sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Obicei vechi de sute de ani la Şugag: “Statu’ la vase în lunea Paştelui”

Obicei vechi de sute de ani la Şugag: “Statu’ la vase în lunea Paştelui”

Publicat în 15.04.2014 la ora 21:39

Statu-la-vase-in-lunea-pasteluiUn obicei de unic, vechi de sute de ani, se va desfășura în a doua zi de Paște în comuna Şugag din judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii localnici căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor.

Aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, vor participa 14 perechi de tineri, proaspăt însurăţei.

După slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut,  îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită,  să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.

Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” au început deja odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.

Cele 14 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2013 – 2014 ce vor lua parte la manifestare sunt: Camelia  Diana şi Ioan Jinar, Nicoleta şi Ioan Lucan, Liana şi Adrian Jinar, Nicoleta şi Dănuţ Nicoară, Carmen şi Mihai Moga, Maria şi Dumitru Sora, Maria şi Ioan Cernat, Ana şi Andrei Jinar, Ana şi Nicolae Iacob, Maria şi Ionuţ Ghiorghioiu, Roxana şi Pavel Achimescu, Bianca şi Ioan Cata, Maria şi Iulian Ghiban, Maria şi Dumitru Ştefănescu.

Evenimentul va începe luni la ora 11.00 şi se va încheia la ora 20.00,  cu dans şi distracţie pentru toţi tinerii, căsătoriţi sau nu.

Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.