Învățământ-Cultură
În premieră județeană, Sindicatul Liber Învățământ Sebeș cere în instanță acordarea sporului de predare simultană pentru educatoare
În premieră judeţeană, Sindicatul Liber Învăţământ Sebeş, prin președintele S.L.I. Sebeș, prof. Bogdan Cîrcoană, a depus la Tribunalul Alba o acţiune civilă care are ca obiect acordarea sporului de predare simultană pentru un cadru didactic pentru învăţământul preşcolar.
Liderul sindical a precizat că noutatea constă în faptul că S.L.I. Sebeș doreşte obţinerea acestui spor şi pentru învăţământul preşcolar pentru o perioadă anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, care prevede acordarea sporului de predare simultană, dar numai de la 1 ianuarie 2018. Prof. Bogdan Cârcoană a spus că, din informațiile pe care le deține, Sindicatul Liber Învăţământ Sebeş este a doua organizaţie sindicală din România care a promovat o astfel de acţiune pentru acordarea unor drepturi salariale cuvenite şi colegelor din învăţământul preşcolar. Pe de altă parte, liderul sindical a spus că cei peste 1.000 de membri ai Sindicatului Liber Învăţământ Sebeş beneficiază de servicii medicale de laborator, cu o reducere substanţială de tarife (de până la 40%, în funcţie de tipul analizei), în baza unui protocol semnat cu cei mai mari furnizori de servicii medicale de laborator din România şi din estul Europei. Ca urmare a negocierilor purtate de preşedintele S.L.I. Sebeş, prof. Bogdan Cârcoană, serviciile medicale cu tarif redus vor fi acordate nu doar membrilor de sindicat, ci şi membrilor familiilor acestora (copii, soţ/soţie, părinţi). Această facilitate se acordă prin prezentarea legitimaţiei de membru de sindicat, vizată pe anul şcolar în curs, iar sindicaliștii pot obține de la liderii grupelor sindicale detalii despre cele peste 1.500 de teste diferite de laborator. În plus, a menționat el, S.L.I. Sebeș a început demersurile pentru a obţine şi alte facilităţi membrilor de sindicat şi familiilor acestora, de care să beneficieze în anul următor. „Dorim să-i asigurăm pe membrii noştri de sindicat că atât conducerea S.L.I. Sebeş, cât şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», la care suntem afiliaţi, vor acţiona în continuare pentru a apăra drepturile şi a susţine interesele angajaţilor din învăţământ”, a declarat prof. Bogdan Cârcoană, președintele S.L.I. Sebeș.
R. G.

Învățământ-Cultură
O singură medie de 10, la sesiunea de Bacalaureat iunie 2025, în Sebeș. Vezi cine a obținut-o
Zara Negură, absolventă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, profilul Matematică-Informatică, este una din cele două eleve din județul Alba care a obținut media zece la Bacalaureat 2025.
Reușita elevei din Sebeș este cu atât mai remarcabilă cu cât Zara a trebui să recupereze materia predată timp de un an, perioadă în care a fost plecată prin programul FLEX în SUA, unde a învățat la o școală de stat alături de elevi americani.
Zara a dat Bacalaureatul la Limba și Literatura Română, Matematică și Fizică și declarat că examenul i s-a părut în general destul de ușor, cu toate că a avut emoții la proba de limba și literatura română: „Am avut ceva emoții la română, dar mi-a plăcut subiectul care a picat și a fost bine până la urmă”.
Tânăra absolventă s-a pregătit intensiv pentru examenul de Bacalaureat 2025, prin foarte multă muncă și dedicare: „Eu am fost plecată anul trecut în SUA și mi-a fost mai greu să recuperez materia pe un an, dar am reușit cu ajutorul profesorilor, cărora le și mulțumesc pe această cale că m-au ajutat și reușit să recuperez materia”.
Pe viitor, Zara vrea să studieze ingineria biomedicală la o universitate din Irlanda: „Acesta a fost unul din motivele pentru care am muncit atât de mult, la admitere contând media de la Bacalaureat. Dar am învățat foarte mult și pe parcursul anilor”, a mărturisit tânăra din Sebeș.
De asemenea, Zara a fost șefă de promoție la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, absolvind cei patru ani de liceu cu media 9,96: „Am avut o singură medie de 9 în toți cei patru ani, în clasa a XII-a. La admitere vor conta mediile din liceu și media la Bacalaureat, nu voi da examen de admitere, doar CV-ul meu”, mai spune eleva.
Vestea că a obținut una din cele două note de 10 din județul Alba a bucurat-o nespus pe Zara: „Sunt foarte fericită, dar și foarte recunoscătoare pentru că am depus foarte mult efort anul acesta, dar împlinită pentru că toată această muncă a fost răsplătită de acest rezultat. Mai mult, această medie mă va ajuta să ajung acolo unde îmi doresc să studiez”. a concluzionat eleva de 10 de la Sebeș.
Învățământ-Cultură
120 de elevi, voluntari la cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, excursie de documentare pe Valea Sebeșului
Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au organizat, și în acest an, o incursiune documentară pe Valea Sebeșului, la care au participat 120 de elevi ai Sebeșului, însoțiți de cadre didactice, ca un gest simbolic de mulțumire pentru implicarea lor, în calitate de voluntari, în buna desfășurare a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLV-a, care a avut loc în perioada 23-25 mai 2025, la Sebeș, Lancrăm și Câlnic.
Tinerii studiază la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, la Liceul Tehnologic și la Liceul German, fiind foarte activi în viața culturală a orașului, participând la evenimente educative și oferind sprijin în activitățile bibliotecii.
Reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” le-au reamintit tinerilor importanța festivalului și atașamentul lui Lucian Blaga (1895-1961) față de locurile natale și față de frumusețile Văii Sebeșului. Aceleași sentimente de patriotism și de responsabilitate le regăsim la inginerul Dorin Pavel (1900-1979), nepotul lui Lucian Blaga, fondatorul hidroenergeticii românești, cel care își doarme somnul de veci în cimitirul din Lancrăm, alături de ilustrul său unchi, Lucian Blaga, Pentru a descoperi „arhitectura apelor”, tinerii au fost ghidați într-o vizită la Centrala Hidroelectrică de la Șugag, iar apoi au fost în vizită la muzeul etnografic din comună.
În cadrul unui prânz festiv, voluntarilor le-au fost înmânate diplome de recunoștință de către primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, și câte un exemplar din ediția specială a volumului „Poemele luminii”, tipărit pentru a marca 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga.
Învățământ-Cultură
Numeroase premii și mențiuni obținute de elevii Liceului German Sebeș la Concursul Național „Micii Exploratori” – disciplina istorie
Elevii Liceului German Sebeș, coordonați de domnul profesor doctor Mihai-Octavian Groza, s-au remarcat și anul acesta, prin premiile și mențiunile obținute, la Concursul Național „Micii Exploratori” – disciplina istorie, înscris în calendarul competițional al Ministerului Educației și Cercetării.
Lotul Liceului German Sebeș, alcătuit din elevi ai claselor a V-a A și a VII-a A, a reușit să-și revendice următoarele premii: Premiul I (elevii David Octavian Dărămuș, Paula Isabela Györfy și Ștefan Țîrlea din clasa a V-a A) și Mențiune (elevii Rafael Cristian Rotaru, Marc Damian-Filip, Ruth-Sonia Gherdea, Lara Haizea Hăbean, Tabea Ruth Hetea, Luca Kellinger, Paula Franziska Klusch, Maria Alexia Moga din clasa a V-a A și eleva Andreea Georgiana Lupu din clasa a VII-a A).
„Ne bucurăm de faptul că, la Liceul German Sebeș, elevii pasionați de istorie se remarcă prin rezultatele obținute și activitățile desfășurate alături de domnul profesor Mihai-Octavian Groza. Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Licveului German Sebeș.