Rămâi conectat

Știri din zonă

Încep lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO

sebesinfo.ro

Publicat

în

Biserica Evanghelică din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO, intră într-o nouă etapă a existenței sale.

Încep lucrările de reabilitare și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 3,86 milioane lei.

Parohia Evanghelică C.A. Câlnic a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

• Eveniment așteptat

La eveniment au participat reprezentați ai tuturor celor implicați în proiect, precum și a Acad. Prof. Marius Porumb, reputat istoric ardelean, care a susținut în ultimii ani activitatea din zona Cetății de la Câlnic, prin asociația ”Ars Transsilvaniae”. „Mai întâi am să vă spun bun venit la Câlnic. Pentru noi este o zi de sărbătoare pentru că așteptăm de mult timp. Câlnicul, chiar dacă este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, are nevoie de ajutor. Mulțumim Consistoriului Evanghelic pentru implicare. Sprijinim un monument dintr-un sat din care, din păcate, sașii au plecat, dintr-un sat în care sașii și românii s-au înțeles bine și totdeauna au fost într-o relație de respect unul față de celălalt“, a arătat Acad. Prof. Marius Porumb.

• Rugăciune la începerea lucrărilor

Evenimentul a debutat cu câte o rugăciune a decanului districtual din cadrul Parohiei Evanghelice CA din Câlnic, domnul Wolfgang Wunsch, și a preotului ortodox. „ Am fost la mai multe astfel de evenimente de început de șantier. Nicăieri n-am început cu o mică rugăciune în biserică și inclusiv acum, cu partenerii noștri. Ca o familie. Cred că am învățat astăzi ceva, că această familie poate fi privită ca o familie creștină, cu cei doi părinți, care ne-au spus câteva cuvinte de îmbărbătare. Deasupra altarului s-a putut citi un cuvât de învățătură din Sfânta Scriptură, care chiar că îți dă încredere, adică dacă Dumnezeu va fi cu noi, așa cum zice acolo, până la sfârșitul veacurilor, atunci cred că va fi cu noi și 2 ani jumate până când terminăm proiectul“, și-a arătat optimismul Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

• Un proiect cu avantaje

După o muncă intensă a firmei de consultanță, în care a intrat documentații pentru licitații și avize, „partea subterană a proiectului“ cum se spune, Valentin Păun, managerul proiectului, s-a arătat bucuros că a venit în sfârșit momentul pentru care și-a dedicat timp și energie în ultimii ani. „Valoarea este relativ mare, față de celelalte proiecte pe care le avem, nu văd niciun motiv pentru care să nu îl ducem la capăt foarte bine. Văd chiar niște elemente care ar putea să aducă niște avantaje nete față de alte proiecte unde nu e nimeni, adică nu găsești pe nimeni să vină … cu cheia. Aici e viață, sunt vernisaje, expoziții. Noi avem un plan de markenting, trebuie să vină oameni, trebuie să fie viu“, a arătat Valentin Păun.

• Punerea în valoare a monumentului

Bucuros de începerea lucrărilor s-a arătat și Ciprian Firea, cercetător științific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care se ocupă de câțiva ani de Ansamblul Cetății din Câlnic. „Ținta este de punere în valoare a monumentului, parte importantă a ansamblului. Nu vrem să îl pierdem, de aceea ne-am străduit atât de mult să avem un proiect pentru restaurarea, consolidarea acestuia. Felul în care arată acum e, dacă vreți, ca o scoică, este ceva pentru care a fost. A fost plină de istorie (nr – biserica), de trăiri, a fost plină de credință și are foarte mare vechime. Noi vedem niște lucruri mai noi, dar sigur dedesubt sunt lucruri care datează de la mijlocul secolului al XIII-lea. Avem câteva vestigii, câteva rămășițe a ceea ce a fost cândva, o biserică romanică, probabil dinainte de 1240, dinainte de invazia tătară“, a arătat Ciprian Firea.

• Ca o familie

Reprezentanți ai firmelor de arhitectură, de construcții, diriginele de șantier implicați în proiect au adus în discuție și necesitatea găsirii de resurse financiare pentru cercetarea arheologică, întrucât se așteaptă la descoperirea de vestigii în timpul reabilitării bisericii. „Am făcut solicitarea de act adițional de prelungire a proiectului. El ar fi trebuit să se termine pe 20 iulie, adică luna asta. A fost semnat în decembrie 2017 și l-am prelungit cu 24 de luni. Ar fi perfect dacă ar rămâne așa sau dacă l-am putea scurta. O să fie multe situații pe care nu le putem anticipa acum, în unele locuri a mers mai ușor în altele mai greu.

De pildă, la Cisnădie avem probleme cu o ciupercă, avem probleme și cu descoperirile arheologice… dar cum foarte bine a spus domnul Gunesch, la noi, dacă nu e o familie, dacă nu avem încredere și dacă nu ne ținem de ce am spus fiecare tot proiectul colapsează sau cel puțin se face o pauză destul de mare până când unul sau mai mulți oameni din echipă se schimbă“, a avertizat Valentin Păun.

• Biserica evanghelică

Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea „din Deal“, se consideră a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.

• Lucrări și digitizarea obiectivului de patrimoniu

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 60% anual.

În esență, se va reabilita monumentul UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbușire, urmând să se amenajeze și doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia și asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori.

• Cetatea Câlnic, spațiu viu

Cetatea de la Câlnic este o destinaţie romantică, dar și plină de istorie, situată în centrul comunei cu acelaşi nume, din partea de sud-est a județului Alba. Construcţia datează de secole, este chiar o emblemă a județului şi, datorită frumuseţii şi modului în care s-a păstrat, a fost inclusă pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Cetatea a fost restaurată între 1962-1964, iar astăzi este un centru cultural ştiintific internaţional. La Câlnic a fost descoperit şi material preistoric, precum şi vagi urme medievale din secolele XI-XII, dar aşezarea medievală propriu-zisă datează din secolele XII-XIII.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Bărbat de 34 de ani cercetat de polițiști, după ce a furat tablă de cupru, din curtea unei biserici din Vințu de Jos

sebesinfo.ro

Publicat

în

Joi, 15 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 34 de ani, din municipiul Timișoara, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că, în noapte de 28/29 aprilie 2025, bărbatul ar fi pătruns în incinta unei biserici aflate în construcție, în comuna Vințu de Jos, ocazie cu care ar fi sustras 15 rulouri de tablă de cupru.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare

sebesinfo.ro

Publicat

în

În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.

Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.

Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:

  • Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
  • Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
  • Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.

„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”

sebesinfo.ro

Publicat

în

În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.

În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.

În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.

Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes