Învățământ-Cultură
Fraţii români s-au reunit la Sebeş
Recent reactivatul Despărţământ ASTRA „Vasile Moga” Sebeş a găzduit, în perioada 31 iulie – 6 august, Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”, la care au participat copii şi tineri din Raionul Anenii Noi, coordonaţi de istoricul Octavian Zelinski, preşedintele Despărţământului ASTRA „Alexandru Boldur” Anenii Noi.
Tabăra „Acasă la noi” a debutat în data de 31 iulie 2015, cu primirea oaspeţilor, precum şi cu deschiderea festivă la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în prezenţa conducerii şi a reprezentanţilor Despărţământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeş, a celor ce au sprijinit proiectul. Cuvântul de bun venit a fost rostit de Mihai Groza, preşedintele despărţământului, de prof. Adina Sorohan – vicepreşedinte, de prof. Nicolae Afrapt şi de Octavian Zelinski, preşedintele Despărţământului „Alexandru Boldur” Anenii Noi, care a prezentat tinerii din raion. Elevii au primit un mic cadou din partea doamnei Liana Goţa, apoi evenimentul a continuat cu vizitarea Galeriilor de Artă “Eugen Măcinic” şi cu o seară petrecută la familia Groza. În cea de-a doua zi, tinerii au vizitat oraşul Sebeş, Cetatea medievală, Biserica Evanghelică, turnurile de apărare, Mănăstirea franciscană, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm. În a treia zi, oaspeţii au participat la Sfânta Liturghie, la Biserica Ortodoxă „Învierea Domnului” din Sebeş, oficiată de preoţii Gheorghe Crişan şi Ioan Galaţă. A fost vizitată Cetatea Câlnic, iar apoi cea de la Gârbova. În zilele următoare, tinerii au vizitat Biserica greco-catolică „Sfânta Cruce” din Sebeş, unde au fost întâmpinaţi de părintele Florin Gatea, apoi au pornit pe Valea Sebeşului, la barajul de la Tău, la Oaşa, Piatra Jidovului etc., a urmat o excursie la Râpa Roşie, la gaura hoţilor. Tinerii au vizitat şi municipiul Alba Iulia – Cetatea Alba Carolina, Catedrala romano-catolică, Catedrala Reîntregirii, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, Şanţurile cetăţii şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba. Oaspeţii au revenit la Sebeş, la Biserica Evanghelică, unde au admirat dansurile tradiţionale săseşti pregătite de tinerii coordonaţi de Ana Maria Dahinten. Ultima zi a taberei a fost rezervată discuţiilor şi festivităţii de închidere a evenimentului. La reuşita taberei au contribuit SC Elis Pavaje-Petreşti, Kronospan Sebeş, Alpin 57 Lux, Beneti, Miva-Construct, Arena Bike, Foto Pronto, Sibaris, Pavel Pam, Complexul Turistic Elegant, Parohiile Ortodoxe I şi II Sebeş, Delia Crişan, Cornel Bogdan, Samuel Ştefan, Maxim Morariu, Petre Pienariu, Eugen Măcinic, Claudiu Fechete, Gheorghe Crişan, Ioan Galaţă, Cosmin Piţu, Marcel Jardă şi Pavel Opincariu.
A. D. T.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.