sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Centrul de zi Petrești – o casă mai bună pentru 39 de copii cu care viața nu a fost generoasă

Centrul de zi Petrești – o casă mai bună pentru 39 de copii cu care viața nu a fost generoasă

Publicat în 20.02.2017 la ora 10:00
   

Pentru 39 de copii din Petrești centrul de zi care funcționează în subordinea Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului (SPAP) din cadrul Primăriei Sebeș a devenit a doua casă, mai călduroasă, mai curată și, cel mai important, plină de viață.

Zilnic, copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, proveniți din familii cu venituri reduse sau aflate în situații de risc, după terminarea orelor de curs vin la centru unde primesc două mese calde, își fac temele ajutați de educatorii de aici și petrec câteva ore de calitate în compania personalului. Nu de puține ori aici învață să scrie și să citească, dar și cum să folosească apa, săpunul, periuța de dinți, pentru că în cazul unora dintre ei apa curentă reprezintă încă o noutate.
”Misiunea Centrului de Zi Petrești este aceea de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți”, explică Cosmina Voiculescu, coordonator și psiholog al centrului. Și rezultatele se văd întrucât niciunul dintre copiii care au participat la activitățile centrului nu a abandonat școala, terminând cel puțin 8 clase, iar 80% au continuat studiile urmând școli profesionale.
Un alt rol important al Centrului de Zi Petrești este cel de educare a copiilor care în propriile familii nu au exemple de bun comportament. Acestora li se oferă și consiliere psihologică, urmărindu-se astfel prevenirea violenței, foarte răspândită în mediul din care provin. ”Îi încurajăm pe copii să vină și să spună ce probleme au și să rezolve altfel conflictele decât prin violență”, explică Cosmina Voiculescu. De asemenea, copiii care vin la centru au parte de asistență medicală primară dar și de distracție. ”În ultima zi de vineri din fiecare lună îi serbăm pe copiii ai căror zile de naștere au fost în luna respectivă. Fiecare primește câte un tort, i se cântă La mulți ani, uneori avem baloane și coifuri”, povestește coordonatorul Centrului de Zi Petrești, care spune că nu de puține ori s-a întâmplat ca, până să ajungă la centru, copiii să nu fi avut parte nici măcar de un La mulți ani în condițiile în care nici chiar părinții lor nu știu care e data nașterii. Lucrurile bune de aici se întâmplă cu ajutorul a 3 educatori-profesori, a unui psiholog, a unei asistente medicale, a unui asistent social, un bucătar și un administrator.
Centrul de Zi Petrești reprezintă un exemplu de bună practică atât din punct de vedere al organizării (n.r. – centrul a obținut anul trecut licențiere din partea AJPIS Alba și București), dar și al rezultatelor obținute privind prevenirea abandonului școlar și reducerea violenței. ”Punem suflet în tot ce facem”, spune Cosmina Voiculescu că ar fi secretul reușitei.

Ioana PRESECAN

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.