Rămâi conectat

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena. În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica | sebesinfo.ro

sampanieSfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Sfântul Constantin şi Elena

 Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin şi Elena

 Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 6 octombrie 2023, Sebeșul va găzdui cea de-a XV-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice „Multiculturalitate şi patrimoniu istoric în Transilvania”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 6 octombrie 2023, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 51 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în cadrul căreia va fi prezentată una dintre publicaţiile ştiinţifice recente editate muzeu. Este vorba de  anuarul științific al muzeului, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al paisprezecelea număr. Lansarea de carte va fi urmată de o comunicare în plen, avându-i ca autori pe Sidonia-Petronela OLEA (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia), Călin ANGHEL (Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia / Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş) și Radu TOTOIANU (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), în care se vor prezenta bunurile culturale confecționate din piatră restaurate și conservate în cadrul taberei de restaurate desfășurate între 13 și 21 iulie 2023 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. În continuarea programului, începând cu ora 11.00, participanții vor vizita ansamblul Mănăstirii franciscane (fostă dominicană) din Sebeș, un important monument istoric și de arhitectură datând din sec. XIV-XVIII.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Investigații arheobotanice privind depunerile rituale de cereale în gropile cultice din perioada epocii bronzului in spațiul nord-vestic al României, Cercetarea arheologică preventivă de la „ALTIP” – sectorul de SE al așezării civile a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum (canabae/municipium Septimiun Apulense), Un relief al lui Priapus descoperit recent la Apulum, Aspecte privind folosirea scrisului în mediul elitelor nobiliare în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Doi regi, două încoronări, două ceremonii pentru o singură țară. România, 1881, 1922, Supraveghere informativă și anchetă penală: membrii Rugului Aprins în lotul „Teodorescu Alexandru și alții” (1958), Cinematografia indiană în perioada comunistă din România, „Alt-Mühlbach” – linogravuri de Michael Acker (1889-1971) înfățișând Sebeșul vechi, Surse de materii prime locale în paleta cromatică a zugravilor transilvăneni. Prepararea unor pigmenți din pământuri colorate de origine locală, Demersuri necesare privind înființarea unei instituții muzeale. Studiu de caz: Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir, precum şi altele. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice poate fi accesat pe pagina de Internet a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 39 de ani din Sebeș cercetat de polițiștii din Abrud pentru furt

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 2 octombrie 2023, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Abrud au identificat un bărbat de 39 de ani, din municipiul Sebeș, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

Se pare că, la data de 22 septembrie 2023, sub pretextul că colectează deșeuri electrocasnice și fier vechi, ar fi pătruns în curtea unei locuințe din Abrud și, în timp ce încărca deșeurile predate, profitând de neatenția proprietarilor, ar fi sustras 9 role de cablu electric și un acumulator auto, în valoare de 1.500 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat și restituit persoanei păgubite.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Oasele fosilizate ale unui nou tip de reptilă zburătoare au fost descoperite lângă Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor, care a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani au fost descoperite în zona Râpa Roşie, în apropiere de Sebeş, relatează livescience.com.

Oamenii de ştiinţă au decis ca noul tip de reptilă zburătoare să se numească de acum înainte Eurazhdarcho langendorfensis şi afirmă că această vieţuitoare a făcut parte dintr-un grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.

Studiul care prezintă noul tip de pterozaur a fost publicat pe data de 30 ianuarie, online, în jurnalul de ştiinţă PLOS One, iar  informaţiile au fost făcute publice de cercetători de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Museau Nacional din Rio de Janeiro, Brazilia.

„Aceştia erau pterozauri cu gâturi lungi şi ciocuri lungi, aripile lor erau adaptate pentru zborul planat”, a declarat cercetătorul Darren Naish, paleontolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie.  „Anumite caracteristici ale oaselor aripilor şi ale membrelor posterioare indică faptul că aceste vieţuitoare puteau să îşi strângă aripile şi să meargă, la nevoie, pe toate cele patru membre”, a mai spus acesta.

Oamenii de ştiinţă au numit acest nou tip de reptilă zburătoare „Eurazhdarcho langendorfensis” şi spun că această vieţuitoare a făcut parte dintr-un grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.

Pterozaurii au trăit alături de dinozauri şi au dispărut aproximativ în aceeaşi perioadă cu aceştia, dar nu erau dinozauri. Pterozaurii sunt denumiţi uneori, în mod eronat, pterodactili, însă acest termen descrie doar primul gen de pterozaur, descoperit de oamenii de ştiinţă în secolul al XVIII-lea.  Pterozauri de talie mică au apărut în triasic, în urmă cu 230 de milioane de ani. Ulterior, în jurasic şi în cretacic, au început să se dezvolte forme mai avansate de reptile zburătoare, precum Azhdarchidae.

Podişul Transilvaniei este o regiune faimoasă pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu (în urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani) pe care le adăposteşte, precum cele de crocodilomorfi (rude străvechi ale crocodililor), mamifere, broaşte ţestoase şi dinozauri ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) şi Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes