Rămâi conectat

Actualitate

Duminică, 25 februarie 2024: Partidă de fotbal feminin, pe terenul de fotbal „Pielarul”, din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 25 februarie 2024, începând cu ora 15.00, la Sebeș, pe terenul de fotbal „Pielarul”, se va disputa partida de fotbal feminin între campioana României Universitatea Olimpia Cluj și echipa Banat Girls.

Partida se dorește a fi una de promovare a fotbalului feminin, înainte de startul returului pentru sezonul 2023-2024.

Ambele echipe joacă în primul eșalon valoric, iar Universitatea Olimpia Cluj este și participantă în UEFA Women’s Champions League.

Intrarea la meci este gratuită!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 17 mai 2024: Regizorul Florin Coșuleț ne deschide „Jurnalul fericirii”, în cadrul Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și Lancrăm vă invită vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 19.30, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, la o întâlnire onestă cu Nicolae Steinhardt prin intermediul „Jurnalului fericirii”, cunoscuta carte de memorii și eseuri a scriitorului care participa în anul 1986 la festivalul de poezie de la Sebeș (aflat pe atunci cea de-a treia ediție). 

„A înțelege ce s-a întâmplat atunci, în acel timp de înnoiri socialiste la suprafață și de sufocări surde ale unor destine umane irepetabile în catacombele omenirii, este un exercițiu ce implică revelația. Fără o renunțare la o logică imediată, fără o abandonare de sine, fără a plonja cu respirația tăiată în adâncurile trăirilor sufletești,  precum culegătorii de perle, fără toate acestea căutătorul de înțelesuri nu va face decât să își scormonească puțin empatia și așa uzată de atâtea știri de la ora 5. Nu va reuși decât să se lase nițel  impresionat și la nivel declarativ și la cel mai înalt nivel pe care îl poate atinge, puțin  îngrozit de torturile aplicate celor deținuți. Atâta tot. Dar nu va înțelege aproape nimic din inimaginabilul și monstruosul experiment aplicat deținuților politici din perioada de după război, până prin ani 60. „Carnea uită” spunea cineva, dar ce a fost mișcat în interior va rămâne până la sfârșitul veacurilor ca o rană mereu supurândă. Spectacolul ce se va înfățișa înaintea dumneavoastră, plecând de la „Jurnalul fericirii” a lui Nicolae Steinhardt se dorește a fi un test atât al artiștilor, cât și al publicului. O verificare a măsurilor, a dozajelor, a echilibrului. O aproape imposibilă încercare de a reda, prin artă, un moment incredibil al umanității”, transmite regizorul și actorul Florin Coșuleț.

Din distribuția spectacolului mai fac parte muzicienii Cristina Tegzeșiu (oboi) și Sebastian Tegzeșiu (vioară).

• Memento:

În anul 1959 este arestat „lotul Noica-Pillat”, al aşa numiţilor „intelectuali mistico-legionari”, la care aderase. La sfârşitul anului, la 31 decembrie, Securitatea îi cere să fie martor al acuzării în procesul respectiv, iar după ce refuză, la 4 ianuarie 1960 este arestat şi condamnat la 12 ani de muncă silnică, 7 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii personale, pentru „crimă de uneltire împotriva orânduirii sociale a statului”. La 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, în camera 18, are loc botezul lui Nicolae Steinhardt în credinţa creştin-ortodoxă. Este mutat apoi în închisorile de la Gherla şi Aiud, iar în august 1964 este eliberat ca urmare a decretului de graţiere colectivă a deţinuţilor politici. Imediat după ieşirea din detenţie, Steinhardt îşi desăvârşeste taina botezului. După eliberarea din detenţie şi după moartea tatălui său, în 1967, Nicolae Steinhardt începe să caute o mănăstire unde să-şi trăiască restul zilelor, însă mai mereu era întâmpinat cu refuzuri, fiindcă stareţii se fereau de un fost deţinut politic. La 30 martie 1989, trece la cele veşnice, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Rohia, acolo unde a fost acceptat prin intermediul lui Constantin Noica, ceremonia înhumării sale fiind supravegheată îndeaproape de către Securitate – el fiind până la final o ameninţare, doar prin prisma influenţei enorme pe care acesta o exercita, deopotrivă, printre oamenii simpli şi intelectuali (sursa: Radio România Cultural).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Pianista japoneză Chiyo Hagiwara primește titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

În ultimii ani, în comunitatea selectă a interpreților de muzică clasică s-a impus, datorită talentului şi virtuozității interpretării, Chiyo Hagiwara.

Pianista niponă a reușit performanța de a înțelege și de a transmite publicului partiturile compuse de micul Carl Filtsch, într-un mod unic. Mai mult, l-a promovat în îndepărtata Japonie unde i-a interpretat compozițiile și a înregistrat un CD care, în luna aprilie 2017, a ajuns pe primul loc în Billboard Japan Top Album, acesta fiind un succes remarcabil în urma căruia lucrările copilului minune al Sebeșului au pătruns în cultura japoneză, unde Carl Filtsch se bucură astăzi de o apreciere unanimă, reflectată inclusiv în revistele culturale şi în mass-media niponă.

Prezentă la Sebeș în anul 2023, Chiyo Hagiwara a descoperit și poezia lui Lucian Blaga, grație apropierii de colectivul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, cu care a legat o frumoasă relație de colaborare. Până la traducerea unor poezii blagiene în limba japoneză și transpunerea lor în limbajul muzicii a fost doar un pas. În această primăvară, Chiyo Hagiwara va reveni la Sebeș, ca artist invitat în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul Internațional „Lucian Blaga” (17-19 mai 2024), având pregătite mai multe surprize pentru publicul său.

Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, talentata pianistă Chiyo Hagiwara a studiat împreuna cu prestigioşii profesori: Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár Sr., Csíky Boldizsár şi Junko Massaglia.

Ea a susţinut numeroase concerte în ultimii 20 de ani, în calitate de solistă, împreună cu Orchestra Filarmonică din Târgu Mureş, iar în 2020 a încheiat seria de reprezentații ale tuturor concertelor pentru pian compuse de Johann Sebastian Bach, împreună cu Orchestra Filarmonică „Dinu Lipatti” din Satu Mare, sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki.

Chiyo Hagiwara a susţinut recitaluri de pian în Japonia, în Franța și România – la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sighișoara, Odorheiu Secuiesc, în incinta Castelului Peleș şi la Sebeş. În Romania, pianista a intrat pentru prima data în contact cu opera lui Carl Filtsch, în timpul studiilor cu Csíky Boldizsár Sr. şi cu Csíky Boldizsár Jr.

Pe lângă cariera sa dedicată pianului clasic, Chiyo Hagiwara este implicată şi în alte proiecte muzicale, în care a cântat la claviatură şi vocal – în limbile engleză şi hindi, în albumul muzical indian Pilgrimage. De asemenea, a cântat la pian şi vocal în cadrul proiectului All 91 wild rose songs of the world, la „Kanoya Rose Garden” în Kagoshima (Japonia) şi a compus, în anul 2009, pentru  Forțele de  Autoapărare  Maritimă a Japoniei cântecul Air Patrol Squadron 1st squadron.

În anul 2020, pianista a lansat un nou CD cu compoziții proprii, numit Poetry and Dance and Ocean, în același an creând Senzonshō, un instrument musical de percuție care folosește mai multe clopote Senzon (clopote folosite în ritualurile budiste), la care a interpretat propriile compoziții, susținând reprezentații în sanctuare, temple și la diverse evenimente. În anul 2021, a lansat primul ei CD Senzonshō, numit Amano Iwato suite.

De-a lungul timpului, Chiyo Hagiwara a fost răsplătită cu mai multe premii şi distincții. În anul 2017, i s-a decernat Yamato City Culture and Art Future Award, în 2019, la Paris, a câștigat locul al III-lea la Concursul International de pian Concours Musical de France, iar în 2023 a fost laureată a concursului Okayama Online Music pentru interpretarea la Senzonshō.

Talentul ei artistic şi creativitatea sunt exprimate şi prin intermediul fotografiei şi picturii, expunând la prestigiosul Mitsuo Tsujimoto’s photo studio  din Kyoto, în 2020 și 2021, obținând locul al II-lea și premiul Re Life Literary la categoria de povestiri scurte.

Anul trecut, cu prilejul recitalului susținut la „Zilele Muzicale Carl Filtsch” în Biserica Evanghelică din Sebeș, a interpretat compozițiile lui Carl Filtsch şi, în premieră pentru orașul nostru, câteva compoziții ale fratelui mai mare al lui Carl, Joseph, fiind apreciată de public.

Chiyo Hagiwara şi-a adus aportul la promovarea Sebeșului și a valorilor culturale ale orașului la nivel internațional, din îndepărtata Japonie și până în Europa Centrală, publicul iubitor de muzică clasică auzind povestea burgului săsesc și delectându-se cu muzica compusă de micul nostru concetățean.

În cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLIV-a, pianistei Chiyo Hagiwara i se va decerna titlul de „Cetățean de onoare”, pentru aceste merite culturale deosebite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

18 mai 2024: Expoziție retrospectivă a scluptoriței Doina Ilie, în Sebeșul natal

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției retrospective „Doina Lie”, prilej de a celebra o mare personalitate a Sebeșului: sculptorița Doina Lie (1929-2012).

Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș. Va fi prezentă fiica artistei, Maria Lie-Steiner, curatorul expoziției, alături de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară. Atmosfera va fi întregită de prestația muzicală a pianistei nipone Chiyo Hagiwara. Va fi lansat catalogul „DOINA LIE”, un proiect editorial realizat sub egida festivalului.

Doina Lie s-a născut la Sebeș, în anul 1929, în prima zi de iunie. A absolvit Liceul Pedagogic „Pia Brătianu” din București. Fiică de preot greco-catolic, s-a confruntat cu constrângerile politice ale regimului comunist, fiindu-i refuzată înscrierea la facultatea de arte plastice. A lucrat vreme de trei ani ca educatoare, iar în cele din urmă i s-a permis înscrierea la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în anul 1956, sub îndrumarea profesorului Constantin Baraschi. Artista a avut numeroase expoziții, de grup și personale, dintre care amintim: în anul 1975, la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich am Rhein din Germania, în anul 1991, la Fundația Dinu Lipatti din Geneva (Elveția) și în anul 1992, la Deutsche Bank (Kleve) în Germania. În anul 2004, Doinei Lie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural de președinția României, iar în 2007 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Marea sa trecere s-a săvârșit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani, monumentul său funerar aflându-se în Sebeșul natal.

„Arta sa monumentală se regăsește în mai multe orașe din România și invită parcă la un periplu: Sebeș, Alba Iulia, Baia de Arieș, Bistrița, Vrancea, Bârlad, Galați, Constanța, Curtea de Argeș, Craiova, Giurgiu și București. Mai multe muzee din România dețin în colecțiile lor lucrările Doinei Lie, iar galerii de prestigiu din mai multe țări europene i-au găzduit expoziții personale. Colecționarii privați din întreaga lume îi prețuiesc operele și le achiziționează. Privindu-i lucrările, resimțim forța feminină învingătoare”, transmit organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes