Rămâi conectat

Știri din zonă

Încep lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO

sebesinfo.ro

Publicat

în

Biserica Evanghelică din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO, intră într-o nouă etapă a existenței sale.

Încep lucrările de reabilitare și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 3,86 milioane lei.

Parohia Evanghelică C.A. Câlnic a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

• Eveniment așteptat

La eveniment au participat reprezentați ai tuturor celor implicați în proiect, precum și a Acad. Prof. Marius Porumb, reputat istoric ardelean, care a susținut în ultimii ani activitatea din zona Cetății de la Câlnic, prin asociația ”Ars Transsilvaniae”. „Mai întâi am să vă spun bun venit la Câlnic. Pentru noi este o zi de sărbătoare pentru că așteptăm de mult timp. Câlnicul, chiar dacă este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, are nevoie de ajutor. Mulțumim Consistoriului Evanghelic pentru implicare. Sprijinim un monument dintr-un sat din care, din păcate, sașii au plecat, dintr-un sat în care sașii și românii s-au înțeles bine și totdeauna au fost într-o relație de respect unul față de celălalt“, a arătat Acad. Prof. Marius Porumb.

• Rugăciune la începerea lucrărilor

Evenimentul a debutat cu câte o rugăciune a decanului districtual din cadrul Parohiei Evanghelice CA din Câlnic, domnul Wolfgang Wunsch, și a preotului ortodox. „ Am fost la mai multe astfel de evenimente de început de șantier. Nicăieri n-am început cu o mică rugăciune în biserică și inclusiv acum, cu partenerii noștri. Ca o familie. Cred că am învățat astăzi ceva, că această familie poate fi privită ca o familie creștină, cu cei doi părinți, care ne-au spus câteva cuvinte de îmbărbătare. Deasupra altarului s-a putut citi un cuvât de învățătură din Sfânta Scriptură, care chiar că îți dă încredere, adică dacă Dumnezeu va fi cu noi, așa cum zice acolo, până la sfârșitul veacurilor, atunci cred că va fi cu noi și 2 ani jumate până când terminăm proiectul“, și-a arătat optimismul Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

• Un proiect cu avantaje

După o muncă intensă a firmei de consultanță, în care a intrat documentații pentru licitații și avize, „partea subterană a proiectului“ cum se spune, Valentin Păun, managerul proiectului, s-a arătat bucuros că a venit în sfârșit momentul pentru care și-a dedicat timp și energie în ultimii ani. „Valoarea este relativ mare, față de celelalte proiecte pe care le avem, nu văd niciun motiv pentru care să nu îl ducem la capăt foarte bine. Văd chiar niște elemente care ar putea să aducă niște avantaje nete față de alte proiecte unde nu e nimeni, adică nu găsești pe nimeni să vină … cu cheia. Aici e viață, sunt vernisaje, expoziții. Noi avem un plan de markenting, trebuie să vină oameni, trebuie să fie viu“, a arătat Valentin Păun.

• Punerea în valoare a monumentului

Bucuros de începerea lucrărilor s-a arătat și Ciprian Firea, cercetător științific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care se ocupă de câțiva ani de Ansamblul Cetății din Câlnic. „Ținta este de punere în valoare a monumentului, parte importantă a ansamblului. Nu vrem să îl pierdem, de aceea ne-am străduit atât de mult să avem un proiect pentru restaurarea, consolidarea acestuia. Felul în care arată acum e, dacă vreți, ca o scoică, este ceva pentru care a fost. A fost plină de istorie (nr – biserica), de trăiri, a fost plină de credință și are foarte mare vechime. Noi vedem niște lucruri mai noi, dar sigur dedesubt sunt lucruri care datează de la mijlocul secolului al XIII-lea. Avem câteva vestigii, câteva rămășițe a ceea ce a fost cândva, o biserică romanică, probabil dinainte de 1240, dinainte de invazia tătară“, a arătat Ciprian Firea.

• Ca o familie

Reprezentanți ai firmelor de arhitectură, de construcții, diriginele de șantier implicați în proiect au adus în discuție și necesitatea găsirii de resurse financiare pentru cercetarea arheologică, întrucât se așteaptă la descoperirea de vestigii în timpul reabilitării bisericii. „Am făcut solicitarea de act adițional de prelungire a proiectului. El ar fi trebuit să se termine pe 20 iulie, adică luna asta. A fost semnat în decembrie 2017 și l-am prelungit cu 24 de luni. Ar fi perfect dacă ar rămâne așa sau dacă l-am putea scurta. O să fie multe situații pe care nu le putem anticipa acum, în unele locuri a mers mai ușor în altele mai greu.

De pildă, la Cisnădie avem probleme cu o ciupercă, avem probleme și cu descoperirile arheologice… dar cum foarte bine a spus domnul Gunesch, la noi, dacă nu e o familie, dacă nu avem încredere și dacă nu ne ținem de ce am spus fiecare tot proiectul colapsează sau cel puțin se face o pauză destul de mare până când unul sau mai mulți oameni din echipă se schimbă“, a avertizat Valentin Păun.

• Biserica evanghelică

Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea „din Deal“, se consideră a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.

• Lucrări și digitizarea obiectivului de patrimoniu

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 60% anual.

În esență, se va reabilita monumentul UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbușire, urmând să se amenajeze și doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia și asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori.

• Cetatea Câlnic, spațiu viu

Cetatea de la Câlnic este o destinaţie romantică, dar și plină de istorie, situată în centrul comunei cu acelaşi nume, din partea de sud-est a județului Alba. Construcţia datează de secole, este chiar o emblemă a județului şi, datorită frumuseţii şi modului în care s-a păstrat, a fost inclusă pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Cetatea a fost restaurată între 1962-1964, iar astăzi este un centru cultural ştiintific internaţional. La Câlnic a fost descoperit şi material preistoric, precum şi vagi urme medievale din secolele XI-XII, dar aşezarea medievală propriu-zisă datează din secolele XII-XIII.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Cadavrul unui bărbat din Doștat descoperit lângă calea ferată, în zona Cunța-Cut

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cadavrul unui bărbat a fost găsit decedat lângă linia de cale ferată, în zona dintre Cunța și Cut, în cursul zilei de luni, 20 mai 2024. Polițiștii de la Direcția de Poliție Transporturi fac cercetări pentru a stabili evenimentele întâmplate.

„Este un cadavru care deocamndată nu este identificat iar cercetările se fac la fața locului în aceste momente pentru stabilirea identității și a evenimentelor petrecute. Responsabili sunt polițiștii de la Direcția de Poliție Transporturi Feroviare. Cadavrul va fi transportat la serviciul de medicină legală pentru a se stabili cauza morții” au declarat reprezentanții IPJ Alba.

Direcția de Poliție Transporturi încearcă să stabilească în aceste momente cauzele tragediei și identitatea omului decedat.

UPDATE: „Cadavrul descoperit aparține unui bărbat de 56 de ani din comuna Doștat”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Investiție de peste 20 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din comuna Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Săsciori, a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții, un proiect pentru realizarea obiectivului „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita, Colonie, județul Alba,” care are o valoare aproximativă de 20.602.428,06 lei.

Realizarea obiectivului de investiție propus va aduce beneficii comunității și nu numai, astfel proiectul reprezintă o prioritate pentru comuna Sasciori, având în vedere următoarele aspecte care dau necesitatea realizării acestui obiectiv de investiții:

– îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora;

– sprijinirea activităților economice, turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive;

– creșterea nivelului de trai;

Protecția resurselor de apă de suprafață și subterane prin:

– reducerea cantităților deversate în panza freatică, prevenirea, reducerea și limitarea efectelor poluante;

– regenerarea mediului natural;

– Siguranță mărită în exploatare și rezistență la coroziune;

– Durată garantată de viață de minim 50 de ani;

– Obținerea unei calități de igienă a apei superioară;

– asigurarea accesului la serviciile de bază, protejarea moștenirii culturale și naturale din spațiul rural, în vederea realizării unei dezvoltări durabile;

– crearea și dezvoltarea serviciilor publice de bază pentru populația rurală;

– creșterea gradului de interes a potențialilor investitori în zonă;

– stabilirea populației în mediul rural prin asigurarea unor condiții optime de trai și educație;

– creșterea atractivității turistice a zonei;

– creșterea atractivității zonei pentru investitorii în domeniul agricol și agroturistic care vor avea posibilitatea asigurării;

– revitalizarea comunei cu satele aparținătoare prin asigurarea dezvoltării infrastructurii edilitare locale.

Obiectivul general al investiției este creșterea capacității autorităților publice locale pentru aplicarea rețelei de canal, în vederea conformării cu cerințele reglementărilor naționale și europene în domeniu, prin realizarea infrastructurii specifice acestor lucrări, pregătirea personalului de exploatare a investiției și implicarea societății locale, civile și de afaceri și respectarea principiilor de „mediu curat”. Astfel, lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele șase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), prevăzute în Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență.

Executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi care să asigure o durată de viață mai mare a rețelei de distribuție apă și canalizare.
Obiectivul specific

Realizarea rețelei de canalizare și stație de epurare în comuna Sasciori, în condiții de respectare a infrastructurii tehnico-utilitare a localităților.

Prin tema de proiectare, întocmită de beneficiar, se dorește realizarea unei documentații tehnico-economice pentru realizarea rețelei de canalizare în localitățile Laz și Răchita și extinderea rețelei de canalizare în localitățile Sebeșel și Sasciori, inclusiv în Sasciori Colonie sub denumirea „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Sasciori, Răchita, Colonie”

Modernizarea sistemului de canalizare a apelor uzate este o necesitate obiectivă pentru locuitorii din comuna Sasciori și localitățile învecinate, întrucât: lucrările ce se vor executa, în conformitate cu proiectul tehnic, vor prevedea rezolvarea problemelor existente ale dotărilor edilitare de care depind confortul, siguranța și funcționalitatea rețelei de apă canal actuală și de perspectivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un bărbat de 32 de ani din Sebeșel a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe raza localității Dumbrava

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 14 mai 2024, în jurul orei 07.20, pe raza localității Dumbrava, din comuna Săsciori, un tânăr de 21 de ani, din comună, în timp ce conducea un autoturism, pe sensul de mers Dumbrava-Săsciori, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 32 de ani, din localitatea Sebeșel.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului din urmă a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes