Rămâi conectat

Actualitate

Niciun consilier local rom în Alba Iulia şi Sebeş, oraşele cu cele mai numeroase astfel de comunităţi

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Recent, liderii Partidei Romilor din judeţul Alba s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza activitatea prestată în comunităţile de care răspund.

romiPreşedintele Sucursalei judeţene Alba, Ilie Petru, a dat citire unui raport asupra modului în cares-a sărbătorit Ziua Romilor în judeţ şi a problemelor cu care se confruntă romii. Prima dată, ziua de 8 aprilie a fost sărbătorită în municipiul Alba Iulia în anul 2008, în şanţurile Cetăţii, acţiune la care au participat circa 5000 – 6000 de romi din judeţul Alba. Toţi romii din judeţ s-au deplasat din municipii, oraşe şi comune cu autobuze, aproape 60 la număr. Sărbătoarea a fost în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia. Mulţumim domnului primar Mircea Hava, domnului viceprimar Paul Voicu, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, pentru buna colaborare, precum şi deputaţilor şi senatorilor PDL prezenţi.
Din 2008 şi până în anul 2015, sărbătoarea de 8 aprilie s-a desfăşurat în municipiul Sebeş, în Parcul Arini. Fostul primar al municipiului Sebeş, Mugurel Sârbu, nu a binevoit să ne sprijine conform Legii 66/2006, dar cu ajutorul Partidei Romilor Bucureşti s-a sărbătorit ziua de 8 aprilie cu 2000 – 2500 de persoane din comunităţile romilor din judeţ şi am fost ajutaţi cu autobuze de primarii din: Aiud, Blaj, Jidvei, Roşia Montană, Avram lancu, Scărişoara, Câlnic, Zlatna, care au fost foarte aproape de liderii din comunitatea lor. În anul 2015, mulţumim şi domnului primar al municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, care ne-a ajutat după posibilitatea pe care a avut-o. Ne pare rău că directorul economic al primăriei, Luminiţa Toma, de câte ori am solicitat-o, ne-a respins şi nu a ţinut cont de Legea 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca sărbătoarea etniei romilor din România, publicată în Monitorul Oficial, partea I nr. 276/28.03.2006. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, care permite administraţiei publice centrale şi locale să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări publice în acest sens. Sperăm ca în 2016 să nu se mai facă discriminări.
Facem un apel către toţi romii din judeţul Alba să revină la normal şi să realizeze o dată pentru totdeauna că atunci când se deplasează din casele lor spre secţiile de votare, trebuie să-şi voteze consilierii lor în primării, pentru că actualii consilieri au o invidie pe ţiganii noştri şi nu le aprobă nimic în consiliile locale. Aceasta este din cauza noastră, a ţiganilor, pentru că nu am votat consilierii noştri romi. Îi rugăm pe toţi romii din judeţul Alba să nu permită primarilor, indiferent de apartenenţa politică, să mai intre în cartierul lor cu mâncare, băutură, pixuri, brichete, pentru că poliţia este pe fir. Suntem siguri că Inspectoratul Judeţean de Poliţie, domnul chestor loan Căbulea, împreună cu cei doi adjuncţi, loan Rus şi domnul Crişan – vor face ordine în acest sens. Am înţeles că sunt circa 5-6 candidaţi pentru funcţia de primar în municipiul Sebeş şi doi independenţi. Sigur că vor să pună mâna pe ciolan şi să nu facă nimic în municipiul Sebeş, aşa cum a fost primarul Mugurel Sârbu, care a fugit numai după funcţie şi acum am înţeles că mai vrea să candideze pentru Primăria municipiului Sebeş, să-şi mai privatizeze, pe lângă „gălbenele”, o altă afacere, ca să câştige mai mult decât are, pentru că firma pe care o are am înţeles că este în insolvenţă. Pentru cei care vor candida pentru funcţia de primar în municipiul Sebeş îşi vor spune cuvântul cei 32.000 de locuitori care se vor deplasa spre secţiile de votare. Toţi cetăţenii municipiului Sebeş sunt indignaţi de ce s-a întâmplat în Parcul Arini din municipiu şi mai ales regretă frumuseţea ştrandului de acum 25 de ani, care astăzi este de nerecunoscut, iar Mugurel Sârbu a distrus toată distracţia care a fost în spatele hotelului NIKY. Acolo se mai deplasau cetăţenii municipiului Sebeş pentru a se mai relaxa. Acum, acolo este un loc ruşinos.

Consiliul Director al Partidei Romilor „Pro Europa”, Sucursala judeţeană Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

A început cea de-a XLIV-a ediție a Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de la Sebeș și Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

De 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu și Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi. Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură a artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Motociclist de 32 de ani din Sebeș, rănit într-un accident rutier produs la Alba Iulia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 15.30, pe B-dul. Încoronării din Municipiul Alba Iulia, un bărbat de 29 de ani, din comuna Doljesti, județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă de un bărbat de 32 de ani, din Municipiul Sebeș.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 19 mai 2024: Întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

În grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, din Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, poetul și scriitorul Mircea Dinescu, urmează să lanseze volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni.”

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”. Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes