Învățământ-Cultură
După 25 de ani, la Sebeş se învață din nou „nemțește”
După 25 de ani, acolo a fost redeschis Liceul German. Demersul a fost influenţat şi de faptul că mulţi investitori străini au deschis fabrici în zonă şi cauta angajaţi care vorbesc fluent limba lui Goethe.
Sute de copii, elevi ai liceului german din Sebeş, învaţă să vorbească şi să gândească nemţeşte, încă din clasele primare. Învăţăceii au ajuns şi în Germania, unde, împreună cu elevii de acolo, au pus în scena o piesă de teatru.
În zona Sebeșului, nemţii şi austriecii au deschis mai multe fabrici, aşa că, pe mulţi tineri, Liceul German îi ajută enorm.
“Este o oportunitate pentru viitor, găsesc mai uşor un loc de muncă, studii în străinătate”, spune o elevă.
Pe lângă examenele de absolvire pe care le susţin elevii care termină şcolile cu predare în limba română, tinerii de la acest liceu dau o probă în plus, cea de limba germană.
Autorităţile speră ca reînfiinţarea Liceului German reprezintă o şansă în plus că situaţia să menţină și în continuare rata șomajului la cel mai scăzut nivel.
sursa: stirileprotv.ro

Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Învățământ-Cultură
Rezultate foarte bune obținute de elevii Liceului Tehnologic Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei din Aria Curiculară „Tehnologii” – Industrie Textilă și Pielărie
În perioada 23-26 aprilie 2025, a avut loc, la Câmpia Turzii, OLIMPIADA DIN ARIA CURRICULARĂ „TEHNOLOGII”, INDUSTRIE TEXTILĂ ȘI PIELĂRIE, FAZA NAȚIONALĂ. Liceul Tehnologic Sebeș a fost reprezentat, cu mândrie, de 3 elevi:
– Gălățan Nicolae Mugurel – clasa a XI-a D;
– Andor Debora – clasa a XII-a C;
– Lazăr Monica – clasa a XII-a C.
Eleva ANDOR DEBORA a obținut PREMIUL III la faza națională a concursului. De pregătirea elevilor s-au ocupat doamnele profesoare Cîmpean Didina și Maniu Daniela.
De asemenea, în data de 12 aprilie 2025, elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș au participat la FESTIVALUL REGIONAL „ADRIANA POPA”, desfășurat la Sibiu, unde au obținut premii la diferite secțiuni:
– FLOREA ANA GEORGIANA și MĂRAR AMALIA – LOCUL II – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Cîmpean Didina;
– DAMIAN LOREDANA și GHENESCU NICOLA – LOCUL I – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Maniu Daniela;
– DURDUC CĂLIN, MĂRGINEAN ALIN și PITARCĂ ANDREI – LOCUL I – coordonator prof. Maniu Daniela.
La CONCURSUL „VALENȚE CULTURALE ALE SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ” au obținut:
– BARB CARINA și GRĂDINARU DARIA – PREMIUL II – coordonator prof. Cîmpean Didina
– FURDUI RAUL și CĂLIN GEORGE – PREMIUL III – coordonator prof. Kellinger Marcel
– MANOLACHI DIANA și POPESCU ANDREEA – PREMIUL III – coordonator prof. Maniu Daniela.
FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !