Rămâi conectat

Știri din zonă

Tânăr din Daia Română, condamnat de Tribunalul Alba la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marin Boar, un tânăr din Daia Română implicat într-un dosar de trafic de droguri, a fost condamnat ieri, de Tribunalul Alba, la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, după ce a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată prin apel la o instanță superioară.

”(…) admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 09.03.2017, în dosar nr. 21D/P/2017 al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, între procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpatul Boar Marin, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere de droguri de risc, fără drept, (…) Stabileşte faţă de inc. Boar Marin, …, pedeapsa de: – 1 an şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…) pentru săvârşirea infr. de deţinere de droguri de risc, fără drept, (…); – 3 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…) pentru săvârşirea inf. de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, (…). În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cp aplică inculpatului Boar Marin pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 8 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…) În baza art. 91 Cp suspendă executarea pedepsei de 1 an şi 9 luni închisoare, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere (…) În baza art. 72 Cp deduce din pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare, durata reţinerii în 03.10.2015 şi a arestului la domiciliu, din 07.10.2015 până în 05.11.2015. În baza art. 112 lit. f Cp dispune confiscarea cantităţii de 168,9 grame masă vegetală conţinând THC, ridicată de la domiciliul inculpatului şi distrugerea acesteia.(…)”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

Reamintim că Marin Boar a fost cercetat de procurorii DIICOT Alba Iulia alături de albaiulienii Mihai Alexandru Mârza (patronul fostului bar ”Habitat”, actualul ”Studio”, din Șanțurile Cetății Alba Carolina) şi Matei Coman, împreună cu Silviu Pleșa din Sebeş (condamnat recent de Tribunalul Alba la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare după ce, la rîndul său, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției). Aceștia au fost reţinuţi în data de 3 octombrie 2015 pentru infracțiuni din sfera traficului de droguri de risc.

La data respectivă, instanţa a decis definitiv plasarea în arest la domiciliu a inculpaţilor Mihai Alexandru Mârza, Matei Coman și Marin Boar, în timp ce Silviu Pleşa a fost pus sub control judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Luni, 6 mai 2024: „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag

sebesinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului tradițional „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, luni, 6 mai 2024, cu începere de la ora 11.30.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.

Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Păprintele spiritual al obiceiului tradițional, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Pe parcursul „Statului la vase”, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal va susține un program artistic de sărbătoare, alături de interpreții Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Adina Hada, Cristian Pomohaci.

Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” va încheia ediția proiectului din acest an, iar prezentarea evenimentului va fi asigurată de jurnalista Andreea Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 35 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza localității Sebeșel

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat de 35 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Sebeșel, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 38 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza comunei Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală  Sebeș au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Săsciori, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes