Rămâi conectat

Știri din zonă

Între 1 și 4 august 2024, Mănăstirea Oașa a fost gazda școlii de vară a profesorilor, cu tema „Arta comunicării în educație”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 1 – 4 august 2024, la Mănăstirea Oașa, Școala de vară a profesorilor, cu tema „Arta comunicării în educație”.

Programul școlii de vară a cuprins participarea atât la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe din programul liturgic al mănăstirii și la activitățile gospodărești, cât și la atelierele interactive de câte două ore care au avut ca tematică „Comunicarea noastră cea din fiecare zi” și „Ascultarea activă: cheia succesului în predare”.

Atelierele interactive au fost facilitate de lect. univ. dr. Oana Moșoiu, trainer Cătălin Bîrsan, formator Iulia Țoța și Romeo Moșoiu și au vizat comunicarea cu adolescenții, cu adulții, tehnicalități ale comunicării, dezvoltarea personală. Sesiunea de ateliere interactive s-a încheiat sâmbătă, 3 august, cu o întâlnire a participanților cu arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa, care a răspuns întrebărilor participanților legate de „Educație și credință”. La școala de vară au participat 120 de profesori de toate disciplinele din toată țara. Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 4 august, după Sfânta Liturghie.
Iată câteva din mărturiile participanților:

„Cursul de comunicare organizat la Mănăstirea Oașa a fost mult diferit de situațiile mele de formare anterioare, dat fiind accentul pus pe om (integrând profesia, însă trecând dincolo de aceasta, înspre zona de valoare umană). Ideile de aici se vor strecura cuminți, pe nesimțite, în ceea ce lucrez zilnic. Poate chiar dincolo de amintirea acestui curs, până cine știe unde, cine știe când… Nu voi uita, însă, amintirea ascultării de dimineață: bucuria simplă de a turna, încetișor, mir în sticluțe transparente. De acum înainte, 63 nu va mai însemna doar 7×9, ci și gramajul unei cutiuțe de tămâie pe care, demult, am pus o etichetă…” (Cătălina Cocan, Profesor de Limba engleză, Cluj-Napoca);

„Întortocheate sunt căile Domnului, se spune… Dar încep să cred că doar ni se pare, că totul e lin și pregătit pentru noi, doar să fim gata să primim. Despre școala de vară organizată de Sinaxa Educațională am aflat pur întâmplător; nu mai auzisem nici de ei, nici de formatori. Auzisem de Oașa și mi-a fost de ajuns. 520 km până acolo? Merită! S-a vorbit despre comunicare așa cum a avut nevoie fiecare, din perspectiva profesorului, a elevului, a familiei, a Bisericii. Formatorii, Oana, Iulia și Cătălin, ne-au vorbit din toate puterile, au făcut tot posibilul să ne dea cât s-a putut de mult din prea plinul lor. Buni oameni! S-a vorbit de calitate, căci s-a adunat lume de calitate; fiecare a dat ce-a avut mai bun – de la gând, la faptă, la rugăciune. 120 de oameni organizați de un dirijor delicat, profa de la Sinaxă, au avut parte de o experiență aparte pe care am așezat-o în noi fiecare, spre a ne fi resursă. Am plecat de acolo cu gând întărit că e nevoie de comunități de profesori în toate județele, comunități care să Îl aibă pe Dumnezeu la «catedră» ca să putem să avem direcție bună și să ne creștem copiii drept. Eu Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am trăit această experiență (prea puțin ar fi să îi spun curs) și îmi pun în intenție să mă întorc, după cum îmi va fi de folos.” (Raluca Rusu, Profesor itinerant și de sprijin, Iași);

„Organizare impecabilă, sesiune densă în informații, formatori entuziaști, profesioniști și dedicați, la a 4-a ediție a Sinaxei educaționale (a profesorilor). Metode interactive precum open space, braistorming, fereastra lui Johari și Ikigai au implicat activ toți participanții. Cursuri și ateliere la înălțime, peisaj de vis. Mulțumesc și pe această cale doamnei Oana Moșoiu, domnului Cătălin Bârsan și doamnei Iulia, formatorii din această sesiune, nădăjduind că vor reveni. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!” (Garofița Docolin, Profesor de Limba română, Timișoara);

„Sinaxa Educațională, o comunitate de profesori, urniți de aceleași idealuri și valori, a căutat să ofere varii soluții pentru a deveni o imagine demnă pentru elevii noștri, care ne vor reflecta exact așa cum noi, profesori fiind, ne prezentăm în fața lor. Școala de vară pentru profesori a reprezentat pentru mine contextul pentru materializarea acestor preocupări. Astfel, odată creat contextul unei școli de vară, tema a venit de la sine, iar comunicarea – laitmotivul întâlnirii acesteia – chiar poate fi înțeleasă ca fiind pâinea cea de toate zilele. Știam că definiția comunicării e dincolo de o simplă înlănțuire de cuvinte, dar, de multe ori, nu dețineam resursele necesare pentru a-mi nuanța mesajul în așa fel încât să gramaticalizeze gândurile care voiam să ajungă la interlocutorul meu și să creeze un impact pozitiv. Iată că soluțiile și instrumentele limbajului le-am aflat, grație facilitatorilor noștri, lect. univ. dr. Oana Moșoiu, trainer Cătălin-Ionuț Bîrsan și Iulia Țoța, cărora le mulțumesc și pe această cale. Într-adevăr, așa cum am învățat aici, comunicarea implică și ascultare activă, și tăcere. Din liniște se naște vorbirea și din comunicarea cu Dumnezeu ajungem să vorbim cu oamenii, spunea părintele Iustin, arhimandritul de la Mănăstirea Oașa și părintele duhovnic a mii de tineri. Fiind un fenomen interrelațional, comunicarea mediază legăturile dintre noi și oameni, respectiv dintre noi și Dumnezeu, deci trebuie să o mânuim bine.
M-am bucurat mult de experiența Școlii de vară. Nu e ușor pentru noi, profesorii cu puțină experiență la catedră, să pornim. Sau să înaintăm. Or, cu acest prilej, am întâlnit colegi-profesori și specialiști în domeniul educației care sunt dispuși să mă sprijine, să îmi împărtășească din experiența lor, să fie vulnerabili și să fie oameni printre oameni. Aceștia sunt profesori și instructori deopotrivă ca o enciclopedie deschisă: bine-pregătiți, responsabili, implicați, pasionați. Nu degeaba vorba aceea din popor spune că «unde-s doi, puterea crește», deoarece chiar am simțit creștere, siguranță și curaj în urma acestei experiențe. Și sunt sigură că, odată cu relațiile dintre noi formate și cunoștințele însușite, fiecare ne întoarcem la școală și acasă cu forța de a construi oameni și idealuri. Căci acestea rămân singurele reflexii pe care ne dorim să le vedem în oglindă, în cele din urmă.” (Lucia Lazea, profesor de Limba română, Cluj).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare

sebesinfo.ro

Publicat

în

În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.

Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.

Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:

  • Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
  • Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
  • Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.

„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”

sebesinfo.ro

Publicat

în

În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.

În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.

În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.

Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.

„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes