Știri din zonă
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș și Alba Iulia, după ce o cabană a luat foc în Luncile Prigoanei
Un incendiu puternic a izbucnit în cursul nopții trecute la o cabană turistică din Luncile Prigoanei. Au intervenit în forță pompierii militari din Sebeș și Alba Iulia cu patru autospeciale.
Pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor au acţionat pompieri militari din Sebeş şi Alba Iulia, precum şi voluntari. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, acţiunile de intervenţie au fost „îngreunate de drumul dificil de acces şi de distanţa mare” până în Luncile Prigoanei, unde era cabana.
Iniţial, la faţa locului ajuns cei de la Garda de Intervenţie Sebeş, care, în cooperare cu Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență Şugag, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului cu trei autospeciale cu apă şi spumă. Ulterior, a mai ajuns încă o autospecială cu apă şi spumă, cu efective de la Detaşamentul Alba Iulia.
„Din informaţiile apelantului, incendiul se manifesta generalizat la întreaga cabană”, a transmis ISU Alba. În interior se aflau în jur de zece persoane, care s-au autoevacuat.
Incendiul, care s-a manifestat violent la întreaga construcţie, s-a propagat la acoperişul altor două construcţii învecinate, pe aproximativ 40 de metri pătraţi la fiecare dintre ele.
„Cabana cuprinsă iniţial de incendiu a ars în totalitate pe o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 150 de metri pătraţi. Incendiul a fost localizat şi nu mai există pericol de propagare”, au precizat cei de la ISU Alba pentru Agerpres.
Echipajele de pompieri au rămas la faţa locului să lucreze în continuare pentru lichidarea şi înlăturarea efectelor negative.
În zona respectivă se află mai multe unităţi turistice construite în ultimii ani, odată cu deschiderea unui domeniu schiabil la Şureanu, în Munţii Sebeşului.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.