sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » La Sebeș o intersecție ar putea primi numele de ”Piața Regală”

La Sebeș o intersecție ar putea primi numele de ”Piața Regală”

Publicat în 24.03.2014 la ora 17:30

giratoriu-SebesConsiliul Local Sebeș va dezbate și aproba în ședința de vineri, 28 martie 2014, proiectele de hotărâre inițiate de viceprimarul Adrian Bogdan și de consilierul local Petru Sorin Dreghici Popa. Aceștia propun ca spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Vânători, Lucian Blaga, Drumul Sibiului, Viilor şi Cântarului să primească numele de ”Piața Regală”.

În expunerea de motive cei doi menționează că în majoritatea oraşelor sau municipiilor din ţară şi chiar în capitală există deja o serie de locaţii sau monumente care poartă denumiri sau aduc un omagiu acestei perioade iar propunerea este făcută ”Având în vedere contextul actual în care perioada cuprinsă între anii 1866-1947 a fost recunoscută la nivel naţional ca o perioadă prolifică atât din punct de vedere economic dar şi social iar familia regală a fost repusă în drepturi”.

De asemenea, aceștia solicită amplasarea a două tunuri si a unui catarg cu drapelul naţional în spaţiul respectiv.

Acest spaţiu poate fi pus în valoare nu numai prin calitatea lucrărilor dar şi prin crearea unui spaţiu cu o conotaţie naţională. Ca urmare propunem ca în spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu să fie amplasate două tunuri şi un catarg pentru arborarea steagului naţional. Aceste componente ar aduce un plus de valoare acestui spaţiu care are o deschidere considerabilă şi se află la una din intrările principale ale municipiului. Desigur acest demers nu are nici o legătură cu monumentul eroilor din viitorul parc al oraşului care va comemora eroii căzuţi în cele două conflagraţii ci cu istoria naţională a României şi a poporului român obligat în nenumărate rânduri să lupte pe diferite fronturi pentru a-şi păstra identitatea ca naţiune”, după cum se arată în expunerea de motive.

*Arhitectul șef al municipiului nu este de acord cu cele două propuneri

Potrivit arhitectului șef al municipiului Sebeș, Virgil Olteanu, respectiva locație nu poate căpăta denumirea de ”Piața” deoarece nu se potrivește cu funcțiunea sensului giratoriu amplasat aici.

Piaţa publică cu origini din antichitatea greacă şi romană, numită agora sau forum simboliza viaţa urbana, având totodată un rol politic, social, religios şi economic bine determinat, constând ca parte a domeniului public neconstruit afectat de utilităţii şi care trebuie să fie inima municipiului, fundaţia comunităţii din cele mai vechi timpuri şi a spiritului civic sau locul de intersecţie al drumurilor şi al activităţilor de tot felul, datorită evoluţiei funcţionale a amenajării urbane acestea au condus la restrângerea spaţiului unde cetăţeni reacţionau liber. Faptul că municipiul Sebeş se află situat în centrul ţării la intersecţia a patru drumuri importante este un lucru cunoscut iar la intrarea din partea de Est în municipiu, la intersecţia străzilor Drumul Sibiului, Cântarului, Viilor şi Lucian Blaga, există un sens giratoriu construit, care nu poate face din acest loc o piaţă, respectivul amplasament a făcut obiectul unei lucrări de regenerare urbana dorita de administraţia locala datorită necesității fluidizării traficului rutier”, precizează arhitectul.

De asemenea, acesta consideră că amplasarea celor două tunuri și a catargului ar putea să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei și precizează că potrivit O. U.G. Nr. 195 din 12 decembrie 2002 art. 30 alin (7) lit.a) ”se interzice amplasarea, în zona drumului public, de construcţii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalaţiile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei”.

Comentarii

2 Comentarii la La Sebeș o intersecție ar putea primi numele de ”Piața Regală”

  1. costea Răspunde

    26.03.2014 la 0:31

    Este evident că la Sebeş s-au epuizat toate problemele astfel că scărpinatul (royal, evidement) după ureche devine activitate de bază. Dincolo de motivările…nemotivante ale expunerii de motive (1.”în majoritatea oraşelor şi mun’cipiilor” există astfel de “locaţii” – oare, a verificat cineva? mimetismul nefiltrat este un motiv? 2.despre ce “context actual” este vorba (concret, cu elemente de cuantificare) şi cine (care autoritate legitimă de nivel naţional)a stabilit că perioada 1866-1947 “a fost recunoscută la nivel naţional(!?)ca o perioadă prolifică atât din punct de vedere economic dar şi social” iar meritul ar reveni monarhiei?) pe fond iniţiativa (indiferent de “locaţie”) este fundamental inoportună din mai multe considerente: 1.”prolificitatea” economică şi socială(!?) a celor 80 de ani de “democraţie” “regală” reprezintă o palidă umbră a prolificităţii economice şi (cu adevărat) sociale a celor 40 de ani de “comunizm”, perioadă care însă nu beneficiază de un “context actual” şi/sau de o “recunoaştere la nivel naţional”. “Ori, noi ce aclamăm?…” 2. Sebeşul, în particular, a fost “beneficiarul” a doar 20 de ani de supuşenie regală, adică exact perioada în care “elita politică a ţării”(în frunte cu Casa Regală) “care a sfârşit la Sighet sau Canal…” a dus, prin incompetenţă, iresponsabilitate şi corupţie ţara în colaps şi a neantizat lupta şi jertfa a zeci de generaţii de români pentru întregirea neamului. 3. Astăzi, “Casa Regală a României” (“familia regală” nu a fost “repusă în drepturi”, de către nimeni, aceasta nefiind subiect de drept) are o consistenţă fictivă dar care intră net pe contrasens cu Constituţia, Legea siguranţei naţionale, Legea privind combaterea discriminării – a se vedea Statutul “Casei Regale” promulgat la 30 decembrie 2007(!?) şi acţiunile găştii regale. Prin renunţarea (benevolă sau impusă) la apartenenţa la familia Hoh.Sigm. practic a fost eliminată motivaţia istorico-juridică a existenţei acestei butaforii numită “Casa Regală a României”.

  2. Losenau Custozza Răspunde

    06.04.2014 la 3:32

    Din cate stiu, regii Ungariei au colonizat Transilvania cu sasi. Deasemenea, in masura in care le-a stat in putinta au aparat acest teritoriu si au acordat privilegii oraselor( ntre ele fiind si Sebesul!). Desigur ca la conducerea tarii s- au perindat si monarhi din familia Habsburg, regi peste diverse regiuni din imperiul din care am facut parte( Ungaria, Boemia etc.). Lucrurile acestea dateaza de peste 800 de ani, de cand exista si Sebesul. Macar pentru atat si merita Sebesul sa detina o Piata Regala, cei care aud aceasta denumire se pot gandi la mai mult decat cei 30 de ani in care Sebesul a facut parte din Regatul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.