Actualitate
Construcţia Autostrăzii Sebeş – Turda prinde… viteză
Cât a fost vara de lungă, constructorii Autostrăzii Sebeş – Turda mai mult au şomat decât au lucrat, mai ales pe loturile I, zona Sebeş – Lancrăm – Alba Iulia şi îndeosebi lotul III, Aiud – Decea, unde din 1 aprilie şi până la 1 iulie angajaţii au fost trimişi acasă.
Activitatea investiţională a fost afectată de blocajele generate atât la nivel central, cât şi local, din partea legislativ-parlamentară şi legislativ-executivă, prin unele ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern în totală contradicţie cu realităţile, cât şi prin unele acte şi tot felul de hârtii din zona avizare-reavizare, certificare, autorizare, omologare din partea autorităţilor centrale, dar şi locale. Chiar şi atunci când a existat finanţarea, materialele şi serviciile necesare au existat diverse blocaje birocratice. Un blocaj care a afectat serios ritmul de lucru şi pe Autostrada Sebeş – Turda, cu efecte şi costuri economice dezastruoase, cum ar fi depăşirea termenelor de executare, de predare a lucrărilor contractate, cheltuielile de compensări şi despăgubiri, de salarii suplimentare, deplasări în ţară şi la Bucureşti, la diverse autorităţi şi instituţii, furnizării de materiale şi servicii etc., ca să nu mai vorbim de faptul că forţa de muncă, odată disponibilizată, a luat drumul altor şantiere, mai ales din străinătate, astfel că, pe toate şantierele, constructorii profesionişti au devenit o „rara avis” şi aceea extrem de colorată! Acum, pe şantiere, se înregistrează o înviorare a ritmului de lucru, îndeosebi pe lotul I, în zona Sebeş – Oarda, zona industrială Drîmbar – Teleac, ieşirea din Alba Iulia, ca şi în alte puncte de pe lotul I, unde se observă o amplă concentrare de utilaje. Şi în zona Oarda, unde autostrada trece prin grădinile mai multor cetăţeni, dis-de-dimineaţă şi până seara târziu, buldozerele, excavatoarele, autobasculantele şi alte utilaje dau contur, pe zi ce trece, noului drum. Localnicii sunt impresionaţi de ritmul în care se lucrează şi nu sunt puţini aceia care consideră că ar fi vorba şi de o tentă politică, de un zumzet electoral pe şantiere, care să-i impresioneze şi să-i scoale din somnul cel de moarte pe alegătorii românii în perspectiva votului de la 11 decembrie. Oricum ar fi însă, faptul că duduie şantierele şi prinde viteză ritmul de lucru, nu poate decât să ne bucure şi să sperăm că nu va mai trece mult timp şi vom putea circula civilizat, pe cât mai multe tronsoane ale Autostrăzii Sebeş – Turda, că aşa este la modă în România să nu avem, cap-coadă, o autostradă! Bine ar fi ca anul viitor, pe vremea asta, să ne bucurăm, că în sfârşit coşmarul circulaţiei, prin gâtuirea Lancrăm, a rămas doar o neplăcută amintire rutieră!
Gheorghe CIUL

Actualitate
Bărbat de 40 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a incendiat mai multe cabluri electrice, pe strada Pădurenilor
Luni, 14 iulie 2025, în jurul orei 02.30, polițiștii de ordine publică din Municipiul Sebeș au constatat faptul că, pe strada Pădurenilor din Municipiu, o persoană a incendiat deșeuri, respectiv cabluri electrice.
În urma verificările efectuate, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Sebeș.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect.
Actualitate
O geantă în care erau 65.000 de lei, uitată pe o bancă dintr-o parcare de pe Autostrada A10, predată polițiștilor din Sebeș
Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă care conținea suma de 65.000 de lei, găsită într-o parcare de pe Autostrada A10 în zona Oarda.
„Gândurile noastre bune se îndreaptă către domnul din imagine, care, în această dimineață, a predat polițiștilor din Municipiul Sebeș o geantă în care se afla suma de aproximativ 65.000 de lei, în bancnote de euro și lire turcești, precum și alte bunuri. Bărbatul a găsit geanta respectivă pe o bancă, într-o parcare de pe Autostrada A10, în zona localității Oarda. Polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut geanta, fiind vorba despre o femeie din Câmpia Turzii, județul Cluj. Vă mulțumim, stimate domn, pentru spiritul civic de care ați dat dovadă!”, a transmis IPJ Alba.
Actualitate
Duminică, 13 iulie 2025: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș la Viena”
Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeș are plăcerea de a vă invita la Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, care va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș.
Evenimentul cultural este realizat de doamna Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. Intrarea este liberă.
• CARL FILTSCH (1830 – 1845)
La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea, pe 28 mai 1830, al zecelea copil al lui Josef Filtsch, preotul paroh al comunității evanghelice săsești. Era vinerea înainte de Rusalii. Bucuria nașterii copilului cuprinde întreaga parohie. Ulițele și locuitorii orașului sunt dominate de atmosfera premergătoare sfintei sărbători. În fața caselor, mestecenii tineri, simboluri ale fertilității, ale unui nou început, ocrotesc totodată
împotriva spiritelor nefaste și reprezintă semne de bun augur pentru drumul vieții noului născut, Carl. Nimeni nu bănuia că acest drum va fi scurt, ca bătaia din aripi a unei libelule.
Henriette Gärtner
Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Milan Solomon
Milan Solomon are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych, în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța si SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch”, unde a câștigat premiul I (la categoria A), totodată Premiul Mozart Juvenorum oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, doamna Silviu Sbârciu și Premiului „Peter Szaunig”, acordat de doamna Dagmar Dusil.