Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Marea Unire în Anul Centenarului – celebrată la Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII „Lucian Blaga” din Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

Piesa  „Aniversare de Centenar”, l-a avut ca protagonist pe Moș Gheorghe, un bătrân născut în aceeași zi cu „România dodoloață”

Şcoala cu clasele I- VIII  „Lucian Blaga” din Lancrăm, a găzduit în data de 28 noiembrie anul acesta , un eveniment plin de semnificaţie şi încărcătură sufletească, consacrat actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

Manifestarea a fost organizată de către profesoara de Limba şi literatura română – Cunţan Mariana, în colaborare cu profesorii Păcurariu Ioan, Noza Mirela, Radu Andra, Apolzan  Cristina, Luduşan Sanda , Ordean Monica şi  Dragoş Luana.

Sub genericul “Marea Unire în Anul Centenarului “, elevii claselor primare îndrumaţi de  învăţătoarea  Petruţa Bianca şi elevii claselor a VII- a şi a VIII -a, au prezentat  o piesă de teatru adecvată zilelor noastre intitulată “ Aniversare de Centenar” .

Piesa a avut un real succes îmbinând atmosfera patriotică de odinioară cu cea de azi când tinerii îşi caută rostul pe alte meleaguri dar nu-şi uită originea şi neamul. Atât cei mici cât şi cei mari au intrat în pielea personajelor şi au reuşit să aducă zâmbetul dar mai ales emoţia pe feţele invitaţilor spectatori. Au venit părinţii şi bunicii copiilor să-i vadă iar ca invitate speciale au participat doamnele Bădilă Zorina şi Mândroc Lorena – director respectiv director adjunct la Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu” – Sebeş .  Şi ca să fie totul ca la carte, actorii s-au bucurat şi  de o masă tradiţională atent pregătită întregind astfel decorul piesei.

Protagonistul scenetei,  moş Gheorghe, un biet bătrân născut în aceeaşi zi cu “România dodoloaţă”, este profund impresionat  că la aniversarea lui au venit acasă copiii plecaţi peste hotare. Cu soţi, soţii din alte ţări, cu toţii i-au cântat în limba noastră “La mulţi ani “. Bucuria a fost însă şi de partea străinilor care au fost întâmpinaţi la poartă cu steagurile ţărilor de origine.  Întălnirea a fost emoţionantă ână în momentul când moş Gheorghe a fost rugat să plece din România pentru un trai mai bun.

De aici încolo totul a prins un ton dramatic deoarece a părăsi o ţară nu e lucru uşor şi lesne e de înţeles că un bătrân cât un veac nu poate pleca lăsând în urmă meleagurile şi amintirile care au săpat urme adânci în sufletul său.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Învățământ-Cultură

Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.

Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UniversitățiiBabeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.

Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind impresionezesi se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă

sebesinfo.ro

Publicat

în

Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.

Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților

sebesinfo.ro

Publicat

în

Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.

La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).

Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).

„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes