Rămâi conectat

Actualitate

72 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 17 octombrie 2021, în Municipiul Sebeș și comunele din jurul acestuia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 17 octombrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 254 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 43 au fost atribuite Municipiului Sebeș, 13 comunei Vințu de Jos, 11 comunei Daia Română și câte 1 comunelor Cut, Doștat, Pianu, Săsciori și Șugag.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 17 octombrie 2021, sunt următoarele:

ABRUD – 8 cazuri

AIUD – 18 cazuri

ALBA IULIA – 47 cazuri

BAIA DE ARIEȘ – 4 cazuri

BLAJ – 9 cazuri

CÂMPENI – 4 cazuri

CUGIR – 20 cazuri

OCNA MUREȘ – 3 cazuri

SEBEȘ – 43 cazuri

TEIUȘ – 1 caz

ZLATNA – 1 caz

ALBAC – 5 cazuri

ARIEȘENI – 2 cazuri

AVRAM IANCU – 2 cazuri

BISTRA – 1 caz

BUCERDEA GRÂNOASĂ – 1 caz

BUCIUM – 5 cazuri

CETATEA DE BALTĂ – 4 cazuri

CIUGUD – 6 cazuri

CIURULEASA – 1 caz

CRICĂU – 2 cazuri

CUT – 1 caz

DAIA ROMÂNĂ – 11 cazuri

DOȘTAT – 1 caz

FĂRĂU – 1 caz

GALDA DE JOS – 2 cazuri

GÂRDA DE SUS – 1 caz

HOPÂRTA – 1 caz

IGHIU – 3 cazuri

JIDVEI – 1 caz

LIVEZILE – 2 cazuri

LOPADEA NOUĂ – 2 cazuri

LUPȘA – 1 caz

METEȘ – 1 caz

MIRĂSLĂU – 1 caz

PIANU – 1 caz

RĂDEȘTI – 1 caz

ROȘIA MONTANĂ – 5 cazuri

SĂLIȘTEA – 1 caz

SÂNTIMBRU – 2 cazuri

SĂSCIORI – 1 caz

ȘONA – 6 cazuri

ȘPRING – 1 caz

STREMȚ – 1 caz

ȘUGAG – 1 caz

VADU MOȚILOR – 2 cazuri

VALEA LUNGĂ – 2 cazuri

VINȚU DE JOS – 13 cazuri

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 1 caz

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate în total 739 de teste, 355 de teste PCR și 384 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 304.759, mai exact, 270.985 de teste PCR și 33.774 de teste rapide.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Luni, 22 aprilie 2024, copii din Sebeș au sărbătorit „ZIUA PLANETEI PĂMÂNT”

sebesinfo.ro

Publicat

în

„Ziua Pământului”, sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie, este un moment dedicat recunoașterii și aprecierii planetei noastre, dar și un prilej de a sensibiliza publicul cu privire la importanța protecției mediului înconjurător. Această zi ne reamintește de responsabilitatea colectivă de a promova armonia cu natura și de a susține un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

În acest sens, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș organizează o serie de activități în parteneriat cu instituțiile școlare, grădinițe și școli, pe parcursul întregii săptămâni, denumită „Săptămâna verde”.

Astăzi, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unui eveniment special dedicat celebrării „Zilei Planetei Pământ”. Sala de conferințe a fost transformată într-un adevărat atelier al naturii, un loc plin de culoare și creativitate, cu mese împodobite cu ghivece de lut și plante, pregătite pentru a fi transformate în adevărate capodopere.

 Evenimentul a debutat cu o sesiune de informare despre importanța zilei de 22 aprilie, sensibilizând participanții asupra unor aspecte privind biodiversitatea, protecția mediului și reducerea poluării. Împreună cu primarul orașului, Dorin Nistor, care a fost prezent pentru a împărtăși cu cei mici importanța protejării mediului înconjurător, copiii au descoperit secretele fascinante ale Pământului și au înțeles cât de important este să-l păstrăm într-o stare sănătoasă și echilibrată. Sub privirile pline de entuziasm ale elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeș,  tinerii talentați de la Școala de Muzică „DoReMi” (proiect susținut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonatori prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) au creat o atmosferă plină de energie pozitivă și bună-dispoziție. Cu toții s-au reunit într-un atelier de creație, unde copiii au avut oportunitatea să-și pună imaginația la lucru și să picteze ghivece, transformându-le în opere de artă, pline de culori vibrante și motive inspirate din natură. Îndrumați de doamnele învățătoare, micuții artiști și-au exprimat creativitatea într-un mod unic și personal, transformând obiectele simple în adevărate bijuterii ale naturii.

Prin implicarea activă a tuturor participanților și explorarea creativă a temei „Ziua Pământului”, evenimentul a devenit o ocazie de învățare și un moment de conștientizare a responsabilității noastre față de mediul înconjurător și de necesitatea protejării acestuia pentru generațiile viitoare.

Cu inimile pline de bucurie, copiii au plecat acasă cu ghivecele lor personalizate cu plante și cu surprize dulci, dar și cu promisiunea de a continua să îngrijească planeta Pământ în fiecare zi.

Peste 1450 de elevi care învață în clasele 0-IV la școlile din Sebeș au primit astăzi ghivece și plante din partea municipalității, pentru a susține activitățile educative din „Săptămâna verde”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024: Peste 900.000 de romani își serbează onomastica în 23 aprilie | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Români care îşi sărbătoresc onomastica – Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe 2024 | sebesinfo.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume care îşi sărbătoresc ziua de Sfântul Gheorghe

Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Citește și: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 25 aprilie 2024: Conferință Spirituală la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Avem plăcerea de a vă invita, în pragul sărbătorilor pascale, la conferința spirituală „Respirația Sufletului”, pe care o dăruim comunității locale alături de duhovnicii Iustin Miron și Pantelimon Șușnea, de la Mănăstirea Oașa, însoțiți de actorul Florin Coșuleț. Întâlnirea de suflet va avea loc joi, 25 aprilie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Pricesne și momente muzicale cu:

– Ion Roman – artist popular
– Asociația Tinerilor de pe Valea Sebeșului
– Grupul vocal „Felician Fărcașiu” și Adina Hada

Accesul publicului este liber.

Prezența Dumneavoastră ne onorează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes