Administrație
Aprobarea marcării unui traseu turistic cultural, de interes național și internațional, pe masa consilierilor locali din Sebeș
Consilierii locali ai municipiului Sebeș vor avea de aprobat în ședința ordinară din 31 august 2021, un proiect de hotărâre privind marcarea unui traseu turistic cultural de interes public național și internațional pe raza municipiului Sebeș.
Traseul de turism cultural Camino de România străbate municipiul Sebeș dinspre localitatea Petrești în direcția localității Pianu de Jos. El urmărește următoarele elemente de reper din cuprinsul municipiului: str. Gladiolelor, str. Dorin Pavel (DN 67C), str. Traian (E81), str. Bistrei, Bulevardul Lucian Blaga, Piața Primăriei, str. 24 Ianuarie, Piața Libertății, Bulevardul Lucian Blaga, str. Valea Frumoasei, str. Mircea Cel Mare și str. Ion Creangă.
Având în vedere faptul că pe raza Municipiului Sebeș poate fi evidențiat un traseu turistic care poate fi parcurs pedestru, cu bicicleta sau călare, care să asigure continuitatea traseului Camino de România care se intenționează să aibă în final o lungime de aproximativ 2000 km. integrându-se în vasta rețea (peste 80 000 km) cunoscută sub numele de Camino de Santiago /Jakobsweg/ Saint James way/ ce reface drumurile de pelerinaj (vechime de un mileniu) către Catedrala din Santiago de Compostela – Spania, unde se află moaștele Sfântului apostol lacob, traseu care din 1987, în baza unei decizii a Consiliului Europei, Camino de Santiago a devenit Itinerar Cultural European, primul de acest fel (în prezent numărul acestora se ridică la 40).
Ținând cont de faptul că, CAMINO DE ROMÂNIA are două puncte de pornire, București și Iași, astfel că acesta va tranzita și Municipiul Sebeș, propun Consiliului local Sebeș sa aprobe evidențierea acestui traseu pe raza Municipiului Sebeș.
Vestigii ale trecerii Sfântului apostol lacob (apreciat în secolul al XIX-lea drept sfânt patron al Transilvaniei) sunt Capela dedicată apostolului (sec.XIV) cât și statuia acestuia reprezentând-ul ca pelerin de pe zidul Bisericii Evanghelice din Sebeș, singura din țară de acest fel, păstrată în forma originală.
Evidențierea traseului mai sus menționat dă posibilitatea celor ce vor străbate traseul prin Municipiul Sebeș să descopere și alte repere importante din orașul nostru, pe lângă vestigiile amintite.
Fluxul de turiști din România, cât și din alte țări, va contribui la susținerea și dezvoltarea turismului pe plan local cât și la promovarea municipiului ca destinație turistică, astfel că se vor aduce beneficii la bugetul local al Municipiului Sebeș.
• Tipuri de marcaje utilizate:
– indicator de direcție dublu – scoica și săgeata galbenă.
– panou, la intrarea în municipiu, cu valențe turistice, cuprinzând prin pictograme obiective de interes pentru pelerini/turiști. Panoul va cuprinde un plan al orașului, cu rețeaua de străzi, schematizată, plan pe care va fi trecut cu linie galbenă întreruptă traseul ce-1 vor urma pelerinii.
-panou dedicat Camino de România, amplasat în zona centrală a municipiului, având două părți, față-verso; pe față, din direcția de deplasare a pelerinilor va fi amplasat textul bilingv dedicat municipiului Sebeș, reper însemnat al drumului; pe verso vor fi prezentate (bilingv) informațiile necesare, de larg interes, referitoare la Camino de Santiago/Drumul Sfântului lacob privit ca Itinerar Cultural European. Panoul va fi astfel amplasat încât să fie vizibil și să se încadreze armonios în peisajul urban.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.