Rămâi conectat

Actualitate

Astăzi, 8 august 2023, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul Sebeș au participat la o acțiune de donare de sânge

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, marți, 8 august 2023, preoți și credincioși din Protopopiatul Sebeș, însoțiți de părintele protopop Ionel Arsu, au răspuns afirmativ îndemnului de întrajutorare a celor aflați în suferință, fiind implicați într-o nouă campanie de donare de sânge.

Acțiunea derulată în această zi a reunit 50 de persoane și a reprezentat doar una dintre numeroasele campanii de donare de sânge la care iau parte clericii și credincioșii din județele Alba și Mureș, oferind astfel o șansă în plus la vindecare celor aflați în suferință.

Conform datelor statistice, peste 500 de oameni au nevoie, în fiecare zi, de administrare de sânge în România. Media donărilor zilnice este, din păcate, sub acest necesar. Evanghelia promovează dragostea față de semeni, iar Mântuitorul Hristos spune „voi toți sunteți frați” (Matei 23).

Prin acest gest de empatie, fiecare donator devine erou, contribuind la realizarea necesarului zilnic de sânge. Dumnezeu să dăruiască vindecare celor bolnavi și să dea răsplată în ceruri celor ce s-au jertfit de dragul aproapelui!

Pr. Mihai-Claudiu Roșca,
Secretar al Protopopiatului Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

1 mai 2025: Bucurie și sărbătoare, la „Casa Fanfarei din Petrești”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Și în acest an, conform tradiției,  Fanfara Petrești și-a început stagiunea muzicală și a vestit primăvara pe 1 Mai.

Fanfara a colindat străzile localității Petrești, purtând haine de sărbătoare și șepci împodobite cu flori, în timp ce a intonat marșul „Der Mai is gekommen”.

A fost însoțită de copii, cu biciclete frumos împodobite. După amiaza, sărbătoarea a continuat la Casa Fanfarei, unde toți participanții au fost invitați la dans în ritm săsesc, alături de Trupa de Dansuri Săsești, pregătită de Anamaria Dahinten.

Ancuța Stănuș, Alexandra Pamfilie și Alfred Dahinten au întreținut atmosfera cu melodii îndrăgite de public.

Copiilor le-au fost oferite dulciuri și surprize vesele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Femeie de 65 de ani din Sebeș cercetată de polițiști, după ce a condus băută și a provocat un accident rutier, pe strada Dorobanți

sebesinfo.ro

Publicat

în

Joi, 1 mai 2025, în jurul orei 22.30, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Dorobanți din municipiul Sebeș, ar fi avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o femeie de 65 de ani, din Sebeș, în timp ce efectua manevra de mers cu spatele, într-o parcare, pe strada Dorobanți, a acroșat două autoturisme care se aflau parcate, provocând pagube materiale.

Femeia a fost testată cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,90 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condusă la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.

 

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Exponatul lunii mai, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Document cu privire la sărbătorirea primului „1 Mai muncitoresc”, la Sebeş

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ziua de 1 Mai este sărbătorită pe scară largă în întreaga lume încă din anul 1889, când Congresul Internaționalei Socialiste a decretat-o ca Ziua Internațională a Muncii.

La această dată se comemorează victimele grevei generale de la Chicago din anul 1886, la care au participat peste 90.000 de demonstranți, membri ai Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada, proteste care s-au soldat cu numeroase victime şi care au avut ca câștig pentru muncitori reducerea programului de muncă la 8 ore pe zi fără diminuarea salariului.

În Regatul României, 1 Mai, ca zi a muncii, a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, iar în Transilvania, sărbătoarea, nu era aniversată. În schimb, saşii celebrau o sărbătoare laică cunoscută sub denumirea de „Maial”, sub forma unei petreceri câmpenești, din ea lipsind însă orice componentă ideologică. Preluate de români de la saşi, Maialurile nu se organizau exclusiv la data de 1 mai, fiind sărbătorite aleatoriu pe parcursul întregii luni. Şi la Sebeş, influențați de sași, românii au început să organizeze astfel de petreceri, care aveau loc la Pădurea Mare, Arini, Râpa Roşie, Şirinii Lancrămului, sau în alte locuri, bucurându-se de vremea bună, de natura reînviată, de muzica fanfarei sau a diferiților lăutari, precum şi de o masă câmpenească organizată prin aportul colectiv al participanților. Aceste petreceri erau exclusiv un prilej de socializare între membrii comunității și, la fel ca în cazul maialurilor săseşti, lipsea conținutul ideologic, însă lucrurile nu au rămas aşa pentru multă vreme, odată cu venirea comuniştilor la putere, peste Maial suprapunându-se sărbătoarea de 1 Mai, cu semnificația de zi a muncii, după cum vom vedea în rândurile care urmează.

În arhiva Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în fondul documentar al Reuniunii „Andreiana” a meseriaşilor şi comercianţilor români (1878-1948), se păstrează un document emis de Comisia de decorare a oraşului, prin care, li se impunea membrilor reuniunii, modul în care să-şi împodobească fațada clădirii sediului, în vederea sărbătoririi zilei de 1 Mai 1948. Redăm integral textul documentului:

„Comisia de decorarea orașului pentru ziua de 1 Maiu 1948.- / Către Reuniunea Meseriaşilor / Sebeş / In vederea sărbătoririi zilei de 1 Maiu 1948, sărbătoarea muncii – PRIMUL 1 MAIU IN REPUBLICA POPULARĂ ROMÂNĂ – Vi se pune în vedere că pentru această însemnată zi să ornamentați fațada instituției cu: / 1/Portrete ale lui: Marx, Engels, Lenin, Stalin, Ana Pauker, Gheorghiu Dej, Vasile Luca, Gheorghe Apostol, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, Lothar Rădăceanu, Petru Groza, Prof. Dr. Parhon, aşezate la loc de cinste.- / 2/Ghirlande verzi şi flori.- / 3/. Lozinci cu 1 Maiu citate din Constituţie etc. pe cari le veţi primi la timp.- / 4/ Drapele şi drapeluţe în proporţie de 75 % roşu şi 25% tricolor.- / Ornamentarea să fie cât mai estetică şi bogată.- / Pentru o cît mai reuşită a decorării faţadei instituţiei, veţi numi un colectiv compus din câţiva membrii din personalul Dvs., responsabil al acestui colectiv şi în direcţia ornamentării fiind la Dvoastră: Blândea Traian / Pentru orice lămuriri în cauză, responsabilul Dvoastră se va adresa Primăriei.- / Sebeş, 21 Aprilie 1948.- / PREŞEDINTE: Apolzan Ion SECRETAR: Henegariu „.

Se poate observa faptul că odată cu influența URSS, care în această parte a Europei şi-a impus dominația după finalul celui de al doilea Război Mondial, conținutul sărbătorii se schimbă, accentul căzând pe manifestațiile muncitorești şi proslăvirea liderilor comuniști. Începând din anul 1948 şi până în 1989 acesta a fost modul în care se sărbătorea 1 Mai, singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul timpului fiind doar portretele liderilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes