Actualitate
Astăzi a avut loc la Sebeș cel de-al patrulea miting de protest împotriva poluării
Cel de-al patrulea marş de protest împotriva poluării şi a punerii în funcțiune a unei noi fabrici de formaldehidă s-a defăşurat astăzi, 1 februarie 2015, și a început, la fel ca și celelalte, cu scandări în parcul din fața Primăriei municipiului Sebeș.
Un moment emoționant s-a derulat când o fetiță a luat microfonul și, plângând în hohote, a spus: ”Ne simțim prost când vedem că prietenii noștri stau în spitale. Eu când am stat cu bunica mea în spital, vedeam copiii, săracii, cum suferă de cancer. La trei dimineața nu poți respira. Să vadă ei cum e dacă ieșim pe stradă să cumpărăm ceva. Să vadă cum ne simțim fără aer. Săracii de noi, putem muri”. Momentul i-a emoționat și pe o parte dintre protestatari care au vărsat, și ei, câte o lacrimă.
[youtube_sc url=”http://youtu.be/GEQiIEWM6iM”]
Protestatarii au avut, și în această duminică, pancarte cu mesaje precum: ”Stop poluării. ”Uniți, luptăm, mediul apărăm”, ”Ne revoltăm, Uniți depopulăm”, ”Kronospan, Alba nu te vrea, marș în țara ta!”, ”Cugirul solidar cu Sebeșul”, ”Albinele au nevoie de flori ca să trăiască, Florile de albine ca să rodească, Oamenii de flori ca să trăiască”, ”Sebeșeni ieșiți afară, Kronoșpan ne omoară”. Totodată, cei peste 150 de protestatari au scandat ”hoții, hoții, hoții”.
Încă nu ne-am adunat, cât trebuie să ne adunăm. Gândiți-vă dumneavoastră ce se întâmplă la noi peste 10 ani, dacă nu luăm toți (n.red. atitudine) asupra acestor oameni care au venit, indivizii ăștia ce ne otrăvesc. Otrăvesc terenul, iarba, animalele mănâncă iarba și noi bem laptele, ne otrăvim. Asta e moarte lentă, dar sigură. Noi nu ne dăm seama ce se poate întâmpla pe parcurs. Un nepot de-al meu de 23 de ani din Kogâlniceanu, nu-i dau numele, stătea în blocul 26 și a murit din cauza cancerului. Noi nu suntem uniți cum sunt cei din Grecia, unii merg în față și alții rămân înapoi. Să-i fie rușine la domnul director de la Cernobâl din Sebeș. Uite dom-le de ce au venit moții, să ne ajute. Dacă eram noi în Austria ce făceam, în 2 zile eram afară”, a spus un protestatar.
”Vreau să vă spun că nu e de glumă. Am avut patru prietene. În patru ani s-au dus toate. Una de cancer la sân, două de cancer la plămâni, alta a făcut infarct. Dar cele cu cancer, nu s-au îmbolnăvit de trai bun. Și vreau să vă mai spun, apropo de moți. Strigă Iancu, în toiul nopții, să nu vă jucați cu moții, că nu știți cât pot să îndure, și pun mâna pe secure. Noi credem în Dumnezeu, n-am făcut la nimeni rău, dar din oameni buni ce-am fost, aștia ne-au luat de proști. După cum s-au derulat lucrurile, suntem tratați ce cei din lumea a treia”, a spus o doamnă.
”Da, într-adevăr avem o foarte mare problemă aici din cauza poluării. Albinele mor pe capete. Toată poluarea asta care e în aer, este adusă în jos de ploaie. Albinele culeg și automat se îmbolnăvesc și mor. Avem o problemă foarte mare. foarte multe stupine s-au dus și vorba lui Einstein. Când albinele vor dispărea, omenirea va mai trăi doar patru ani”, a spus un alt protestatar.
Protestatarii au fost numiți joi, să se prezinte în fața prefectului de Alba cu dovezi în ceea ce privește studiul de impact asupra sănătății.
Protestul a început la ora 14.00 și s-a încheiat după ora 16.00. Protestatarii au ajuns și în fața sediului Kronoșpan. Cu intenția de a se face cât mai bine auziți, protestatarii s-au ”înarmat” și cu vuvuzele. La manifestare a fost ”chemat” și primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă.
O petiție cu un ”număr foarte mare de semnături” a fost trimisă spre președinte, în această săptămână. Există intenția ca petiția să fie trimisă și Parlamentului European. Redăm mai jos petiția.
Domnule Președinte,
În trei duminici la rând (11, 18 și 25 ianuarie 2015), în localitatea Sebeș, județul Alba, au avut loc ample marșuri de protest împotriva poluării municipiului Sebeș. Locuitorii acestui oraș, cât și cei din împrejurimi, au cerut ferm respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos.
Nemulțumirea locuitorilor, prezenți de fiecare dată în număr de aproximativ 2.000 de persoane, constă în faptul că instituțiile statului au eliberat avize, acorduri de mediu, respectiv autorizații de construire în favoarea funcționării unor instalații chimice cu grad ridicat de poluare, fără ca să poată garanta, printr-o aparatură modernă de ultimă generație, cantitatea emisiilor nocive eliberate în atmosferă de către diferiți agenți economici. De aceea, locuitorii din Sebeș cer oprirea totală a poluării prin relocarea secțiilor chimice cât mai departe de zonele rezidențiale.
Aceste proteste au început în momentul în care Kronospan SA Sebeș, societate care deține deja o instalație de producere a formaldehidei cu o capacitate de 30.000 t/an, a intenționat să deschidă o a doua instalație, cu capacitatea de 60.000t/an, fapt care a dus la toate aceste nemulțumiri și manifestări publice, în stradă.
Ministerul Mediului a suspendat procedura de avizare până la soluționarea unor contestații depuse de două ong-uri, cu privire la revizuirea acordului de mediu, însă locuitorii Sebeșului au temerea că instituțiile statului nu vor ține cont de dorința lor – aceea de a trăi într-un mediu curat – și cer cu fermitate ca aerul din Sebeș să nu mai fie poluat.
Din aceste considerente vă rugăm să luați act de protestele din Sebeș și să dispuneți măsuri concrete, imediate, în vederea respectării drepturilor garantate prin Constituție. Așteptăm deci, cât mai repede posibil, un răspuns oficial pe care să-l faceți public, dar și unul trimis pe adresa noastră: contact@primanatura.ro
[youtube_sc url=”http://youtu.be/iyVYPSp63CI”]
[youtube_sc url=”http://youtu.be/5uvnNCtjz4o”]

Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Autoturism distrus aproape în totalitate, după ce a doborât un stâlp de electricitate și a lovit o țeavă de gaz, pe strada Principală din Lancrăm
Un accident rutier a avut loc, noaptea trecută, în jurul orei 04.30, în Lancrăm, pe strada Principală. Un autoturism a doborât un stâlp de electricitate și a avariat o țeavă de gaz.
„Traficul rutier este blocat pe strada Principală din localitatea Lancrăm, din cauza unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Din primele date, un autoturism ar fi acroșat un stâlp de curent, care a căzut pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Alba.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un rutier produs în loc. Lancrăm, Mun. Sebeș. Este vorba despre un autoturism care a intrat intr-un stâlp de curent și a acroșat o țeavă de gaz. Fară victime. Forte alocate: 1 x ASAS”, a transmis ISU Alba.