Învățământ-Cultură
Atelierele creativ-educative „Școala bobocilor” dau contur unei frumoase povești de toamnă la biblioteca din Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, sub cupola căruia funcționează Biblioteca Municipală „Lucian Blaga”, a susținut și în acest an un proiect educativ sub forma unor ateliere creativ-educative în care poveștile toamnei sunt descoperite alături de cei mai mici cititori ai noștri.
La Sebeș, anotimpurile ne inspiră și vin cu activități atractive. Aducem culorile toamnei în mâinile copiilor pentru a le pune la încercare imaginația, spiritul creativ și îndemânarea prin lectură și diverse activități.
Luna octombrie este dedicată preșcolarilor, elevilor și tinerilor din municipiul Sebeș și împrejurimi prin proiectul „Școala bobocilor. Atelierele toamnei de poveste”, ajuns la cea de-a III-a ediție în acest an, program care completează portofoliul educațional al copilului.
Ne-am dorit să intrăm în atmosfera de toamnă, într-un mod inedit, prin lectură și creativitate alături de partenerii noștri: Centrul de zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Sebeș, Centrul de zi pentru Copii cu Dizabilități Sebeș, Grădinița cu Program Normal nr. 6 Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș-Școala Gimnazială „Silviu Cărpinișianu” Sebeș, Grădinița cu Program Normal Sebeșel și Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeș.
Gazda primitoare a fost Muzeul Municipal „Ioan Raica”, care le-a oferit tinerilor participanți ocazia de a vizita una din cele mai atractive expoziții de științele naturii din țară care, din fericire, se află la Sebeș.
Activitățile din cadrul programului sunt susținute de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și organizate de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.