sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Marea Unire în Anul Centenarului – celebrată la Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII „Lucian Blaga” din Lancrăm

Marea Unire în Anul Centenarului – celebrată la Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII „Lucian Blaga” din Lancrăm

Publicat în 29.11.2018 la ora 16:14
   

Piesa  „Aniversare de Centenar”, l-a avut ca protagonist pe Moș Gheorghe, un bătrân născut în aceeași zi cu „România dodoloață”

Şcoala cu clasele I- VIII  „Lucian Blaga” din Lancrăm, a găzduit în data de 28 noiembrie anul acesta , un eveniment plin de semnificaţie şi încărcătură sufletească, consacrat actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

Manifestarea a fost organizată de către profesoara de Limba şi literatura română – Cunţan Mariana, în colaborare cu profesorii Păcurariu Ioan, Noza Mirela, Radu Andra, Apolzan  Cristina, Luduşan Sanda , Ordean Monica şi  Dragoş Luana.

Sub genericul “Marea Unire în Anul Centenarului “, elevii claselor primare îndrumaţi de  învăţătoarea  Petruţa Bianca şi elevii claselor a VII- a şi a VIII -a, au prezentat  o piesă de teatru adecvată zilelor noastre intitulată “ Aniversare de Centenar” .

Piesa a avut un real succes îmbinând atmosfera patriotică de odinioară cu cea de azi când tinerii îşi caută rostul pe alte meleaguri dar nu-şi uită originea şi neamul. Atât cei mici cât şi cei mari au intrat în pielea personajelor şi au reuşit să aducă zâmbetul dar mai ales emoţia pe feţele invitaţilor spectatori. Au venit părinţii şi bunicii copiilor să-i vadă iar ca invitate speciale au participat doamnele Bădilă Zorina şi Mândroc Lorena – director respectiv director adjunct la Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu” – Sebeş .  Şi ca să fie totul ca la carte, actorii s-au bucurat şi  de o masă tradiţională atent pregătită întregind astfel decorul piesei.

Protagonistul scenetei,  moş Gheorghe, un biet bătrân născut în aceeaşi zi cu “România dodoloaţă”, este profund impresionat  că la aniversarea lui au venit acasă copiii plecaţi peste hotare. Cu soţi, soţii din alte ţări, cu toţii i-au cântat în limba noastră “La mulţi ani “. Bucuria a fost însă şi de partea străinilor care au fost întâmpinaţi la poartă cu steagurile ţărilor de origine.  Întălnirea a fost emoţionantă ână în momentul când moş Gheorghe a fost rugat să plece din România pentru un trai mai bun.

De aici încolo totul a prins un ton dramatic deoarece a părăsi o ţară nu e lucru uşor şi lesne e de înţeles că un bătrân cât un veac nu poate pleca lăsând în urmă meleagurile şi amintirile care au săpat urme adânci în sufletul său.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.