Rămâi conectat

Actualitate

Exponatul lunii ianuarie 2024, la Muzeul „Ioan Raica“ din Sebeș: „Hartă de răspândire a diligențelor de poștă rapidă şi traseele pentru trăsurile cu marfă din Imperiul Austriac şi din țările limitrofe”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cu denumirea completă „Hartă de răspândire a diligențelor de poștă rapidă şi traseele pentru trăsurile cu marfă din Imperiul Austriac şi din țările limitrofe până la Roma, Geneva, Paris, Bruxelles, Hamburg, Berlin, Petersburg, Odessa, Constantinopol, Corfu” [Influenzkarte der Eilpost-Diligenze und Packwagen-Course in dem Kaiserthume Österreich und in den angränzenden Ländern bis Rom, Genua, Paris, Brüssel, Hamburg, Berlin, Petersburg, Odessa, Constantinopel, Corfu], documentul cartografic propus ca exponat al lunii ianuarie se numără printre atracțiile secției de istorie a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, datorită atât vechimii sale, de aproape două secole, cât și informațiilor pe care le oferă, prezentate într-o manieră grafică insolită. Harta, imprimată cu tuș negru pe o coală de hârtie cu dimensiunile 79,5 x 56,5 cm, a intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 1961, ca urmare a unei donații făcute de istoricul Theobald Streitfeld (1902-1985).
Harta a fost concepută și editată de slovacul Franz Raffelsperger (1793-1861), geograf și cartograf, iar din 1831 oficial al Poștei şi Contabilității Aulice, prima ediție a acesteia fiind tipărită în anul 1826 la Viena.
Ulterior, datorită unei cereri crescute, dar și modificărilor survenite în orarul curselor, a fost reeditată, exemplarul deținut de muzeul din Sebeș fiind parte a tirajului celei de-a treia ediții, apărute tot la Viena, dar în anul 1833. Cum harta acoperea întregul continent european, iar culegerea informațiilor și figurarea acestora implicau un volum însemnat de muncă, autorul își proteja drepturile de proprietate intelectuală cu sintagma „Dritte Auflage ” [Proprietatea autorului].
Succesul de care se bucura în rândul publicului un astfel de document se explică prin modul complicat în care se desfășura transportul de persoane și de mărfuri înainte de apariția căilor ferate. Pe lângă faptul că existau diferențe de la stat la stat în ceea ce privește atât mijloacele de transport folosite și infrastructura rutieră, cât și regulile după care se desfășura, informațiile despre orarul curselor, dar și cele referitoare la facilitățile de cazare și masă, erau destul de greu accesibile călătorilor. O astfel de hartă, prin datele pe care le furniza, aducea lămuriri în acest sens și permitea planificarea din timp a unui voiaj de mai lungă sau de mai scurtă durată.
În Transilvania, la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în primele decenii ale veacului următor, transportul de persoane și de mărfuri se realiza preponderent prin serviciul de poștă, numit „Cambiatura” în Banat, și se baza pe stațiile aflate la distanțe regulate unele de altele, de 2-5 mile poștale (1 milă = 7.585,9 m), în care se schimbau caii sau chiar și trăsurile. Sistemul asigura curse regulate și prezenta avantajul că era unul cu costuri reduse, implicând doar plata pentru închirierea cailor și a unui bacșiș. De obicei, se evitau hanurile, care erau destul de numeroase de-a lungul rutelor, cele mai multe fiind concentrate în proximitatea stațiilor. Serviciul avea însă și un mare neajuns, reprezentat de viteza de deplasare a atelajelor, mult diminuată de starea drumurilor, precum și de faptul că nu aveau prioritate în fața diligențelor și a serviciului de poștă rapidă. Acestea din urmă erau dotate cu câte patru sau chiar șase cai puternici, iar vizitiul deținea și un corn în care sufla pentru a-i avertiza pe cei care conduceau alte atelaje că se apropie și că trebuie să elibereze drumul pentru a-i face loc să treacă. O variantă și mai ieftină de transport, recomandată însă doar călătorilor singuri, era cea asigurată de căruțașii români. Buni cunoscători ai rutelor parcurse, aceștia evitau hanurile și înnoptau sub cerul liber, în apropierea unor localități, iar de hrană și de confortul propriu trebuiau să se îngrijească pasagerii.
Harta din anul 1833 cuprindea 143 de localități din toată Europa și prezenta rutele care uneau orașele într-o rețea extrem de vastă. De asemenea, oferea călătorilor informații utile, cum ar fi zilele și orele plecării și sosirii curselor de pasageri și de marfă (bagaje), distanța în mile poștale austriece față de Viena a fiecărui oraș și numărul locuitorilor acestora. În centrul rețelei se afla Viena, capitala Imperiului Habsburgic, iar de acolo porneau toate rutele, legând-o de marile metropole: Paris, Roma, Berlin, Amsterdam, Moscova și Constantinopol. Din Transilvania și Banat, în hartă au fost incluse orașele Timișoara, Cluj, Sebeș, Sibiu și Brașov, iar din Principate doar capitalele acestora, București și Iași.
Potrivit informațiilor oferite de hartă, pe ruta Sebeș-Sibiu se circula o dată la două săptămâni, în zilele de marți, cu plecarea la ora 17.00 și sosirea la destinație în ziua următoare, miercurea, la ora 5 dimineața. De la Sibiu se pleca spre Sebeș tot marțea, dar dimineața la ora 7, și se ajungea la destinație în aceeași zi, la ora 19.00. Și spre Timișoara existau două curse pe lună, în zilele de marți, cu plecarea la ora 20.00 și sosirea la destinație joia la ora 18.00. Din Timișoara, se pleca spre Sebeș duminica la ora 2.00 și se ajungea la destinație marțea la ora 3.00. Călătoria dura mult, viteza medie de deplasare fiind influențată atât de calitatea drumurilor, cât și de numărul de opriri făcute pe traseu. Din descrierile făcute de călători străini, reiese faptul că drumurile din Transilvania nu se aflau într-o stare corespunzătoare, iar atunci când vremea era ploioasă condițiile de transport deveneau și mai dificile. Abia după anul 1850, situația drumurilor se va îmbunătății, înregistrându-se progrese atât în ceea ce privește numărul și lungimea acestora, cât și calitatea lor.
La Sebeș exista o stație de poștă, unde se schimbau caii diligențelor sosite de la Alba Iulia, Orăștie sau Miercurea Sibiului. Se staționa într-un șopron din lemn, situat în spatele hanului „La Leul de Aur”, anexă care, după ce transportul feroviar a luat amploare, și-a pierdut funcționalitatea, servind ulterior drept sediu al primului cinematograf al Sebeșului, înființat în anul 1910 de Otto Schalndt (viitorul cinematograf Astra, ulterior Progresul). Caii stației pășteau vara în așa-numitele „grădini ale Poștei”, situate în afara zidurilor, în partea de sud-vest a fostului glacis al fortificației orașului.
După apariția și folosirea la scară mare a transportului feroviar, hanurile din vecinătatea fostelor stații de poștă au avut de suferit, multe dintre ele ajungând la faliment. Proprietarii și angajații acestora priveau cu furie trenurile trecând prin vecinătatea afacerilor lor și unii chiar au tras cu pușca în direcția acestora, jandarmii fiind nevoiți să intervină pentru a restabili ordinea.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Lucian Blaga, în sufletele elevilor din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 9 mai 2024, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș a găzduit o expoziție specială dedicată desenelor realizate de elevii din clasele I – IV, participanți la etapa municipală a Concursului local de lectură, „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, Sebeș, 2024.

Concursul a fost organizat în strânsă colaborare cu instituțiile de învățământ din zonă, iar participarea lor activă a contribuit la succesul evenimentului.

Cadrele didactice și elevii din clasele I-IV s-au implicat cu pasiune și determinare în activități precum lectura cu voce tare, interpretarea textelor și discuțiile pe marginea cărților, evidențiind astfel dragostea pentru citit și creativitatea lor. Aceștia au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai cărților, inspirându-i pe cei din jur să descopere și să aprecieze universul magic al literaturii.

Despre ei, vă vom dezvălui mai multe în cadrul Festivalului „Lucian Blaga”…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

17-19 mai 2024: Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, la Lancrăm și Sebeș. Vezi PROGRAMUL

sebesinfo.ro

Publicat

în

La începutul primăverii, de 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi.

Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga” are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură aparținând artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” (Ediția a XLIV-a)

• VINERI, 17 mai 2024

LANCRĂM și SEBEȘ

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Momente artistice regizate de Florin Coșuleț, cu studenții secției de Artă Dramatică ai Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și tinerii voluntari din Sebeș, alături de Asociația Tinerilor de pe Valea Sebeșului. Cu participarea artistei nipone Chiyo Hagiwara. Scenografia: Alin Gavrilă.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.30: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor.

Cărţi şi reviste în festival – moderează poetul Ion Mărgineanu.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: CONFERINȚĂ având ca temă eroul național AVRAM IANCU. Lansări de carte și momente aniversare alături de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ORA 19.30: Sala de evenimente „Radu Stanca”

SPECTACOL: „Jurnalul fericirii”, după Nicolae Steinhardt. Regia: Florin Coșuleț.

• SÂMBĂTĂ, 18 mai 2024

SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ „DOINA LIE”.

Curator: Maria Lie-Steiner. Lansarea catalogului de expoziție.

Momente muzicale cu pianista Chiyo Hagiwara (Japonia).

Ora 19.30: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL: „MEȘTERUL MANOLE” – OPERĂ ROCK. O producție a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București.

• DUMINICĂ, 19 mai 2024

SEBEȘ și LANCRĂM

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, II (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș).

Participă trupele de teatru pentru elevi Pied Piper și Gepetto – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie (proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș). Expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga” – prof. coord. Camelia Zurman.

Participă elevii câștigători ai concursului de lectură pentru clasele I-IV, coordonator prof. Mihaela Gatea.

Primirea elevilor cu: Ordinul Scutierilor de Mühlbach, Fanfara din Petrești, Trupa de dansuri săsești Sebeș.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 17.00: Concurs de recitare de poezie.

Expoziție de artă plastică Aurel Sârbu.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ora 19.00: Întâlnire cu poetul MIRCEA DINESCU – conferință și lansare de carte.

Primirea publicului cu Fanfara din Petrești.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Marți, 7 mai 2024, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului Voicu Preja

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 7 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja. Evenimentul aduce în atenția publicului lucrările unui talentat pictor local și are o dublă semnificație pentru autorul acestora: este o expoziție personală și, în același timp, aniversară, artistul împlinind de curând o frumoasă vârstă.

Voicu Preja abordează teme diverse, ca portretul, peisajul, scenele de gen și natura statică, manifestând o predilecție către primele două. Ca tehnică, preferă uleiul pe pânză și grafica, creion pe hârtie, dar a abordat și altele, precum acuarela și pastelul. Lucrările sale sunt apreciate de iubitorii de artă, fiind caracterizate de o sensibilitate aparte, dată de tratarea artistică a subiectelor abordate și de cromatica plăcută folosită la redarea acestora.

Născut în 2 mai 1954, Voicu Preja a urmat liceul în Sebeș, iar după absolvirea acestuia, în 1973, și-a continuat studiile la Facultatea de Mecanică din Timișoara, până în 1978. Pe tărâmul artelor, Voicu Preja este un autodidact. A deprins singur tainele picturii, primele încercări de valorificare a unui talent nativ datând de la începutul anilor ’70. În 1975 avea deja prima lucrare finalizată și datată.

Treptat, exprimarea sa artistică a devenit tot mai complexă și mai rafinată, iar ceea ce a început ca o pasiune a primit, la maturitate, și recunoașterea cuvenită, fiindu-i organizate expoziții personale și participând cu lucrări la numeroase expoziții de grup.

A expus în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la edițiile din 2019 și 2023, la Galeria Cluj Art, unde a participat cu lucrări la expozițiile „Salonul de toamnă al artiștilor plastici”, „18+” și „Salonul de acuarelă” (în octombrie-noiembrie 2020). Aceeași galerie de artă i-a găzduit în octombrie 2020 și o expoziție personală, în care au fost prezentate publicului 73 de lucrări (ulei și acuarelă). A expus, de asemenea, la Muzeul Literaturii Romane din București (2021) și la Teatrul National București (2022), instituției din urmă donându-i portretul actorului Ion Caramitru. În străinătate a expus lucrări la Madrid, în Galeria EKA & MOOR (22-31 ianuarie 2021) și la expoziția internațională „Noaptea Culturii” de la Büdingen, Germania (9 iulie 2022).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes