Actualitate
Disputa juridică între Primăria Sebeş şi Kronochem, pentru milioanele de lei pe care compania austrica le-ar datora la bugetul local, a mai parcurs o etapă
Compania care administerază fabrica de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an, aflată pe platforma industrială Kronospan Sebeş, a obţinut definitiv în justiţie suspendarea unui act administrativ de impunere prin care Primăria municipiului Sebeş solicită achitarea sumei de circa 3 milioane de lei în contul impozitului aferent anului 2019 pentru fabrica de formaldehidă construită pe platforma industrială.
Procesul a fost înregistrat în 1 aprilie 2019, la Curtea de Apel Alba Iulia şi a vizat suspendarea executării actului administrativ prin care s-a impus societăţii să plătească suma menţionată.
Ca urmare a unei decizii a Curţii de Conturi, în 2018, Primăria Sebeş a trebuit să calculeze şi să impună plata impozitelor aferente construcţiei pentru întreaga perioadă de la momentul la care a fost semnat procesul verbal de recepţie.
Astfel, a rezultat o sumă de aproximativ 4 milioane de lei, până în anul 2018, respectiv 3 milioane pentru anul 2019. Compania a deschis, astfel, două procese.
Unul prin care solicită anularea actului administrativ aferent perioadei 2014 – 2017, care se află, în continuare, în faza de judecată la Curtea de Apel Alba Iulia şi un al doilea prin care a cerut suspendarea actului aferent impozitului care ar trebui plătit pentru anul 2019.
În 1 iulie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, definitiv, cererea de suspendare formulată de societatea din Sebeş.
”Prin Decizia nr. 1782/2017 a Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa de control judiciar a reţinut că construcţia autorizată reprezintă un concept arhitectonic autonom, unitar, neputând fi disociată din punct de vedere al componentelor sale în schelet metalic de susţinere şi echipamente fixate asupra acestuia, astfel că acestea din urmă nu pot fi extrase din structura clădirii – instalaţie pentru a putea fi apreciate distinct ca având statut de utilaje cu existenţă materială şi funcţionalitate distinctă. Or, având în vedere că ceea ce s-a autorizat şi construit în baza Autorizaţiei de construire nr. 50/2013 reprezintă o clădire-instalaţie, iar taxa de autorizare s-a calculat corect raportat la valoarea investiţiei în cuantum de 61.552.517,75 lei, rezultă că toate impozitele şi taxele urmează a se calcula ţinând cont de această valoare”, a precizat Primăria Sebeş, în răspunsul la acţiunea depusă de Kronochem.
Primăria Sebeş a înştiinţat societatea şi i-a solicitat să depună declaraţiile de impunere pentru fabrica de formaldehidă. În condiţiile în care reclamanta nu a înţeles să depună declaraţiile de impunere, compartimentul de specialitate a procedat din oficiu la stabilirea impozitului aferent acestor construcţii, ţinând cont de valoarea acestora, aşa cum s-a stabilit şi la calcularea taxei de autorizare, respectiv 61.552.517,75 lei.
Prin urmare, s-au emis decizii de impunere pentru anii: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 şi 2019”, a mai precizat Primăria Sebeş. Avocaţii societăţii au precizat că din simpla lectură a deciziei de impunere din 2019 se poate constata că aceasta nu cuprinde nicio împrejurare de fapt şi nici un temei de drept cu privire la impunerea în sarcina Kronochem a unui impozit pe clădiri în valoare de 3.077.626 lei.
”Din cuprinsul Deciziei de impunere 2019 nu rezultă în nici un fel cum anume a stabilit Autoritatea fiscală baza de impunere, ce criterii de stabilire au fost avute în vedere şi nici cum anume a calculat impozitul pe clădiri pretins dat orat în sumă de 3.077.626 lei. Din perspectiva analizată, chiar şi la o analiză prima facie se poate constata cu uşurinţă că în cuprinsul Deciziei de impunere 2019 nu se precizează decât generic că aceasta ar fi fost emisă în conformitate cu prevederile Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi cu cele ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, fără indicarea unui temei de drept propriu zis care să reflecte în mod concret impunerea la plata impozitului pe clădiri în suma de 3.077.626 lei. În acelaşi sens, prin Decizia de impunere 2019 se mai precizează şi faptul că «impozitarea s-a făcut în baza HCL 374/2018», document care nu are însă nicio legătură cu impunerea de obligaţii fiscale de nicio natură”, au susţinut reprezentanţii companiei.
Curtea de Apel a stabilit în 2017 că imobilul ridicat pe paltforma industrială nu este o instalaţie, aşa cum susţineau reprezentanţii firmei, ci o construcţie, caz în care se încadrează la altă categorie de impozitare.
Curtea de Conturi a stabilit, ulterior, că admnistraţia locală trebuie să recalculeze valoarea impozitului plătit de companie în conformitate cu noua grilă de impozitare, rezultând, astfel, o dispută juridică care va mai dura câţiva ani.
sursa: adevarul.ro

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.