Rămâi conectat

Actualitate

Câștigătorii concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor” – Sebeș – 2020

Publicat

în

Concursul Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor” și-a anunțat câștigătorii ediției 2020.

Comisiile de jurizare ale lucrărilor primite pentru cele două secțiuni ale concursului („Adulți” și „Elevi”), au fost formate din personalități ale vieții cultural-științifice, scriitori, critici literari, artiști plastici, profesori și traducători, care au decis acordarea unui număr de 42 de premii, premii speciale și mențiuni, Marele Premiu al Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, ediția 2020, revenind domnului Dumitru Buțoi din Timișoara.

Reamintim faptul că, anul acesta, Concursul Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor” a înregistrat cifra record de 125 de participanți, cu lucrări trimise pentru domeniile poezie, eseu, traducere și artă plastică (83 la secțiunea „Adulți” și 42 la secțiunea „Elevi”).

Organizatorii transmit felicitări tuturor câștigătorilor și aduc mulțumiri concurenților care și anul acesta, în condiții excepționale, au răspuns favorabil invitației de participare.

Concursul Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, ediția 2020, parte a Festivalului „Lucian Blaga” Sebeș, a fost organizat de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

LISTA CÂȘTIGĂTORILOR CONCURSULUI NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ ȘI ARTĂ PLASTICĂ „LAUDĂ SEMINȚELOR, CELOR DE FAȚĂ ȘI-N VECI TUTUROR” (EDIȚIA 2020)

• SECȚIUNEA ADULȚI

  1. POEZIE:

Marele Premiu al Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor” – Dumitru Buțoi, Timișoara, județul Timiș

Premiul I – Mărioara Moga, Sebeș, județul Alba;

Premiul II – Radu Botiș, Ulmeni, județul Maramureș;

Premiul II – Roxana Diana Toșu, Cluj-Napoca, județul Cluj;

Premiul III – Gela Enea, Craiova, județul Dolj;

Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România-filiala Târgu-Mureș și al revistei „Târnava” – Dan Florea, Cluj-Napoca, județul Cluj;

Premiul Special al revistei „Dacoromania” din Alba-Iulia – Adriana Anușcă, Blaj, județul Alba;

Premiul Special al revistei „Cafeneaua Băniei” și al Editurii Vital Prevent Edit Drăgotești – Ana Drăgoiu, Țânțăreni, județul Gorj;

  1. ESEU:

Premiul I + Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România-filiala Târgu-Mureș și al revistei „Izvoare filosofice” – Pavel Nicolaie, Sfântu Gheorghe, județul Covasna;

Premiul II – Nicolae Suciu, Dumbrăveni, județul Sibiu;

Premiul III – Luminița Cebotari, Cugir, județul Alba;

Premiul Special al revistei „Poesis” din Satu Mare – Iuliu-Marius Morariu, Salva, județul Bistrița-Năsăud;

Premiul Special al revistei „Portal Măiastra” din Târgu-Jiu – Diana Glück, Giera, județul Timiș;

  1. TRADUCERE:

Premiul I – Adriana-Cătălina Grigore, București;

Premiul II – Cezar-Florin Ciobâcă, Botoșani, județul Botoșani;

Premiul III – Georgiana Matei, Niculițel, județul Tulcea;

  1. ARTĂ PLASTICĂ:

Premiul I – Eugen Măcinic, Sebeș, județul Alba;

Premiul II – Irina Vlăsceanu, București;

Premiul II – Gabriel Todică, Fălticeni, județul Suceava;

• SECȚIUNEA ELEVI

  1. POEZIE:

Premiul I – Georgiana-Daniela Muntean, Merghindeal, județul Sibiu;

Premiul II – Nadin-Mihaela Ghileschi, Botoșani, județul Botoșani;

Premiul III – Alexandru Gabriel Lascu, Oradea, județul Bihor;

Premiul Special al revistei „Portal Măiastra” Târgu-Jiu – Andrei Teodor Stârcea, București;

Premiul Special al revistei „Poesis” Satu Mare – Fabian-Ionuț Martin, Florești, județul Cluj;

Premiul Special al revistei „Der Unterwald” Sebeș – Miruna Chirnogeanu, București;

  1. ESEU:

Premiul I – Ozana Balabuc, Zalău, județul Sălaj;

Premiul II – Fabian-Ionuț Martin, Florești, județul Cluj;

Premiul III – Ștefania-Arina Ralea, Sibiu, județul Sibiu;

Mențiune – Ionel Popescu, Slobozia, județul Ialomița;

Mențiune – Florin Zeca, Amara, județul Ialomița; 

  1. TRADUCERE:

Premiul I – Andreea Diana Oprea, Broșteni, județul Mehedinți;

Premiul II – Emilia Teodosiu, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava;

Premiul III – Ionel Popescu, Slobozia, județul Ialomița;

Mențiune – Laura-Claudia Simu, Bucerdea Grânoasă, județul Alba;

Mențiune – Florin Zeca, Amara, județul Ialomița; 

  1. ARTĂ PLASTICĂ:

Premiul I – Miruna Chirnogeanu, București;

Premiul II – Ana Maria Cordoș, Măneciu, județul Prahova;

Premiul II – Alexia Maria Mirișescu, București;

Premiul II – Florin Zeca, Amara, județul Ialomița;

Premiul III – Ancuța-Mădălina Prisecaru, Talpoș, județul Bihor;

Premiul III – Alexia Anais Budin, Târgu-Mureș, județul Mureș;

Premiul III – Sabina Maria Nistor, București.

Actualitate

Mopedist de 72 de ani din Sebeș accidentat de un autoturism condus de un tânăr de 19 ani din Răhău. Bărbatul nu deținea permis de conducere

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc luni, 21 iunie 2021, în Sebeș, unde un bărbat de 72 de ani, care conducea un moped, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 19 ani.

În urma cercetărilor, polițiștii au depistat că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autvehicule.

La data de 21 iunie 2021, în jurul orei 11.00, polițiștii din Sebeș au intervenit pentru soluționarea unui eveniment, soldat cu pagube materiale.

Un bărbat de 72 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un moped, pe strada Mihail Kogălniceanu, din Sebeș, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un tânăr, de 19 ani, din localitatea Răhău.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că mopedistul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Actualitate

În zilele de 23 și 24 iunie 2021, la Sebeș și Petrești are loc sărbătoarea portului tradițional românesc sub genericul „IA mea, mândrIA mea!”

Publicat

în

Cel mai frumos simbol al portului tradițional românesc, IA noastră strămoșească, cea care ne-a dus faima în toată lumea, este în centrul sărbătorii de Sânziene.

„IA mea, mândrIA mea!” este evenimentul care se va derula în zilele de 23 și 24 iunie 2021, la Sebeș și la Petrești, în organizarea Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, într-un frumos parteneriat cu administrația publică locală, școlile din municipiu și o parte din asociațiile care derulează activități în domeniul educației.

Miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 11.00, în Parcul Tineretului din Sebeș, vor da emoție acestei sărbători: Ansamblul Folcloric „Felician Fărcașiu” și Școala de muzică „DoReMi”, două proiecte susținute de Centrul Cultural „L. Blaga” Sebeș, coordonate de Alexandra și Adrian Pamfilie, solista de muzică populară Alina Andrei, grupul de muzică tradițională rromani „GI ROMANO” de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, pregătit de Margareta Iancu, invitați de la Clubul Copiilor Sebeș.

Vom privi cu nostalgie către „Copilăria de altădată”, reflectată într-o expoziție de obiecte și jucării din satul tradițional, pregătită cu mult suflet de muzeograful Carmina Maior.

Vor fi alături de noi, cu expoziția de artă tradițională românească, „Ia, simbol tradițional”, Mariana și Dori Susan.

Ne vom bucura de revederea cu tinerii de la Centrul Ocupațional pentru Persoanele cu Dizabilități al Asociației Diakoniewerk International, care au pregătit, cu mult entuziasm, obiecte decorative.

Toți participanții la evenimentul nostru vor descoperi simbolistica Iei, a Sânzienelor și vor decora ii de poveste la atelierul de lectură și creație „Din mândrIE, coloreaz-o IE!”.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 11.30, în curtea Bisericii Ortodoxe din Petrești, vor răsuna acordurile inspirate de cântecul tradițional românesc ale Fanfarei din Petrești, care va lansa și un compact disc cu prilejul acestei sărbători.

Cele două expoziții de artă tradițională românească – „Copilăria de altădată” și „Ia, simbol tradițional”, precum și expoziția cu vânzare a tinerilor de la Centrul Ocupațional pentru Persoanele cu Dizabilități al Asociației Diakoniewerk International, vor fi prezente și la Petrești, în zi de mare sărbătoare.

Vă invităm, să ne fiți alături și venim cu îndemnul „Din mândrIE, poartă o IE!” Sebeșul cinstește și promovează cultura, valorile și tradițiile românești!

Citește mai mult

Actualitate

Cocoș de munte, intrat în colecția de Științele Naturii încă din anul 1957 – Exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este un exemplar de cocoș de munte (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758), mascul, intrat în colecția de Științele Naturii încă din anul 1957. Pasărea este de dimensiuni mari și a fost naturalizată cu aripile și cu coada strânse.

Face parte din ordinul Galliformes și este o specie de talie relativ mare, cu dimorfism sexual accentuat. Masculul, numit şi „gotcan”, atinge lungimi cuprinse între 74 și 90 cm, inclusiv coada, de cca. 25 cm, fiind cu aproape o treime mai mare decât femela. Acesta își ia zborul foarte zgomotos, cu explozii de bătăi de aripi, dese, întrerupte de planări directe şi lungi. Primăvara are loc o curtare spectaculoasă în care sunt implicați mai mulți masculi care se bat pentru femele, numită „rotitul” cocoșului.

Masculul are capul expresiv, cu un cioc masiv, galben, puternic curbat și cu sprâncene roșii deasupra ochilor. Corpul, la rândul său, este masiv, fiind acoperit cu pene maronii şi cu pete mici albe. Picioarele-i sunt terminate cu degete cu gheare puternice, adaptate la scurmat în solul pădurii. Caracteristic pentru mascul este și coada, pe care, în timpul rotitului, o ridică şi o deschide ca pe un evantai. Femela are coloritul general ruginiu, cu pieptul roșcat şi cu mici pete albicioase pe aripi.

Păsările sunt sedentare și trăiesc în păduri mature de conifere, la noi preferând zonele cu molizi, situate pe teren accidentat şi stâncos, presărat cu tufe cu fructe de pădure, în special afinișuri. Hrana cocoșului de munte depinde de anotimp, astfel iarna şi primăvara consumă mai ales ace de conifere, pentru ca, la începutul verii, să mănânce muguri şi, mai apoi, fructe de pădure. Caracteristic speciei este ingerarea de pietricele care macină în gușă hrana grosieră.

Este foarte posibil ca populațiile de cocoș de munte din Carpații Meridionali să facă parte din subspecia endemică Tetrao urogallus rudolfi, numită astfel în memoria arhiducelui Rudolf de Habsburg (1858-1889), vânător şi ornitolog amator, care remarcase particularitățile exemplarelor din zonă în timpul periplului său în Transilvania din anul 1882.

Cum cocoșul de munte este întâlnit în zona montană înaltă şi în cea situată spre limita forestieră alpină, informațiile despre populațiile existente provin doar de la ocoalele silvice şi de la vânătorii locali. Se află pe Lista Roșie a Speciilor Periclitate IUCN, cu starea de conservare LC (risc scăzut), iar în Europa are un statut de conservare favorabil (Non-SPEC – stabilă).

Cocoșul de munte este o specie de interes vânătoresc şi de aceea protecția mai eficientă a acestuia depinde de conservarea pădurilor de rășinoase în care există locuri de rotit. Acordarea anuală a unui număr restrâns de autorizații pentru vânătoare, calculat pe criterii biologice, ar putea duce la reducerea considerabilă a presiunii cinegetice asupra acestei specii.

Avem plăcerea de a vă invita să descoperiți întreaga colecție de Științele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, care prezintă o parte din bogăția naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator, iubitor de natură, exponate interesante legate de floră, faună, paleontologie şi mineralogie. Expoziția a fost repusă în valoare la finele anului 2020, devenind extrem de atractivă pentru publicul tânăr, pentru elevi și profesori, fiind o opțiune atractivă pentru cursurile de istorie naturală.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes