit pentru oficierea slujbelor religioase. Lucrările de edificare au fost realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Centrului Eparhial, al Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Sebeș, precum și al credincioșilor din zonă.
Actualitate
Miercuri, 28 mai 2025: Concert omagial Carl Filtsch, în compania pianistei japoneze Chiyo Hagiwara
Miercuri, 28 mai 2023, la ora 12.00, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, va organiza un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.
Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.
Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa treisprezece compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839”, „Romanze ohne Worte 1840”, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843”, „Impromptu inb – Moll 1843”, „Introduction und Variationen Op. 2”, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.
Și în acest an, Sebeșul este onorat de prezența pianistei japoneze Chiyo Hagiwara, care va concerta din nou la evenimentul dedicat lui Carl Filtsch. Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, Chiyo Hagiwara a studiat sub îndrumarea unor cunoscuți profesori, ca: Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár Sr., Csíky Boldizsár Jr. şi Junko Massaglia.
Pianista niponă a intrat pentru prima data în contact cu opera lui Carl Filtsch în timpul studiilor cu Csíky Boldizsár Sr. şi Csíky Boldizsár Jr., iar numele ei este legat de introducerea în muzica clasică japoneză a creațiilor acestuia. În luna aprilie a anului 2017, CD-ul cu compoziţiile copilului minune de la Sebeş, în interpretarea ei, a ajuns pe primul loc în „Billboard Japan Top Albums”. Astfel, lucrările lui Carl Filtsch au pătruns în cultura japoneză, unde se bucură și în prezent de o apreciere unanimă, reflectată și în revistele culturale şi în mass-media niponă.
Chiyo Hagiwara a susţinut recitaluri de pian în Japonia, Franţa și România – la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sighişoara, Odorheiu-Secuiesc, în incinta Castelului Peleș, la Cetatea Câlnicului (monument UNESCO) şi la Sebeş. În ultimii 20 de ani, a susţinut numeroase concerte, în calitate de solistă, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, iar în 2020 a încheiat seria de reprezentaţii a tuturor concertelor pentru pian compuse de Johann Sebastian Bach, împreună cu Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki.
În anul 2020 pianista a lansat un nou CD cu compoziții proprii, numit „Poetry and Dance”, în acelaşi an creând „Senzonshō”, un instrument musical de percuţie care foloseşte mai multe clopote „Senzon” (folosite în ritualurile budiste), la care a interpretat propriile compoziții şi nu numai, susţinând reprezentaţii în sanctuare, temple, precum şi la diverse evenimente. În 2021 a lansat primul ei CD „Senzonshō”, numit „Amano Iwato Suite”, cu propriile sale compoziții.
De-a lungul timpului, Chiyo Hagiwara a fost răsplătită cu mai multe premii şi distincţii. În anul 2017, i s-a decernat „Yamato City Culture and Art Future Award”, în 2019, la Paris, a câştigat locul al III-lea la Concursul International de pian „Concours Musical de France”, iar în 2023 a fost laureată a concursului „Okayama Online Music”, pentru interpretarea la „Senzonshō”.
• Programul zilei de 28 mai 2025
Ora 12:00, moment omagial la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice
Ora 12:15, Biserica Evanghelică Sebeș
Concert omagial Carl Filtsch – în compania pianistei Chiyo Hagiwara, invitată specială din Japonia.