sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Focar de hepatită acută virală tip A în satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş. 17 persoane au ajuns la spital

Focar de hepatită acută virală tip A în satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş. 17 persoane au ajuns la spital

Publicat în 25.08.2015 la ora 17:09

vaccinare_hepatitaUn focar de hepatită acută virală – tip A, cu 17 cazuri, a fost înregistrat în satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş, cei mai mici dintre cei diagnosticaţi având sub doi ani.

Directorul DSP Alba, Cornel Pițu a spus că debutul focarului a fost în 2 iulie, iar în 19 august mai erau internați doar 5 copii și, probabil, până în prezent, toți au fost externați.

16 cazuri au necesitat internare la spitalele din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş – compartimentele de Boli Infecţioase, iar un caz a fost izolat la domiciliu.

Raportul DSP Alba menţionează că 6 dintre cazuri sunt în curs de investigare etiologică. Toate cazurile au fost forme uşoare şi medii, scrie Agerpres.

Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstă 10 – 14 ani, respectiv 7. Au fost diagnosticaţi cu hepatită şi doi adulţi, cu vârsta între 25 şi 34 de ani, dar şi copii cu vârsta sub doi ani.

DSP a dispus vaccinarea a 77 de copii eligibili.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Virusul este de tip ARN (monocatenar, picornavirus), fără capsulă, dar cu o capsidă proteică care învelește molecula de ARN. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.