Știri din zonă
Între 1 și 4 august 2024, Mănăstirea Oașa a fost gazda școlii de vară a profesorilor, cu tema „Arta comunicării în educație”
Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 1 – 4 august 2024, la Mănăstirea Oașa, Școala de vară a profesorilor, cu tema „Arta comunicării în educație”.
Programul școlii de vară a cuprins participarea atât la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe din programul liturgic al mănăstirii și la activitățile gospodărești, cât și la atelierele interactive de câte două ore care au avut ca tematică „Comunicarea noastră cea din fiecare zi” și „Ascultarea activă: cheia succesului în predare”.
Atelierele interactive au fost facilitate de lect. univ. dr. Oana Moșoiu, trainer Cătălin Bîrsan, formator Iulia Țoța și Romeo Moșoiu și au vizat comunicarea cu adolescenții, cu adulții, tehnicalități ale comunicării, dezvoltarea personală. Sesiunea de ateliere interactive s-a încheiat sâmbătă, 3 august, cu o întâlnire a participanților cu arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa, care a răspuns întrebărilor participanților legate de „Educație și credință”. La școala de vară au participat 120 de profesori de toate disciplinele din toată țara. Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 4 august, după Sfânta Liturghie.
Iată câteva din mărturiile participanților:
„Cursul de comunicare organizat la Mănăstirea Oașa a fost mult diferit de situațiile mele de formare anterioare, dat fiind accentul pus pe om (integrând profesia, însă trecând dincolo de aceasta, înspre zona de valoare umană). Ideile de aici se vor strecura cuminți, pe nesimțite, în ceea ce lucrez zilnic. Poate chiar dincolo de amintirea acestui curs, până cine știe unde, cine știe când… Nu voi uita, însă, amintirea ascultării de dimineață: bucuria simplă de a turna, încetișor, mir în sticluțe transparente. De acum înainte, 63 nu va mai însemna doar 7×9, ci și gramajul unei cutiuțe de tămâie pe care, demult, am pus o etichetă…” (Cătălina Cocan, Profesor de Limba engleză, Cluj-Napoca);
„Întortocheate sunt căile Domnului, se spune… Dar încep să cred că doar ni se pare, că totul e lin și pregătit pentru noi, doar să fim gata să primim. Despre școala de vară organizată de Sinaxa Educațională am aflat pur întâmplător; nu mai auzisem nici de ei, nici de formatori. Auzisem de Oașa și mi-a fost de ajuns. 520 km până acolo? Merită! S-a vorbit despre comunicare așa cum a avut nevoie fiecare, din perspectiva profesorului, a elevului, a familiei, a Bisericii. Formatorii, Oana, Iulia și Cătălin, ne-au vorbit din toate puterile, au făcut tot posibilul să ne dea cât s-a putut de mult din prea plinul lor. Buni oameni! S-a vorbit de calitate, căci s-a adunat lume de calitate; fiecare a dat ce-a avut mai bun – de la gând, la faptă, la rugăciune. 120 de oameni organizați de un dirijor delicat, profa de la Sinaxă, au avut parte de o experiență aparte pe care am așezat-o în noi fiecare, spre a ne fi resursă. Am plecat de acolo cu gând întărit că e nevoie de comunități de profesori în toate județele, comunități care să Îl aibă pe Dumnezeu la «catedră» ca să putem să avem direcție bună și să ne creștem copiii drept. Eu Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am trăit această experiență (prea puțin ar fi să îi spun curs) și îmi pun în intenție să mă întorc, după cum îmi va fi de folos.” (Raluca Rusu, Profesor itinerant și de sprijin, Iași);
„Organizare impecabilă, sesiune densă în informații, formatori entuziaști, profesioniști și dedicați, la a 4-a ediție a Sinaxei educaționale (a profesorilor). Metode interactive precum open space, braistorming, fereastra lui Johari și Ikigai au implicat activ toți participanții. Cursuri și ateliere la înălțime, peisaj de vis. Mulțumesc și pe această cale doamnei Oana Moșoiu, domnului Cătălin Bârsan și doamnei Iulia, formatorii din această sesiune, nădăjduind că vor reveni. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!” (Garofița Docolin, Profesor de Limba română, Timișoara);
„Sinaxa Educațională, o comunitate de profesori, urniți de aceleași idealuri și valori, a căutat să ofere varii soluții pentru a deveni o imagine demnă pentru elevii noștri, care ne vor reflecta exact așa cum noi, profesori fiind, ne prezentăm în fața lor. Școala de vară pentru profesori a reprezentat pentru mine contextul pentru materializarea acestor preocupări. Astfel, odată creat contextul unei școli de vară, tema a venit de la sine, iar comunicarea – laitmotivul întâlnirii acesteia – chiar poate fi înțeleasă ca fiind pâinea cea de toate zilele. Știam că definiția comunicării e dincolo de o simplă înlănțuire de cuvinte, dar, de multe ori, nu dețineam resursele necesare pentru a-mi nuanța mesajul în așa fel încât să gramaticalizeze gândurile care voiam să ajungă la interlocutorul meu și să creeze un impact pozitiv. Iată că soluțiile și instrumentele limbajului le-am aflat, grație facilitatorilor noștri, lect. univ. dr. Oana Moșoiu, trainer Cătălin-Ionuț Bîrsan și Iulia Țoța, cărora le mulțumesc și pe această cale. Într-adevăr, așa cum am învățat aici, comunicarea implică și ascultare activă, și tăcere. Din liniște se naște vorbirea și din comunicarea cu Dumnezeu ajungem să vorbim cu oamenii, spunea părintele Iustin, arhimandritul de la Mănăstirea Oașa și părintele duhovnic a mii de tineri. Fiind un fenomen interrelațional, comunicarea mediază legăturile dintre noi și oameni, respectiv dintre noi și Dumnezeu, deci trebuie să o mânuim bine.
M-am bucurat mult de experiența Școlii de vară. Nu e ușor pentru noi, profesorii cu puțină experiență la catedră, să pornim. Sau să înaintăm. Or, cu acest prilej, am întâlnit colegi-profesori și specialiști în domeniul educației care sunt dispuși să mă sprijine, să îmi împărtășească din experiența lor, să fie vulnerabili și să fie oameni printre oameni. Aceștia sunt profesori și instructori deopotrivă ca o enciclopedie deschisă: bine-pregătiți, responsabili, implicați, pasionați. Nu degeaba vorba aceea din popor spune că «unde-s doi, puterea crește», deoarece chiar am simțit creștere, siguranță și curaj în urma acestei experiențe. Și sunt sigură că, odată cu relațiile dintre noi formate și cunoștințele însușite, fiecare ne întoarcem la școală și acasă cu forța de a construi oameni și idealuri. Căci acestea rămân singurele reflexii pe care ne dorim să le vedem în oglindă, în cele din urmă.” (Lucia Lazea, profesor de Limba română, Cluj).

Știri din zonă
Dăianul Gheorghe Tamaș, ultimul veteran de război din județul Alba, condus pe ultimul drum cu onoruri militare
Gheorghe Tamaș, ultimul veteran din județul Alba, a fost înmormântat duminică, 29 iunie 2025, cu onoruri militare. Acesta a părăsit această lume la venerabila vârstă de 102 ani.
„Astăzi cu un profund sentiment de respect și recunoștință a fost acordat ultimul onor veteranului de război Gheorghe TAMAȘ, care a părăsit această lume la venerabila vârstă de 102 ani. Ultimul veteran de război din județul Alba a fost un adevărat exemplu de demnitate, curaj și devotament față de țară.
Prin sacrificiul și dăruirea sa, a contribuit la scrierea istoriei noastre și la apărarea valorilor pe care astăzi le prețuim. Plecarea sa dintre noi lasă un gol imens, dar și o amintire de neșters în inimile celor care l-au cunoscut și i-au apreciat faptele.
În aceste momente de tristețe, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină.
Glorie eternă eroilor neamului!”, au transmis reprezentanții AMVVD Alba.
S-a născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română. Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. A ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Celor interesați le povestea, cu durere în suflet, despre o întâmplare petrecută pe câmpul de luptă, atunci când un un tun a explodat, iar mai mulți camarazi și-au pierdut viața.
A fost îngrijit exemplar de fiica sa, Maria Tamaș, iar în ultimii ani a fost vizitat și aniversat cu respect și prețuire de reprezentanți ai Cercului Militar Alba Iulia, elevi și ofițeri ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, oficialități locale și județene, dar și asociații militare.
Odată cu plecarea din această lume a ultimului veteran de război, se încheie un capitol al istoriei orale a județului Alba. Rămân mărturii întâlnirile cu veteranii de război și poveștile lor de pe front, care vor fi publicate în viitorul apropiat de Cercul Militar Alba Iulia. Astfel, veteranii de război vor rămâne în memoria noastră, iar faptele eroice de arme, model pentru toți.
Știri din zonă
Incendiu izbucnit la o colibă, din localitatea Boz. Intervin pompierii militari din Sebeș
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină sâmbătă, în jurul orei 23.00, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o colibă din localitatea Boz, comuna Doștat.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Boz, comuna Doștat. Din informațiile primite de la apelant incendiul se manifestă la o colibă. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Știri din zonă
Incendiu izbucnit la o locuință din Căpâlna. Intervin pompierii militari din Sebeș
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină, sâmbătă după-amiază, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Căpâlna, comuna Săsciori.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Căpâlna. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde generalizat o locuință. Se intervine pentru stingerea incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.