Știri din zonă
SC APA CTTA SA a primit undă verde pentru construcția unei microhidrocentrale pe Râul Sebeș
Consilierii judeţeni au adoptat în cadrul ședinței de astăzi, în unanimitate, proiectul de hotărare pentru aprobarea transmiterii către S.C. APA C.T.T.A. S.A. Alba a documentaţiei tehnico-economice faza Studiu de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investitii “Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti ”, având valoarea contabilă de 28.520 lei.
Este vorba despre o investiție evaluată la circa 1 milion de euro, bani proveniți din fonduri proprii ale Consiliului Județean Alba, pentru construirea unei microhidrocentrale pe râul Sebeș, la Petrești.
În luna iulie, consilierii județeni au aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti”, proiectul fiind “transmis” astăzi către SC APA CTTA SA, operatorul județean de furnizare a serviciilor de apă și canalizare, societate a cărui acționar majoritar este CJ Alba, care se va ocupa de acum înainte de implementarea investiției.
Potrivit raportului de specialitate al proiectului, “în cadrul obiectivului de investiţii „Dezvoltarea alimentării cu apă potabilă a localităţilor aferente sistemului zonal al judeţului Alba, sursa raul Sebeş”, s-a executat şi Staţia de pompare de intervenţie pentru asigurarea apei brute necesare funcţionării continue a Staţiei de tratare Petreşti,
Staţia de tratare Petreşti este destinată tratării apelor brute in vederea realizării serviciului de alimentare cu apa potabilă a consumatorilor casnici si industriali din judeţul Alba.
Funcţionarea acestor investiţii presupune inclusiv disiparea prin echipamente specifice a unei cantităţi de energie datorate diferenţelor de nivel, deci a unui potenţial energetic care poate fi exploatat.
In vederea valorificării acestui potenţial s-a elaborat de către S.C. ISPH Project Development S.A. studiul de fezabilitate „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti”.
La data de 30 aprilie 2014 contractul s-a incheiat prin ajungere la termen, fiind prestate serviciile de proiectare prevăzute in faza I – elaborarea Studiului de fezabilitate, studii de specialitate necesare după caz, documentaţii pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de urbanism
Ţinand cont de faptul că Staţia de pompare de intervenţie, conform Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, Anexa nr. 2, este dată spre folosinţa operatorului SC APA C.T.T.A. SA, soluţia identificată este de a transmite aceste documentaţii către SC APA C.T.T.A. SA Alba, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti
Finanţarea in continuare a necesarului de servicii si lucrări pentru punerea in funcţiune a obiectivului de investiţii se va asigura din surse identificate de către SC APA C.T.T.A. SA Alba.”
Puterea instalată va fi de 192 kw, iar energia medie anuală produsă va fi de 1620 MWh/an.
Valoarea totală a investiţiei „Microcenirală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti ” este de 3.905.954 de lei cu TVA inclus.
Durata de execuţie estimată de proiectant este de 12 luni, in condiţiile asigurării surselor de finanţare.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Bărbat de 34 de ani cercetat de polițiști, după ce a furat tablă de cupru, din curtea unei biserici din Vințu de Jos
Joi, 15 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 34 de ani, din municipiul Timișoara, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că, în noapte de 28/29 aprilie 2025, bărbatul ar fi pătruns în incinta unei biserici aflate în construcție, în comuna Vințu de Jos, ocazie cu care ar fi sustras 15 rulouri de tablă de cupru.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca