sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Va stopa oare Garda Forestieră jaful din pădurile ţării?

Va stopa oare Garda Forestieră jaful din pădurile ţării?

Publicat în 04.02.2016 la ora 10:30

taietor-copaci-sebesCa să oprească jaful din pădurile ţării, ministrul Mediului, Cristina Palmer, vrea să întărească Garda Forestieră. Vor fi înăsprite controalele, iar Parlamentul va dezbate şi va vota, în următoarea perioadă, Legea forestieră, cu amendamentele care să întărească eficienţa gărzii. În prezent, Garda Forestieră are aproape 400 de angajaţi, iar ministrul Mediului susţine că ar fi nevoie de  cel puţin 1.000 de angajaţi.

Inspectorii care vor face parte din Garda Forestieră vor da un test teoretic de competenţă profesională, dar şi unul practic, de integritate. Salariile inspectorilor vor fi pe măsură, ajungând până la 5.000 de lei, promite ministrul. Dar cine ne va garanta că până la urmă şi cei mai corecţi inspectori nu vor ceda ispitei şi se vor alia cu hoţii de lemne, ca să taie şi restul pădurilor? Fostul ministru al Mediului, Doina Pană, a încercat să oprească tăierile ilegale înfiinţând „Radarul pădurilor”, un sistem care nu a avut, din păcate, rezultatele aşteptate. Anual, potrivit estimărilor făcute de ONG-uri, din pădurile noastre dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn. Totodată, maşinile care transportă lemnul din păduri vor fi dotate cu GPS, asta pentru că şoferii au găsit soluţia pentru a ocoli mecanismul de transmitere on-line; îşi închid telefoanele şi scapă de… necaz. Poate, până la urmă, cei implicaţi în tăierile din păduri vor înţelege că unde-i lege, nu-i tocmeală…

• Legea e încălcată, iar sancţiunile…

Să ne amintim că, anul trecut, o organizaţie de mediu cu birouri în Washington şi Londra a dat publicităţii filmări care demonstrează cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, ar accepta cu bună ştiinţă şi chiar acorda recompense pentru lemnul tăiat ilegal. Aceste dovezi apar în timp ce aceeaşi companie a fost identificată ca având un rol important în stoparea noului Cod Silvic. Să ne amintim de scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către prim-ministrul României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar ameninţând cu efecte negative asupra comerţului dintre Austria şi România, în general. Totodată, printr-un document venit de la Ambasada Austriei la Bucureşti se exprima dorinţa ca Guvernul României să se întâlnească cu reprezentanţi ai Schweighofer, pentru a se ajunge la o înţelegere în legătură cu noul Cod Silvic. Era vorba despre eliminarea limitei de 30 la sută, impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment de lemn din România. Şi am ajuns în anul 2016, iar lucrurile par să fi rămas la fel. Holzindustrie Schweighofer procesează marea majoritate a lemnului de răşinoase în produse semifinite, în principal pentru export în UE, Japonia şi America de Nord. Din păcate, se pare că nu avem şanse prea mari de a ieşi învingători în lupta cu marile companii şi ne-am obişnuit să acceptăm umilinţa, considerând-o un fapt normal în România zilelor noastre! Îi primim în genunchi pe cei care vin să investească în România, folosindu-se de forţa de muncă ieftină şi închidem ochii ori de câte ori sunt încălcate legile ţării. Tăierile ilegale ameninţă ultimele păduri seculare ale Europei, iar peste 60% din acestea sunt încă adăpostite în România. Dar nimeni nu ştie până când vom reuşi să ne apărăm aurul verde!

Adriana DURIGĂ

Facebook 

Va stopa oare Garda Forestieră jaful din pădurile ţării?
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.