Știri din zonă
Convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor la „Parada Portului Popular” – 2024 de la Gârbova
Astăzi, 8 septembrie 2024, în centrul comunei Gârbova, a avut loc cea de-a treia ediție a sărbătorii „Parada Portului Popular”, un eveniment menit să celebreze diversitatea culturală tradițională din zonă.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 13.00 cu primirea oaspeților, cuvântul de bun venit al autorităților și înmânarea de diplome. Programul evenimentului a debutat cu parada portului și a tradițiilor populare din comuna Gârbova, acompaniată de Fanfara din Petrești. Comuna este recunoscută pentru populația diversificată etnic, așadar, evenimentul a oferit o gamă variată de tradiții, obiceiuri și ocupații specifice fiecărei etnii.
„Parada portului popular este o sărbătoare moștenită din bătrâni, pe care vrem să o păstrăm și să o transmitem mai departe generațiilor următoare, cu scopul de a nu uita portul și tradiția comunei Gârbova. Comuna Gârbova este multietnică, formată din români, sași și romi. Toți avem aceeași limbă, iar astăzi ca în fiecare ani, aceștia îmbracă hainele de sărbătoare și își prezintă fiecare portul lor. De ani de zile, noi trăim în comunitate împreună, ca frații” a declarat pentru ziarulunirea.ro, primarul comunei Gârbova, Muntean Ioan.
De la eveniment nu putea să lipsească spectacolul folcloric susținut de soliști, formații și ansambluri populare din județele Alba și Sibiu. Printre aceștia se numără Limbean Tudor Florin, Span Iustina, Lele Crăciunescu, Adina Hada, Lucan Narcisa, Limbean Tudor Florin, Miruna Medrea, Gavriluț Pampu, Ansamblul folcloric Purtata Secașelor- Miercurea Sibiului, Ansamblul folcloric Centru Cultural Monica Stan – Stremț, Grupul vocal Fellclan Fârcașiu – Sebeș.
Reaminitim faptul că, evenimentul a fost organizat prima dată în perioada comunistă, când se încerca protejarea moştenirii culturale săseşti din Gârbova şi din satele învecinate.

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.