Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Proiectul „Citiți-l pe Eminescu, nu-l comemorați!”, cea de-a VI-a ediție la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ziua Culturii Naționale coincide, începând din data de 15 ianuarie 2011, cu celebrarea nașterii poetului nostru național, Mihai Eminescu. Lucru deloc întâmplător, deoarece este perioada în care ne amintim că românul s-a născut poet.

„Elevii de azi sunt din ce în ce mai demotivați atunci când este vorba de lectura individuală, așa că am găsit o metodă alternativă de a-i atrage să facă acest lucru într-un mod plăcut, dar și util: o activitate de tip puzzle prin care elevii să facă cunoștință cu opera lui Eminescu într-un mod inedit. Au primit dimineață la intrarea în școală răvașe cu strofe din diverse poezii eminesciene, iar timpul pauzelor din cursul programului școlar au căutat strofele lipsă primite de colegi, reconstituindu-le. Apoi împărțiți pe echipe au rezolvat probe scrise și orale despre opera și viața poetului”, a precizat coordonatoarea proiectului, prof. Diane Popa.

La desfășurarea și derularea proiectului: „Citiți-l pe Eminescu, nu-l comemorați!” au participat doamnele profesoare de limba și literatura română: Tibu Corina; Liana Miclăuș;  Bota Minodora; prof. Cornelia Cosma și doamna bibliotecară, Magda Maria care a înregistrat pe un portativ muzical împreună cu Manica Monica poezii celebre din repertoriul nemuritorului poet.

Astfel, aproape toți elevii din clasele V-XII, personalul didactic și nedidactic de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș  au participat la o sesiune de lectură colectivă. Elevii s-au implicat activ, îmbunătățindu-și calitățile de comunicare, negociere și sinteză. Prin această activitate s-a urmărit promovarea culturii naționale, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea gustului pentru lectura individuală, dar și colectivă, și nu în ultimul rând, întâlnirea cu poezia lui Eminescu prin intermediul unei lecții deschise.

Obiectivele proiectului au vizat următoarele aspecte: stabilirea unei relații de prietenie și colaborare între elevii școlii; promovarea valorilor culturale autentice; formarea unei atitudini pozitive față de lectură; încurajarea cunoașterii operei lirice a lui Eminescu.

Activitățile au presupus ca șase elevi din clasa a VI-a să pregătească răvașele cu strofe din poeziile eminesciene; să distribuie la intrarea în școală tuturor elevilor de la gimnaziu, răvașe cu strofe din Eminescu în dimineața zilei de 12.01.2022; elevii de la Liceul cu Program Sportiv ,,Florin Fleşeriu Sebeş au reconstituit unele din poeziile reprezentative din opera lui Eminescu printr-o activitate de tip puzzle, adică au căutat strofele lipsă la colegii din celelalte clase pentru a reface apoi poezia pe un format A4; primii trei care au reconstituit poezia au fost recompensați cu trei cărți de referință pentru activitatea lor școlară; elevii din clasele V-VII au realizat imagini cu scene inspirate de versurile eminesciene pe care le-au extras din cutia cu răvașe;

La sfârșitul activității elevii au fost capabili să recunoască poezii reprezentative din lirica eminesciană; să identifice perioada în care se celebrează poetul national, Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) să descopere mesajul poeziilor eminesciene îndrumați de profesoarele de limba și literatura română; să lucreze în echipă; să reconstituie strofe din poeziile eminesciene; să se familiarizeze cu unele poezii din lirica eminesciană; să ducă la bun sfârșit o sarcină;să respecte termenul unei sarcini; să se încadreze în timp; să-și dezvolte gustul pentru lectura poeziilor lui Eminescu.

Elevii premiați au fost: Bota Cătălina; Bota Carina; Faur Nicolae; Rupa Nicholas, Bumbu Nicolae, Șamu Ioana; Bumbu Ayden Hănțulescu Anastasia, Chira Karicia, Ciocea Briana, Manițiu Alexandru, Cîmpan Darius, Tănas Daria, Moldovan Georgiana, Opincariu Alex, Opincariu Andrei, Voic Adriana, Popa Alex,  Hănțulescu Teodora, Iosua.

Produsele finale ale acestui proiect au fost: poezii reconstituite din lirica eminesciană; expoziție colectivă cu lucrări inspirate din versurile lui Eminescu; planșe cu poezii reprezentative din lirica marelui poet.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Învățământ-Cultură

Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă

sebesinfo.ro

Publicat

în

Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.

Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților

sebesinfo.ro

Publicat

în

Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.

La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).

Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).

„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate foarte bune obținute de elevii Liceului Tehnologic Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei din Aria Curiculară „Tehnologii” – Industrie Textilă și Pielărie

sebesinfo.ro

Publicat

în

În perioada 23-26 aprilie 2025, a avut loc, la Câmpia Turzii, OLIMPIADA DIN ARIA CURRICULARĂ „TEHNOLOGII”, INDUSTRIE TEXTILĂ ȘI PIELĂRIE, FAZA NAȚIONALĂ. Liceul Tehnologic Sebeș a fost reprezentat, cu mândrie, de 3 elevi:

– Gălățan Nicolae Mugurel –  clasa a XI-a D;

– Andor Debora – clasa a XII-a C;

– Lazăr Monica – clasa a XII-a C.

Eleva ANDOR DEBORA a obținut PREMIUL III la faza națională a concursului. De pregătirea elevilor s-au ocupat doamnele profesoare Cîmpean Didina și Maniu Daniela.

De asemenea, în data de 12 aprilie 2025, elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș au participat la FESTIVALUL REGIONAL „ADRIANA POPA”, desfășurat la Sibiu, unde au obținut premii la diferite secțiuni:

– FLOREA ANA GEORGIANA și MĂRAR AMALIA – LOCUL II –  coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Cîmpean Didina;

– DAMIAN LOREDANA și GHENESCU NICOLA – LOCUL I – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Maniu Daniela;

– DURDUC CĂLIN, MĂRGINEAN ALIN și PITARCĂ ANDREI – LOCUL I – coordonator prof. Maniu Daniela.

La CONCURSUL „VALENȚE CULTURALE ALE SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ” au obținut:

– BARB CARINA și GRĂDINARU DARIA – PREMIUL II – coordonator prof. Cîmpean Didina

– FURDUI RAUL și CĂLIN GEORGE – PREMIUL III – coordonator prof. Kellinger Marcel

– MANOLACHI DIANA și POPESCU ANDREEA – PREMIUL III – coordonator prof. Maniu Daniela.

FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes