Știri din zonă
O firmă din Săsciori a fost amendată cu 26.000 de lei și i-au fost confiscați peste 4.556 metri cubi material lemnos
Neregulile constatate la o societate comercială din Săsciori, cu ocazia unui control comun efectuat de poliţişti, specialişti silvici şi ai Gărzii de Mediu Alba au dus la aplicarea unei amenzi în valoare de 26.000 lei şi totodată a fost dispusă confiscarea unei cantități de 4.556 metri cubi material lemnos.
În cursul zilei de ieri, 27 iunie, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor împreună cu poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică şi specialişti ai Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice, ITRSV Cluj şi ai Direcției Silvice Alba, acţionând în cadrul Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii”, au efectuat verificări la o societate comercială din comuna Săsciori, care are ca şi obiect de activitate comercializarea de material lemnos.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că administratorul societăţii comerciale nu şi-a respectat obligaţiile cu privire la evidenţierea intrărilor şi ieşirilor de material lemnos, pentru lunile februarie, martie şi aprilie 2013, motiv pentru care acesta a fost sancţionat contravențional cu amendă în valoare de 1.500 lei, iar ca şi măsură complementară s-a procedat la confiscarea valorică a cantităţii de 2.945 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 363.529 lei, cantitate de material lemnos pe care nu a evidenţiat-o în SUMAL.
Totodată, s-a constatat că societatea comercială a expediat cantitatea de 1.612 metri cubi material lemnos, (lemn rotund răşinos), a cărui proveniență legală nu a putut fi dovedită de către reprezentantul legal al firmei. Pentru această faptă, poliţiştii l-au sancționat contravențional pe administratorul societăţii cu amendă în valoare de 25.000 lei iar ca măsură complementară, s-a procedat la confiscarea valorică a cantităţii de 1.612 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 201.477 lei.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prezent la hramul Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia – protopopiatul Sebeș
Miercuri, 21 mai 2021, în ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș.
Cu ocazia hramului acestei vetre monahale, ÎPS Irineu a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Serafim Dediu a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Afteia. Obștea viețuitorilor de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Paisie Toma.
Adresându-se celor prezenți, ÎPS Inineu a spus: „Vă fericesc pe toți care ați venit astăzi în pelerinaj la Mănăstirea «Sfinților Împărați» din Afteia. Să fiți încredințați că Dumnezeu vă va răsplăti osteneala și, prin mijlocirea Sfinților Constantin și Elena, vă va face parte de alese împliniri. Mergeți acasă, acum, mulțumiți că L-ați întâlnit pe Hristos pe acest «Sion sfânt», primind de la El har, milă, pace și ajutor ceresc”.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș, a fost ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră călugărească de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene împotriva impunerii samavolnice a uniatismului. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea de la Afteia a fost reactivată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926.
Știri din zonă
Bărbat de 34 de ani cercetat de polițiști, după ce a furat tablă de cupru, din curtea unei biserici din Vințu de Jos
Joi, 15 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 34 de ani, din municipiul Timișoara, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că, în noapte de 28/29 aprilie 2025, bărbatul ar fi pătruns în incinta unei biserici aflate în construcție, în comuna Vințu de Jos, ocazie cu care ar fi sustras 15 rulouri de tablă de cupru.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.