Rămâi conectat

Știri din zonă

Vezi ce pedepse au primit trei bărbați care au jefuit o casă din Gârbova având cagule pe fața și o replică a unui pistol

sebesinfo.ro

Publicat

în

Judecătoria Alba Iulia i-a condamnat pe doi bărbați din Miercurea Sibiului și unul din Gârbova la pedepse privative de libertate pentru infracțiunea de tâlhărie calificată.

Cei trei au intrat, noaptea, în locuința a doi frați din comuna Gârbova, i-au lovit cu pumnii pentru a le da banii din casă, reușind în final să plece cu suma de 400 de lei. Cei trei (Lazăr Gheroghe Viorel, Teodorescu Cătălin Gheorghe și Găldean Nicolae Remus) au intrat în locuință bănuind că proprietarii au ascunsă o sumă mare de bani. S-au mascat cu cagule și au amenințat victimele cu un pistol, care ulterior s-a dovedit a fi de jucărie. Agresiunea a avut loc în noaptea de 11/12 iulie 2016, în intervalul orar 03.00-04.00. Prima hotărâre a fost pronunțată după aproape 6 ani, în 11 mai 2022.

Una dintre victime a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale. În final, cei doi frați şi-au asigurat scăparea escaladând geamul unei camere unde fuseseră încuiați de agresori, au alertat vecinii și poliția.

Cei trei bărbați au fost identificați după o muncă operative intensă, fiind folosite ca probe imagini înregistrate de camere de supraveghere, interceptări ale unor convorbiri telefonice, precum și o expertiză genetică. În autoturismul cu care cei trei s-au deplasat la locuința victimelor au fost găsite trei cagule şi mănușile purtate de către aceştia. S-a dispus efectuarea unei expertize genetice în vederea identificării urmelor biologice sau a amestecurilor de urme biologice existente pe suprafața acestora.

Expertul criminalist a concluzionat faptul că pe suprafața unei perechi de mănuși găsite în interiorul torpedoului autoturismului, folosite de către unul dintre cei trei agresori, au fost puse în evidență urme biologice ce provin de la una dintre cele două victime, respectiv de la cea care a fost lovită de mai multe ori cu pumnul în față.

Cei trei au fost înregistrați ambiental în autospeciala de poliție, după momentul perchezițiilor și reținerii pentru audieri, în 27 noiembrie 2017, când au purtat discuții și s-au înțeles să nu recunoască fapta de tâlhărie asupra celor doi frați. Unul dintre autori a dat informații detaliate despre modul cum s-a comis fapta, ceea ce i-a ajutat pe anchetatori. Cei trei au mai dat alte două ”lovituri” asemănătoare în 2 iulie 2017, cu 10 zile înainte de tâlhăria din casa fraților. Infracțiunile au avut loc în două sate din Alba și Hunedoara. Unul dintre dosare a fost finalizat în 2020, cu condamnări la închisoare cu executare.

”La data de 2 iulie 2016, în jurul orei 03.00, prin efracţie, cei patru bărbaţi au pătruns în locuinţa unei bătrâne de 92 de ani, din comuna Şibot, judeţul Alba, unde, prin ameninţarea victimei cu moartea şi acte de violenţă i-au luat de suma de 1.400 lei, după care au părăsit locul faptei”, au transmis anchetatorii în legătură cu acest caz. Al doilea dosar este în faza de judecată.

În cauza referitoare la tâlhăria din locuința fraților din satul Gârbova, cei trei infractori au primit următoarele pedepse: Lazăr Gheorghe Viorel – 9 ani și 4 luni de închisoare, Teodorescu Cătălin Gheorghe – 9 ani și 3 luni de închisoare, Găldean (fost Rupa) Nicolae Remus – 10 ani și 2 luni de închisoare. Pedepsele includ și condamnările anterioare. Din acestea urmează să fie scăzute perioada deja executată din noiembrie 2017. Cei trei mai trebuie să plătească 10.000 de lei daune morale victimei agresate în noaptea tâlhăriei. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Luni, 6 mai 2024: „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag

sebesinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului tradițional „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, luni, 6 mai 2024, cu începere de la ora 11.30.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.

Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Păprintele spiritual al obiceiului tradițional, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Pe parcursul „Statului la vase”, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal va susține un program artistic de sărbătoare, alături de interpreții Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Adina Hada, Cristian Pomohaci.

Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” va încheia ediția proiectului din acest an, iar prezentarea evenimentului va fi asigurată de jurnalista Andreea Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 35 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza localității Sebeșel

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat de 35 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Sebeșel, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 38 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza comunei Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală  Sebeș au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Săsciori, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes