Învățământ-Cultură
Sebeşul s-a transformat în centru academic naţional în domeniul prelucrării lemnului
Olimpiada interdisciplinară tehnică de la Sebeş, desfăşurată cu sprijinul Liceului Tehnologic Sebeş şi al Companiei Kronospan Sebeş, în calitate de sponsor principal, s-a încheiat după patru zile de concurs în care elevii liceelor din Prahova, Satu Mare, Neamţ şi Vrancea au demonstrat cele mai avansate cunoştinţe în domeniul prelucrării lemnului.
Elevi de liceu din 23 de judeţe ale ţării s-au înscris la olimpiada de anul acesta – prima competiţie naţională de profil de o asemenea anvergură. Liceul Tehnologic din Sebeş a câştigat drepturile de organizare pe baza participării cu succes la olimpiadele anterioare, de unde elevii sebeşeni s-au întors cu premii şi diplome importante. Începând din anul 1995 şi până în 2014, reprezentanţii Liceului Tehnologic din Sebeş au luat peste 20 de premii la concursurile naţionale şi judeţene din aria de expertiză tehnologică. Câştigătorii au plecat acasă cu premii importante oferite de Kronospan Sebeş, principalul pilon local în industria prelucrării lemnului: ceasuri, tablete, telefoane smart sau căşti audio multifuncţionale. “Este prima experienţă de acest gen şi s-a dovedit a fi una plăcută. Vreau să particip şi la anul şi să câştig locul I. Planul meu este să urmez Facultatea de design interior şi să contribui la dezvoltarea industriei lemnului. Fără lemn nu am avea nici mobilier de calitate şi nici sursă de energie şi căldură”, spune Corneliu Cristea, de la Liceul tehnologic agro-montan „Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte, judeţul Prahova. Corneliu Cristea a fost câştigătorul locului I la clasa a XI-a. Şi Vasile Titire, de la Liceul tehnologic „Simion Mehedinţi” din Vidra, judeţul Vrancea, câştigătorul locului I la clasa a XII-a, a fost la fel de încântat de participarea la Olimpiadă.
“Sunt foarte fericit că am ajuns la această etapă, cea naţională, şi entuziasmat, în acelaşi timp, că am luat locul I. Am participat şi anul trecut, dar fără să iau vreun premiu. Anul acesta m-am pregătit din timp pentru a-mi atinge ţelul – premiul I – şi am reuşit”. Olimpiada interdisciplinară a transformat săptămâna trecută Sebeşul în centrul academic naţional în domeniul prelucrării lemnului. Toţi cei implicaţi în organizarea competiţiei îşi asumă angajamentul ca şi la anul să continue eforturile de implementare a acestui proiect. “Ne dorim să-i sprijinim pe viitorii specialişti în prelucrarea lemnului, iar rezultatele de anul acesta ne confirmă faptul că sunt mulţi aceia care vor cu adevărat să aibă o carieră de succes în domeniu. Este important să înţelegem cu toţii că educaţia academică a tinerilor şi pregătirea lor riguroasă sunt cele mai importante garanţii pentru viitorul nostru”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebeş. Olimpiada de anul acesta a continuat o tradiţie locală veche de sute de ani, meseria prelucrării lemnului fiind înrădăcinată mai cu seamă după anul 1900, când a devenit îndeletnicire predată din tată în fiu. Prima fabrică de PAL din zonă a fost ridicată în anul 1965, iar industria a cunoscut o evoluţie importantă în ultimii 50 de ani.

Învățământ-Cultură
Nicoleta Bogdan, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș a obținut a doua cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională
Eleva Nicoleta Bogdan, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, a obținut la Evaluarea Națională 2025 media 9,92, cu nota 10 curat la Matematică și 9,85 la Limba și Literatura Română. Se situează astfel pe locul al doilea în clasamentul pe județ, la egalitate cu un alt elev.
Tânăra a declarat că examenul a fost pentru ea o experiență de neuitat: „A fost mult de muncă, dar într-un final roadele au ieșit la iveală cu rezultate incredibile pentru mine. Aflarea rezultatelor a fost ceva ce m-a șocat, tot ce contează e să ai multă ambiție și să crezi în tine”.
Nicoleta spune că pe lângă pregătirea individuală a luat și meditații: „Le mulțumesc profesorilor îndrumători care m-au ajutat foarte mult. Pentru mine a fost puțin mai greu la română pentru că nu mă înțeleg atât de bine cu ea și a trebuit să muncesc mai mult pentru a avea niște rezultate bune. La matematică a fost ceva mai ușor pentru că îmi place foarte mult materia și am învățat cu drag și chiar contează să îți placă atunci când înveți”.
La liceu, tânăra și-ar dori să studieze științele naturii, dar spune că ia în calcul și profilul de matematică-informatică, în cadrul Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș.
Colegilor mai mici, Nicoleta le dorește mult succes și să nu se dea bătuți: „Să învățați și totul va fi bine!”, transmite adolescenta din Sebeș.
Învățământ-Cultură
Carla Drăgoi, elevă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș a obținut cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională
Cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională 2025, a fost obținută de o elevă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.
Este vorba de Carla Drăgoi, care a obținut media 9,95. Ea a obținut 10 curat la Limba și literatura romănă și 9,90 la Matematică.
Carla Drăgoi a absolvit gimnaziul în clasa a VIII-a B la colegiul din Sebeș, fiind șefă de promoție cu media 10 în toți anii de gimnaziu.
Învățământ-Cultură
O singură medie de 10, la sesiunea de Bacalaureat iunie 2025, în Sebeș. Vezi cine a obținut-o
Zara Negură, absolventă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, profilul Matematică-Informatică, este una din cele două eleve din județul Alba care a obținut media zece la Bacalaureat 2025.
Reușita elevei din Sebeș este cu atât mai remarcabilă cu cât Zara a trebui să recupereze materia predată timp de un an, perioadă în care a fost plecată prin programul FLEX în SUA, unde a învățat la o școală de stat alături de elevi americani.
Zara a dat Bacalaureatul la Limba și Literatura Română, Matematică și Fizică și declarat că examenul i s-a părut în general destul de ușor, cu toate că a avut emoții la proba de limba și literatura română: „Am avut ceva emoții la română, dar mi-a plăcut subiectul care a picat și a fost bine până la urmă”.
Tânăra absolventă s-a pregătit intensiv pentru examenul de Bacalaureat 2025, prin foarte multă muncă și dedicare: „Eu am fost plecată anul trecut în SUA și mi-a fost mai greu să recuperez materia pe un an, dar am reușit cu ajutorul profesorilor, cărora le și mulțumesc pe această cale că m-au ajutat și reușit să recuperez materia”.
Pe viitor, Zara vrea să studieze ingineria biomedicală la o universitate din Irlanda: „Acesta a fost unul din motivele pentru care am muncit atât de mult, la admitere contând media de la Bacalaureat. Dar am învățat foarte mult și pe parcursul anilor”, a mărturisit tânăra din Sebeș.
De asemenea, Zara a fost șefă de promoție la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, absolvind cei patru ani de liceu cu media 9,96: „Am avut o singură medie de 9 în toți cei patru ani, în clasa a XII-a. La admitere vor conta mediile din liceu și media la Bacalaureat, nu voi da examen de admitere, doar CV-ul meu”, mai spune eleva.
Vestea că a obținut una din cele două note de 10 din județul Alba a bucurat-o nespus pe Zara: „Sunt foarte fericită, dar și foarte recunoscătoare pentru că am depus foarte mult efort anul acesta, dar împlinită pentru că toată această muncă a fost răsplătită de acest rezultat. Mai mult, această medie mă va ajuta să ajung acolo unde îmi doresc să studiez”. a concluzionat eleva de 10 de la Sebeș.