Știri din zonă
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Șugag
În cursul dimineții de astăzi, 13 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohiile Șugag I și Șugag II, protopopiatul Sebeș.
ÎPS Irineu, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Dănuț Maniu, preot al parohiei Șugag II, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii din cadrul celor două comunități parohiale au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a spus: „Rămânând credincioși Bisericii noastre apostolice, noi ne dovedim urmași vrednici ai strămoșilor și ai voievozilor care, în timpuri vitrege, au rămas uniți în jurul Altarului străbun. Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu spunea: «De-ar fi cu putință, mai bine este să mori de o mie de ori decât să-ți renegi credința strămoșească». Duminica Ortodoxiei ne cheamă să biruim forțele păcatului și să-L mărturisim pe Hristos prin viața noastră. Făcând așa, noi cinstim într-adevăr numele de creștin și ne agonisim pace, bucurie și răsplată pe pământ și în ceruri”.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Șugag a fost edificată între anii 1912-1914, din daniile bunilor credincioși de aici. Peste doar un deceniu, locașul de închinare a fost târnosit, slujba fiind oficiată de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului. Biserica a fost resfințită în 1999, urmând ca în perioada anilor 2001-2022 să fie executate numeroase lucrări de restaurare, înfrumusețare și renovare a interiorului și exteriorului edificiului. În prezent, la Altarul acestei biserici slujesc preoții Constantin Gavra (parohia Șugag I) și Dănuț Maniu (parohia Șugag II).
Din anul 2019, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Șugag adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Odorul a fost primit în dar din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința Părintelui Mitropolit Teofan. Originar din localitatea Șugag, Moşul Gheorghe Lazăr (n. 1846) călătorea adesea pe la mănăstirile din Moldova, îndeletnicindu-se cu postul şi rugăciunea şi vieţuind în sărăcie şi detaşare de tot ce este lumesc. În 1895, și-a găsit sălaş în turnul clopotniţei din Piatra Neamţ, unde a stat până în luna august a anului 1916, când a trecut la Domnul. Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost canonizat la data de 25 martie 2018, la Catedrala mitropolitană din Iași. În anul următor, pe 7 august 2019, un fragment din moaștele sale a fost așezat spre închinare în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Șugag, moment solemn la care a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Știri din zonă
Tânăr de 19 ani din Roșia de Secaș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis un autoturism cu număr fals de înmatriculare
În noaptea de 3/4 mai 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe DJ 106K, un autovehicul condus de un tânăr de 19 ani, din localitatea Roșia de Secaș.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismului îi este atribuit un alt număr de înmatriculare.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu număr fals și conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.
Știri din zonă
Ștefania Godici, din Gârbova, printre laureații ediției din acest an a Festivalului „Mândre Plaiuri Boicene”
Ștefania Maria Godici, elevă a Școlii Gimnaziale Gârbova, a obținut locul I la secțiunea soliști vocali. Tânăra artistă este și dansatoare în Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului.
„Mândrii de tine minunea noastră! Mulțumim domnului profesor Traian Stoita pentru bună îndrumare dar și pentru încredere!”, au transmis părinții Ștefaniei.
Profesorul coordonator al Ștefania Godici este Traian Stoiță, unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști din Mărginimea Sibiului.
Știri din zonă
Turist salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce i s-ar fi făcut rău în timpul unei drumeții pe Vârful Șureanu
Un turist aflat în drumeție pe vârful Șureanu a fost salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce bărbatului i s-ar fi făcut rău.
Sâmbătă, 3 mai 2025, în jurul orei 13:00, un apel la 112 sesiza faptul că o persoană de aproximativ 40 de ani are nevoie de ajutor. Este vorba despre un bărbat care aflându-se în drumeție pe Vârful Șureanu alături de un grup de turiști, i s-a făcut rău. La fața locului a fost dirijată patrula de jandarmerie din cadrul Postului Montan Șugag, care ajunși la fața locului au constatat ca cele sesizate se confirmă.
„Colegii noștrii i-au acordat primul ajutor la fața locului și apoi persoana a fost preluată alături de soție în autospeciala de intervenție și a fost coborâtă până s-au întâlnit cu ambulanța în zona Barajului Tău și a fost predată echipajului medical.
În vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, vă reamintim că drumețiile pe traseele turistice și deplasarea în zona montană implică responsabilitate și atenție sporită. Vă recomandăm:
– Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
– Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
– Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
– Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
– În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
– Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;
– Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
– Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– În caz de accident solicitați sprijinul jandarmilor prin apel la 112.
Noi ne continuăm misiunile pentru siguranța dumneavoastră!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.