Rămâi conectat

Actualitate

Escroc din Sebeș condamnat la închisoare cu executare, după ce a țepuit cea mai săracă primărie din România

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat de 58 de ani din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune, „victima” fiind Primăria comunei Ceru Băcăinţi din Alba, una dintre cele mai sărace din România.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Alba Iulia, rezultă că în anul 2013 firma administrată de Darmin H. a fost contractată de Primăria comunei Ceru Băcăinţi, pentru a reabilita instalaţia de căldură a şcolii din comună. În contractul întocmit între patronul firmei şi primărie, dar şi în situaţia de lucrări din data de 13 aprilie 2013, era specificat că firma a montat 3 pompe noi. În realitate, situaţia era alta.

Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2012, firma a montat două pompe care făceau parte din vechea instalaţie de încălzire a şcolii şi o pompă nouă de o calitate net inferioară faţă de cele specificate în contract şi în situaţia de lucrări. În urma infracţiunii de înşelăciune, prejudiciul calculat în detrimentul comunei este 53.289 lei.

Administraţia din comuna Ceru Băcăinţi, unde locuiesc doar 250 de locuitori, este una dintre cele mai sărace din ţară, banii pentru salarii ajungând de obicei doar pentru şase luni pe an. Şcoala generală a fost desfiinţată începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii din comună fiind arondaţi la unitatea şcolară din Blandiana.

Bărbatul (Gheorghe H.) este recidivist, acesta mai fiind condamnat în 2015 la 12 luni de închisoare cu executare. Pe data de 11 februarie 2022, bărbatul a fost condamnat la de 1 an 6 luni şi 20 zile închisoare în regim de detenţie şi 4.500 lei amendă penală. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

„Instanţa are în vedere că acesta nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii nici în cursul urmăririi penale şi nici în cursul judecăţii, ceea ce a condus la tergiversarea cauzei. Mai mult, deşi s-au acordat mai multe termene de judecată, după dispunerea reluării cercetării judecătoreşti, pentru prezentarea inculpatului în vederea exprimării poziţiei sale procesuale, acesta nu a dat curs citaţiilor primite.

Cu privire la antecedenţa penală a inculpatului, din fişa de cazier judiciar al acestuia rezultă că inculpatul nu se află la primul conflict cu legea penală, infracţiunea care face obiectul cauzei fiind în concurs real cu alte infracţiuni, pentru care a fost condamnat inclusiv la pedeapsa închisorii cu executare efectivă, după ce iniţial a beneficiat de clemenţa organelor judiciare. Prin urmare, instanţa observă o perseverenţă infracţională a inculpatului în comiterea de fapte antisociale”, se precizează în hotărârea instanţei.

De asemenea, societatea cu care a fost închiat contractul a fost condamnată la amendă penală în valoare de 10.000 de lei. Instanţa a mai dispus ca Primăria Ceru Băcăinţi să fie despăgubită cu suma de circa 66.000 de lei.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sâmbătă, 24 mai 2025: Vernisajul expoziției etnografice „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”, în cadrul celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 19.00, în cadrul celei de a XLV-a ediţii a Festivalului Internaţional Lucian Blaga, în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, va fi vernisată expoziția etnografică „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.

Născut în Cut, în apropierea Sebeșului, prof. univ. dr. Ilie Moise este o figură marcantă a etnologiei românești. După studii liceale efectuate la Sebeș, urmează cursuri universitare la Facultatea de Filologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (1967-1972), iar apoi studii doctorale la aceeași universitate (1990-1993), finalizate cu teza „Confrerii carpatice de tineret: ceata de feciori”, lucrare pentru care a fost distins cu premiul „Ethnos”.

Cariera şi-a început-o ca metodist la Centrul județean de îndrumare a creației populare Sibiu (1972-1975), apoi la Comitetul de Cultură al județului Sibiu (1975-1983), unde, în anul 1978 înființează prestigioasa revistă „Studii și comunicări de etnologie” – ca buletin științific al „Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu”, revistă devenită, din anul 1992, periodic al Academiei Române. Între 1983-1988, ocupă funcţia de director al Teatrului de Stat Sibiu, iar din 1988 ocupă un post de cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, unde activează şi în prezent.

Cariera sa didactică universitară debutează în anul 1991, când începe să predea cursuri cu profil etnologic (Folclor românesc, Introducere în etnologie, Bazele etnografiei, Antropologie culturală, Etno-arheologie, Mituri și mitologie românească, etc.), la  Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În calitate de profesor, a fost mentorul a numeroase generații de studenți cărora le-a insuflat dragostea pentru cultura şi creațiile tradiționale românești, pentru cercetarea pe teren a formelor sociale şi rituale ale poporului nostru, unii dintre studenții lui fiind astăzi specialiști consacrați ai domeniului.

Ca cercetător etnolog, activ cu predilecție în Transilvania, Banat și Oltenia, zone care sunt laboratorul de cercetare al lui Ilie Moise, şi-a adus contribuția la studiul tradițiilor, folclorului şi creațiilor populare românești. De-a lungul timpului, ca urmare a cercetărilor pe care le-a întreprins, și-a constituit o colecție personală de obiecte tradiționale (peste 2000 de obiecte), dintre care o parte vor fi expuse la Sebeş, ca un omagiu adus profesorului şi cercetătorului Ilie Moise.

Opera sa ştiinţifică numără peste 30 de volume de autor şi în colaborare, opt antologii, peste 30 de studii în volume colective apărute în țară şi străinătate, peste 100 de studii şi comunicări apărute în periodice de specialitate şi mai mult de 20 de volume etnologice prefaţate.

În 1966 a debutat în presă, publicând ulterior editoriale în „Miorița” (Deva); „Unirea” şi „Rânduiala” (Alba Iulia); „Transilvania”, „Rondul”, „Tribuna” (Sibiu) ș.a., cu această ultimă publicație colaborând vreme de 45 de ani.

Prof. univ. dr. Ilie Moise este o prezență constantă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, cu numeroase comunicări științifice care abordează subiecte apreciate deopotrivă de specialişti şi de publicul larg. Omagiindu-l cu prilejul împlinirii vârstei de 77 ani, organizatorii festivalului și-au propus să îi facă cunoscută publicului pasiunea de colecționar al valorilor etnografice românești, pe care profesorul Ilie Moise le iubește şi cărora le-a dedicat întreaga sa viață.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 25 mai 2025: Recital extraordinat oferit de Corul Madrigal, în cadrul Festivalul Internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 25 mai 2025, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, va participa la unul dintre cele mai vechi și prestigioase festivaluri din România – Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, desfășurat de 45 de ani, la Sebeș.

Și de această dată, Corul Madrigal prezintă în concertul său extraordinar un concept complex, care alătură muzicii un repertoriu special ales din arta poetică a marelui Lucian Blaga, adusă publicului de unul dintre cei mai importanți colaboratori ai ansamblului, actorul Marius Turdeanu. Și cu acest eveniment, Corul Madrigal celebrează aniversarea celor 100 de ani de la nașterea fondatorului Marin Constantin, unul dintre cei mai importanți promotori naționali ai creației românești, fie ea muzicală, literară sau teatrală.

Programul muzical pregătit de Corul Madrigal este structurat în două părți, prin îmbinarea lucrărilor nemuritoare din muzica Renașterii europene cu cele semnate de compozitori români contemporani, acompaniate la pian și mult-iubite de publicul nostru. În cadrul evenimentului, Marius Turdeanu va intensifica arta ansamblului cu texte semnate de Lucian Blaga, relevante pentru spectacolul de gală oferit publicului de la Sebeș.

Accesul se va realiza în virtutea rezervărilor efectuate prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în limita locurilor disponibile.
Fondat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica preclasică și clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, performanţa sa fiind comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

În anul 2024, Corul Madrigal a desfășurat primul său turneu în America de Sud, în Peru, unde a concertat la Lima, Cusco și Aguas Calientes și a filmat în premieră mondială un videoclip la Machu Picchu. În luna octombrie 2024, a filmat și a susținut un concert extraordinar în Panteonul de la Roma, iar în luna noiembrie a derulat turneul de diplomație culturală „Punți peste Europa”, cu nouă evenimente în Republica Moldova, Luxemburg și în Belgia.

În anul 2025, Corul Madrigal a călătorit pentru prima dată în Asia Centrală, în Kazahstan, în Turneul extraordinar „Drumul Mătăsii”, cu trei concerte extraordinare, lansarea unui nou album și o filmare în cadrul proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin, ce reunește în prezent 2.289 de coruri și peste 80.000 de copii din România și diaspora.

În anul 2025, Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale înscrise în programul „Marin Constatin 100”, care se va desfășura pe tot parcursul anului.

În ultimii ani, clasicele concerte de muzică corală au devenit la Corul Madrigal adevărate spectacole și evenimente sincretice, care aduc laolaltă artele spectacolului – muzica și poezia, artele vizuale și arta dramatică, cântul și mișcarea scenică, light design-ul și decorurile. Publicul beneficiază de o prezență augmentată a celebrului ansamblu pe scenele din întreaga lume, cu regie și scenografie dedicată. Spectatorul nu mai ascultă doar simple lucrări corale, segmentate de aplauze, ci se bucură cu toate simțurile de evenimente culturale ample, în care muzica Madrigalului e completată de prezența invitaților – actori sau muzicieni, artă teatrală, lumini și proiecții video.

De asemenea, Corul Madrigal este implicat din ce în ce mai des în marile festivaluri românești, fie ele de muzică, teatru sau cinematografie, de la Festivalul Internațional Shakespeare, la FITS sau TIFF, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș înscriindu-se în această companie selectă.

Evenimentul de la Sebeș va avea o durată aproximativă de 1 oră și 30 de minute și se va desfășura la Biserica Evanghelică din Sebeș, de la ora 20:00. Acesta va fi filmat de echipa foto-video a Corului și va transmis în direct pe ecranul montat de organizatori în curtea bisericii, pentru a facilita accesul câtor mai mulți spectatori la eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 24 mai 2025: Vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil”, la Primăria Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.

„Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil”. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu) și conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare, alcătuit din Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji, va asigura ambientul muzical”, transmit organizatorii.

Zoe Vida Porumb, fiica sculptorului Gheza Vida, este un artist de talie internațională, care impresionează printr-o activitate prolifică concretizată în lucrări de artă textilă (broderie) care poartă amprenta unei tehnici proprii inconfundabile. A absolvit Universitatea de Arte Cluj-Napoca, Secţia Textile, în anul 1972, iar din 1976 este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Zoe Vida Porumb a primit numeroase premii și distincții: Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Artă Decorativă (1995), Premiul Special la „The Fourth International Biennial of Miniature Arts”, Gornji Milanovac, Serbia (1996), Marele Premiu la „Trienala Internaţională de Broderie”, Cluj-Napoca (2002), Medalia Meritul Cultural, clasa I (2004), Premiul UAP Cluj (2009), Premiul Academiei Române „Ion Andreescu” pentru întreaga creație artistica (2010).

Artista a avut numeroase expoziţii personale: Cluj-Napoca (1977, 1979, 1993, 2008), Baia Mare (1978, 1994, 2008), Bistriţa (1994), Oradea (1995), Sibiu (1996), Alba Iulia (1997) Roma – Italia (1997, 1999, 2004,2009), Bucureşti (2002, 2023), Mogoșoaia – Palatul Brancovenesc (2009).

Palmaresul internațional al doamnei Zoe Vida Porumb este unul impresionant, având participări la prestigioase evenimente de pe întregul mapamond: Quadrienala Internaţională de Arte Decorative, Erfurt, (Germania), 1986; Expoziţia Internaţională de Artă Decorativă, Moscova (Rusia), 1988; Trienala Internaţională de Tapiserie, Tournai (Belgia), 1993; Expoziţia Internaţională Anchor European Award for Modern Embroidery, Kentzingen (Germania), 1996, Milano (Italia), 1996; Breda (Olanda) Nederlands Centrum, 1997; Brimstage (UK), 1997, Offenburg(Germania), 1997, Expoziţia „The International Biennial of Miniature Arts”, Gornji Milanovac (Jugoslavia), 1996, 1998, 2000, 2003, 2009, 2012, Expoziţia Internaţională „Miniarttextil”, Como (Italia), 1998, 2001, 2003, Tabăra Internaţională de Arte Textile Chiprovtsi (Bulgaria), 1998, Expoziţia internaţională de textile la Ambasada României la Sofia (Bulgaria), 1999, Expoziţia românească de artă decorativă, Veneţia (Italia), Palazzo Correr, 1999, The 1st International Biennial of Miniature Art, Niksic (Muntenegru), 2005, Expoziţia Art Embroidery – Portrait, Gallery Fontaine (Franţa), 2005, La VIII ème Triennale Internationale des Mini-Textiles, Angers (Franţa), 2005, Expoziţia itinerată Saint Gall (Elveţia), iunie 2006; Québec (Canada), sept.2006; Wesserling (Franţa), iunie 2007 San Cugat (Spania), august 2007, The International Turkish Grameen–Micro Credit Art Biennial, Ankara (Turcia), 2005, The Exibition „Small size works” Fiber art from Asia and Europ Janina Monkute-Marks Museum Lithuania 2012, The Exibition „Angels” Janina Moncute-Marks Museum gallery Lithuania 2012-2013.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes