Administrație
Municipiul Sebeș a depus un nou proiect pentru obținerea de fonduri europene nerambursabilă: „Sprijin și îngrijire pentru seniorii Sebeșului”
Cu un buget total de 2.778.758,93 lei (aproximativ 600.000 de euro) proiectul a fost depus spre finanțare în cadrul apelului POCU/436/4/4/Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale/4/Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea si furnizarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice din Municipiul Sebeș aflate în situaţii de dependenţă și/sau în risc de excluziune socială.
Beneficiarii proiectului vor fi 122 de persoane vârstnice din Municipiul Sebeș aflate în situaţii de dependenţă și/sau în risc de excluziune socială precum și 18 angajați ai Direcției de Asistență Socială.
Cu sprijinul finanțării nerambursabile se vor furniza membrilor din grupul țintă servicii de îngrijire la domiciliu cu respectarea tuturor standardelor de calitate în vigoare. Beneficiari fi persoane care au împlinit vârsta de pensionare cu domiciliul sau reședința în Municipiul Sebeș, aflate în situații de dificultate ca urmare a pierderii autonomiei funcţionale din cauze fizice, psihice sau mintale și care necesită ajutor semnificativ pentru a realiza activităţile uzuale ale vieţii de zi cu zi sau aflate în risc de excluziune socială; b) persoanele vârstnice cu handicap care nu au atribuit prin certificatul de handicap asistent personal/indemnizație în locul asistentului personal/indemnizație pentru însoțitor, cu domiciliul în municipiul Sebeș.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului vor fi îngrijirea la domiciliu și activitățile specifice centrelor de zi:
– ajutor pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice: asigurarea igienei corporale, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, asigurarea igienei eliminărilor, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare;
– ajutor pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice: prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare; consiliere familială; integrare socială și participare; informare;
– evaluare; îngrijire personală.
Alte activități:
– îngrijiri medicale: măsurarea/monitorizarea tensiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii, măsurarea glicemiei cu glucometrul, administrarea medicamentelor per os, intramuscular, subcutanat, îngrijirea plăgilor simple și suprainfectate,
– îngrijirea escarelor multiple, cu respectarea strictă și întocmai a prescrierii și indicațiilor medicului ;
– terapii de recuperare și masaj.
În vederea asigurării accesului persoanelor vârstnice la servicii integrate, serviciile de îngrijire personală se vor acorda integrat cu alte servicii, cum ar fi: servicii de îngrijire social-medicală, alte servicii de recuperare și reabilitare (kinetoterapie, gimnastică medicală, terapie ocupaţională, psihoterapie, psihopedagogie), servicii de consiliere socială, juridică şi de informare, activități de distribuire a hranei la domiciliul persoanelor vârstnice cu deficiențe locomotorii, prin intermediul serviciilor de tip masa pe roți.
Scopul serviciilor este acela de prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situații care pot afecta viața persoanei vârstnice sau pot genera riscul de excluziune socială a persoanelor vârstnice din Municipiul Sebeș.

Administrație
Dorin Nistor: „Sper ca în această toamnă, lucrările la bazinul de înot acoperit din parcul Arini să fie finalizate”
Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, a vizitat recent șantierul bazinului de înot acoperit din Parcul „Arini”. Acesta a declarat că lucrările sunt avansate și că speră că în toamnă acestea să fie finalizate.
„Știu că bazinul de înot este un proiect pe care mulți dintre dumneavoastră îl așteptați, în special copiii. Pe șantierul din Arini, lucrările sunt în plină desfășurare, iar speranța noastră este ca în această toamnă să fie finalizate. Principalii beneficiari vor fi copiii, dar și adulții vor găsi aici o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber – fie la bazin, fie la sala de fitness din incintă. Continuăm să investim în sportul de masă pentru a ne bucura de sănătate! Această investiție beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Alba”, a scris Dorion Nitor, pe pagina personală de facebook.
Administrație
În zilele de 14 și 15 iulie 2025, pe raza Municipului Sebeș se vor executa lucrări de dezinsecție și deratizare
Primăria Municipiului Sebeș aduce la cunoștința cetățenilor că în perioada 14-15 iulie 2025, în intervalul orar 22:00-02:00, în funcție de condițiile meteorologice, se vor desfășura intervenții de deratizare și dezinsecție pe raza domeniului public și privat al Municipiului Sebeș.
Produsele utilizate pentru dezinsecție țânțari sunt:
– Solfac Trio EC 140 NF, avizat de Ministerul Sănătății, cu o concentrație a soluției de lucru de 0.02 – 1.2 litri/produs in 691/300 litri de apă/solvent, pentru combaterea țânțarilor;
– Ghilotina 114 , avizat de Ministerul Sănătății, cu o concentrație a soluției de lucru de 25 ml/produs in 5 litru de apă/solvent, pentru combaterea căpușelor;
– Iar pentru activitatea de deratizare se va utilizata Raticid Rodex Pasta Bait lOOg/stație intoxicare.
Substanțele utilizate nu sunt toxice pentru oameni și animale, sunt biodegradabile aplicate în mediul exterior.
Cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, sunt rugați să își ia toate măsurile pentru a nu intra în raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat. De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 14-15 iulie 2025 în intervalul orar menționat.
în caz de inhalare, contact cu pielea, ochii sau ingerare m
Pentru produsele Solfac Trio EC 140 NF si Ghilotina 114:
Inhalare: Duceți subiectul la aer curat. Dacă respirația se oprește, faceți respirație artificială. Sunați imediat un medic.
Contactul cu pielea: Scoateți hainele contaminate. Se va face imediat duș. Spălați hainele contaminate înainte de a le refolosi.
Contactul cu ochii: Scoateți lentilele de contact. Spălați imediat cu multă apă timp de cel puțin 15 minute, deschizând bine pleoapele. Consultați un medic dacă problema persistă.
Ingerare: Apelați imediat un medic. NU se va induce stare de vomă. Nu administrați nimic care nu este autorizat în mod expres de medic.
Crescătorii de albine sunt rugați ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine.
Administrație
Primarul Dorin Nistor, nemulțumit de stadiul lucrărilor la noua creșă din Parcul Arini
Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, a afectuat luni, 7 iulie 2025, o vizită pe șantierul creșei din Parcul Arini, un proiect important pentru comunitate. Acesta s-a declarat nemulțimit de avansul lucrărilor și a cerut constructorului un ritm de lucru mai susținut.
„Am efectuat o vizită pe șantierul creșei din Parcul Arini, un proiect important pentru comunitate. Se lucrează, dar trebuie să spun foarte clar: mi-aș fi dorit ca lucrările să fie mai avansate. Această investiție, derulată prin Programul Național de Construcție de Creșe al Ministerului Dezvoltării, cu finanțare nerambursabilă din PNRR, este importantă pentru zeci de familii care așteaptă un loc sigur și modern pentru copiii lor. Îmi doresc mai multă mobilizare din partea constructorului și un ritm de lucru mai susținut. Voi urmări îndeaproape acest proiect, pentru că avem nevoie de rezultate, nu de scuze”, a transmis Dorin Nistor, prin intermediul paginii personale de facebook.