Actualitate
Centrul de zi Petrești – o casă mai bună pentru 39 de copii cu care viața nu a fost generoasă
Pentru 39 de copii din Petrești centrul de zi care funcționează în subordinea Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului (SPAP) din cadrul Primăriei Sebeș a devenit a doua casă, mai călduroasă, mai curată și, cel mai important, plină de viață.
Zilnic, copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, proveniți din familii cu venituri reduse sau aflate în situații de risc, după terminarea orelor de curs vin la centru unde primesc două mese calde, își fac temele ajutați de educatorii de aici și petrec câteva ore de calitate în compania personalului. Nu de puține ori aici învață să scrie și să citească, dar și cum să folosească apa, săpunul, periuța de dinți, pentru că în cazul unora dintre ei apa curentă reprezintă încă o noutate.
”Misiunea Centrului de Zi Petrești este aceea de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți”, explică Cosmina Voiculescu, coordonator și psiholog al centrului. Și rezultatele se văd întrucât niciunul dintre copiii care au participat la activitățile centrului nu a abandonat școala, terminând cel puțin 8 clase, iar 80% au continuat studiile urmând școli profesionale.
Un alt rol important al Centrului de Zi Petrești este cel de educare a copiilor care în propriile familii nu au exemple de bun comportament. Acestora li se oferă și consiliere psihologică, urmărindu-se astfel prevenirea violenței, foarte răspândită în mediul din care provin. ”Îi încurajăm pe copii să vină și să spună ce probleme au și să rezolve altfel conflictele decât prin violență”, explică Cosmina Voiculescu. De asemenea, copiii care vin la centru au parte de asistență medicală primară dar și de distracție. ”În ultima zi de vineri din fiecare lună îi serbăm pe copiii ai căror zile de naștere au fost în luna respectivă. Fiecare primește câte un tort, i se cântă La mulți ani, uneori avem baloane și coifuri”, povestește coordonatorul Centrului de Zi Petrești, care spune că nu de puține ori s-a întâmplat ca, până să ajungă la centru, copiii să nu fi avut parte nici măcar de un La mulți ani în condițiile în care nici chiar părinții lor nu știu care e data nașterii. Lucrurile bune de aici se întâmplă cu ajutorul a 3 educatori-profesori, a unui psiholog, a unei asistente medicale, a unui asistent social, un bucătar și un administrator.
Centrul de Zi Petrești reprezintă un exemplu de bună practică atât din punct de vedere al organizării (n.r. – centrul a obținut anul trecut licențiere din partea AJPIS Alba și București), dar și al rezultatelor obținute privind prevenirea abandonului școlar și reducerea violenței. ”Punem suflet în tot ce facem”, spune Cosmina Voiculescu că ar fi secretul reușitei.
Ioana PRESECAN

Actualitate
31 iulie – 8 august 2025 o nouă ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, la Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, organizează în perioada 31 iulie – 8 august 2025, în grădina muzeului din Sebeș, cea de-a cincea ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic și va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.
Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.
Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat, urmând a lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.
Îi invităm pe cei interesați să participe la acest workshop să se înscrie până în data de 18 iulie 2025, completând formularul de mai jos. Datorită faptului că numărul de locuri disponibile este limitat, selecția participanților se va face de către organizatori.
Formular de înscriere: https://forms.gle/fA2a1nqyY3iLWs7s8
Actualitate
Accident rutier pe Autostrada A1, în zona nodului rutier Sebeș. Un autoturism a intrat în parapeți
Un accident rutier a avut loc duminică, în jurul orei 13.30, pe Autostrada A1. Un autoturism s-a izbit de parapeți, în zona nodului rutier Sebeș.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, zona nod rutier Sebeș, sens de mers Deva-Sibiu. Este vorba despre 1 autoturism intrat în parapet, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Duminică, 29 iunie 2025: Concert al Fanfarei Petrești
Vara este mai frumoasă în ritmurile Fanfarei Petresti. Așa că, Duminică, 29 iunie 2025, vă invităm la minunatele noastre concerte în aer liber:
Ora 19:00 – Parcul Tineretului, Sebeș
Ora 20:00 – Petrești, Centru
Vă așteptăm cu drag!
Concertele Fanfarei Petresti sunt organizate de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebes și Primăria Municipiului Sebes.